Родни градове потъват в мрак заради икономии по скъпия ток

Атомната столица Козлодуй също ще пести, идва ли рай за крадците?
27 яну 2022 07:00, Красимир Ангелов
351
Родни градове потъват в мрак заради икономии по скъпия ток
Снимка: БГНЕС

Все повече български градове и села потъват в мрак в дългите и студени зимни нощи заради икономии, породени от високите сметки за ток на общините. Мярката е временна, но докога ще бъде тя никой не се наема да каже. На фона на това кметове и експерти се опасяват от бум на битовата престъпност и пътни инциденти, ако тъмнината в градове и села продължи по-дълго.

Икономиите засегнаха дори атомната столица на България – град Козлодуй, където в сряда вечер местни жители излязоха на мълчалив протест срещу въведения режим на уличното осветление.

Още по темата
Хората носеха светлоотразителни жилетки, фенерчета и челници в знак на протест, срещу решението на общинската управа между 18 и 22 часа градът и четирите прилежащи села да бъдат на тъмно. А причината е повече от ясна – високата сметка за ток за улично осветление, която е скочила три пъти за една година.

Най-големите градове в страната засега се въздържат от крайни мерки. Преди 2 дни, по време на среща с народни представители от старозагорския регион, кметът на Стара Загора Живко Тодоров призна, че местният бюджет е сериозно натоварен от нарастващите сметки за ток, но посочи, че Община Стара Загора не може да си позволи да пести от улично осветление през нощта, тъй като това ще доведе до повишаване на битовата престъпност.

На фона на това в Пловдив въведоха компромисен вариант на пестене на тока, който да не застрашава сигурността на гражданите. Уличното осветление в града под тепетата вече работи с 30 минути по-кратко от преди – за времето от 17:50 часа вечерта до 7:20 сутринта. Освен това с една трета се намалят лампите на всички входове на Пловдив - в разделителната ивица на Цариградското шосе от "Скобелева майка", на Пещерско и Кукленско шосе.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров уточни, че за този декември сметката за електричество на общината е била 620 000 лв., срещу 180 000 лв. за същия период на 2020 г.

В по-малките общини в района Стамболийски, Раковски и "Родопи" също има пестене на ток от уличното осветление.

И Брацигово въведе режим на уличното осветление, като кметът на града Надежда Казакова обяви преди дни пред БНР, че ако през декември 2020 кметството е платило за електроенергия 19 252 лева, миналият декември сумата е повече от двойна – 46 669 лева.  

Уличните лампи в общината ще се изключват по график, като срокът на режима е определен до 30 април.

От миналата седмица и в Смолян въведоха режим на електричеството. През месец декември 2020 г., южната общината е платила близо 92 000 лева за ел.енергия, а за декември 2021 г.,  сумата е близо 280 000 лв.

Затова от няколко дни осветлението по централната улица в града не се изключва, но останалите улици по план не трябва да светят от полунощ до 5 часа сутринта. Режим на уличното осветление има и в съседните села, повечето от които ще угасват след 22 часа до ранна утрин.

Подобни тъмни нощи имат и в Ардино. От общината получават сметка за декември от над 55 000 лева за ток. Преди година това е била цифрата за тока за 5-6 месеца. Поради това след 21 ч. осветлението спира и общината остава тъмно до ранна утрин, когато първите хора тръгват на работа.

След рекордна сметка за ток и община Стралджа е с тъмни улици заради икономия на осветлението. От близо седмица лампите в града светват късно, след като за последния месец общината е платила близо 80 000 лева за ток, вместо обичайните около 30.

Преди дни и кметът на Поморие разпореди спешни мерки заради високата сметка за тока на общината. Градоначалникът Иван Алексиев поиска спиране на климатичната инсталация в сградата на общинската администрация, както и ръчно регулиране на уличното осветление в отдалечени от центъра улици. През нощта на крайбрежната алея в града лампите светят през една.

Друга община в близост до морето бе една от първите, предприела крайните мерки в студените и дълги зимни нощи. След 21 ч. улиците в Дългопол остават тъмни, като лампите светват малко след 4 сутринта.

Подобна мярка има и в община Вълчи дол.

Със заповед на кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев пък от 24 януари всички паркове, детски съоръжения и спортни игрища в града няма да бъдат осветени от 23:00 ч. до 05:00 ч. Освен това всички общински сгради преминават на един източник на отопление до 31 март. Другата мярка, която цели намаляване на сметките за електроенергията, е подмяна на уличното осветление на главните пътни артерии в града.


