Река Искрецка при Своге пресъхва и през 1977 г. след земетресение

Търсят се алтернативни източници за водоснабдява на региона
17 авг 2022 07:50, Анисия Иванова
41

Обявено е бедствено положение в община Своге. Причината - мистериозното пресъхване на местната река, което доведе до спиране на водата в три села и гр. Своге. Местните разказват, че подобно нещо се е случило и през 1977 година след земетресение.

"Камъните, които виждате долу, почти не се виждаха от вода, имаше страшно много вода, в момента виждате всичко е пресъхнало, няма капчица", сподели Кеми Стоянова.

Търсят се алтернативни източници за водоснабдява на региона. Хората описват ситуацията като критична.

"Плачевно - суша. Сега правим някаква алтернатива. Има езеро отдолу, ако може с помпа нещо да се извади", коментира Георги Милов.

Още по темата

"В цялата община няма и капка по чешмите. Вчера следобед ми се обади по телефона и казаха че водата е спряла рязко, сякаш кранче е завъртяно и няма капка", допълни Кеми.

Не за първи път р. Искрецка пресъхва. Ивайло Кръстанов още помни случая от преди над 40 години.

"При земетресение изчезна и я нямаше 3 дни. После дойде отведнъж, с голяма сила. Аз бях много малък и помня как дойде, и помете всичко", сподели той.

Пресъхнал е и рибарника в село Искрец, повечето риба вече е умряла, затова собствениците започнаха да я разпродават.

"След като казват, че тя ще измре, по-добре да се възползваме. Неприятното е, че не знаем дали ще дойде водата, което изобщо не е успокоително", добави Лидия Заркова.

Не се изключва и този път причината за пресъхването на реката да е земетресение.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева по Bulgaria ON AIR
 


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Анисия, хич не си в час - преписваш и даже не влагаш какпка проверено или нещо ново.
24
0
 
0
 
! Отговори
София Прайд преди 1 месец
Ей Сфогяри-селяни повече гък да не съм чул
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво земетресение ви гони в района на Своге! Там скалите са варовик и под земята е пълно с пещери.Водата вероятно е образувала с течение на времето каверна, сега я е запълнила и ще ви позалее малко. Язък за рибата, вие за няма и 2 дни опищяхте орталъка! То не беше ППЗН, шефът на бившата ГО Николов дотича от столицата, десетки тонове минерална вода ви доставиха и в 21:00;часа дори и Дядо Господ се включи на помощ. Друг път не пищете така като млада булка за ! Защо не изчакахте 2-3 дни?
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие от сайта Днес.бг май че не четете новини, увлечени в цензурирането на коментарите! Река Искрецка вече придошла и от Своге очакват бедствена ситуация. П им Л! До преди няма и час аман, няма вода, сега ще ни залее реката! Шопски им манталитет!
21
0
 
3
 
! Отговори
Аз вече... преди 1 месец
...споделих за Сребърната чешма в Каварна. Хотелът ни беше на 200 м. от нея и се заинтерисувах що за природно чудо е. Оказа се, че в района има карстови извори с голям дебит и през 19 в. султанът е ползвал водата като уникално чиста за производство на мастика , като я пренасял с кораби в Истамбул. По-късно изворите са замърсени от промишлени и битови води.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
както каза един местен, да не се окаже че БЕЦ-овете крадат вода.
19
0
 
4
 
! Отговори
Генерал преди 1 месец
В София област може и да ви е спукало от дъжд, но в района на В.Търново земята от два месеца е твърда като камък, дъжд просто няма.
18
3
 
2
 
! Отговори
Стоко преди 1 месец
Отново гневни коментари за глобалното затопляне и лошия Сорос, който си играе на дезинформация с гражданите на Своге. Бай Ганнчо смята, че глобалното затопляне е да ходиш по пожълтял потник цяла година, но когато го ударят метеорологични екстремуми всички са му виновни. Моделите показват че в следващите 50 години областите Хасково, Пловдив и Кърджали ще пострадат най-тежко от промените. Моделите работят последните 30 години, нищо не подсказва те да бъркат и за следващите 50.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Земетресение сега не съм усетил, ама след като спряха водата към вецовете, реката мистериозно взе да си идва...
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е! Това че е изчезнала водата е факт, но занапред ще изчезва и на други места. Нямате си представа как се циментират кладенци или меко казани извори и се отклонява водата по частни имения. И това си е законно. Няма да гласувам за някои които ни крадат. НЯМА!!!
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И сега е имало земетресения - малки земетресения около частните вецове , та там се е отклонила водата ...
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вода газят, жадни ходят.
13
2
 
15
 
! Отговори
УЖ БЪЛГАРИ от СВОГЕ преди 1 месец
АМА ГЛАСУВАТ ЗА ТУРЦИТЕ ОТ ДПС
12
1
 
24
 
! Отговори
Бял Ром преди 1 месец
Не че нещо, ама нали беше предсказано от петричката баба че водите ще изчезнат. Само тук-таме ще остане вода питейна и чиста. Пазете си водата, че е дефицитна ! Всъщност защо си настроихте тези замъци по сокаците сякаш ще векувате бре серсеми ?
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя от видеото накрая, вместо усилено да ръкомаха, да извика хидрогеолози и да решава бързо проблема! Лято е, хората изнемогват без вода!
10
1
 
35
 
! Отговори
Boyan преди 1 месец
От 50 години не е правено нищо по водната инфраструктура в по-