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
0
 
4
 
! Отговори
аз-ът преди 3 месеца
искахте да сте еко, да сте "либе". Да пляскате с ръце на оня умстевно сак*т ... да не казвам какво ... Грете. Само, че има една разлика либенца - Гретето си харчи милионите, а на вас ви мръзнат з*дниците нали така ? Скачахте на руснаците, не искахте дългосрочни договори. Искахте SPOT цени, че зер - руснаците ви заробвали. Е сега сте свободни бе , хахаа. Пред свободата и салама избрахте свободата. И ядете салама на Пр*копиев и Кири-тата . *** нищо де .. свободата, цена няма, нал' тъй ха хаха ах
292
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Колко пари се изкрадоха Можеше да сложат фотосоларни панелчета на уличните лампи Виждала съм такива-през деня акумулират през нощта светят Но трябва правителство а не крадци Нищо не се променя
291
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СТАНИ БОГАТ : Въпрос за 1 милион евро : Къде скри Буци парите от шкафчето ? отговор :а) в зайчарника) :b) под матрака) :с) под задната седалка на джипката :d) закопа ги в буркани в двора на къщата
290
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Виденовата зима ли леко тунингована започна? Да ни е честито.
289
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нищо необичайно.Мафиотизъм в български вариант -примитивизъм,безпардонност и пълен идиотизъм.
288
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е гати,от тази територия колко пари се откраднаха,италианската мафия пасти да яде.От Енергетика,от еврофондове,от фонд земеделие,от здравна каса,изтребители,магистрали,и какво ли още не.Колумбийци и италианци гледат и завиждат!И Капо ди тути капи от Банкя чак опозиция го играе,и съвети дава.Щеше да е смешно,ако не беше абсурдно!
287
5
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
До !, няма за какво да се извиняваш,просветлението от бъдещето управление на тиквата, ще дойде след 100години, но не знам,дали ще го дочакаш.
286
6
 
12
 
! Отговори
шопендар преди 3 месеца
а вие какво очаквахте,КОМУНИСТИТЕ СА НА ВЛАСТ,ТЕПЪРВА ЩЕ ВИДИТЕ ПРОМЯНАТА-ДЕМЕК НОВОТО-СТАРО/СЕГА МУ КАЗВАТ ПРОМЯНА/,АКО НЕ СМЕ В БОРД,ОТДАВНА ДА СА ВИ ИЗГОРЕЛИ ПАРИЧКИТЕ,НО ПОНЕЖЕ НЕ МОЖЕ ЧРЕЗ БАНКИТЕ,ЩЕ ВИ ГИ ОБЕЗЦЕНЯТ С ЦЕНИ И ИНФЛАЦИЯ.ТАЗИ КАТАСТРОФА ЩЕ Е НАЙ СТРАШНАТА-АМА НАЛИ Е ПРОМЯНА-ПОДМЯНА-ПРОМЯНА-ПОДМЯНА-НА КОЙ ЛИ МУ ПУКА
285
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В момента изнасяме 60% от произведената електроенергия. Някои здраво печелят. Пък и да не забравяме кой реши да станем част от либерализирания пазар. Теменужката още ли е в болница? Да не вземат да й сложат по погрешка някой електрически кабел вместо тръбата?! Убеден съм че "успешните" герберски кметове ще спрат осветлението и електротранспорта, но не и вноските си към чекмеджетата на вожда. Той при вида на празни чекмеджета вдига кръвно, става зъл и може да им прати едни момчета с бухалки.
284
11
 
10
 
! Отговори
! преди 3 месеца
Извинявам се , че казах Радевата зима ! Радево потъване в мрака е!
283
2
 
20
 
! Отговори
fgd преди 3 месеца
хаха - режим на тока, износ на ток за чужбина .... как всичко се повтаря - справка 80-те.Да чакаме ли нова перестройка след 7-8 години? Може би евро-атлантизма ще се изпари?
282
11
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Евроинтеграцията иска жертви, но европеидният матрял избра да ги плати. Не рИвете!
281
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На тъмно се спи по-добре нали Българино ?
280
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По важното е да си бустеризирани. Какво толкова, че е тъмно и че хляба скъп. Проблеми няма. Ти и хора скоро няма да има .
279
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лъжанко ще прави дигитализация, няма да има пари за ток на сървърите, но ще създава приложения. Лъжанко стана министър за да усвои едни пари и това е. Една креативна и работеща идея не съм чул от него
278
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен АЕЦ Белене ,Южен поток ,Нефтопровод - означават затрити от свирепите демократи ГЕРБ
277
3
 
16
 
! Отговори
298 е умрял мозък преди 3 месеца
Комунистите в главата ти ще те затрият да знаеш от мен !
276
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това е промяната на крадливите и лъжливи комунисти! Сега ще загробят България с огромни дългове и ще отидат да си живеят живота на женевското езеро. А тука плиткоумниците ще се чудят що не можем да се оправим. Като нямаш акъл оправия няма!
275
11
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Има ли комунисти няма ток, хляб, бензин, вода ...... Приликата с 1996-1997г. е случайна :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Гей-комунистите от ПППП ще ни довършат.
274
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен КОЙ затвори три енергиини проекта и се хвалеше ? Кой ревеше ,че няма нужда от Южен поток ,Нефтопровод , а АЕЦ Белене е гьол ? Видими резултати ГРЕБ!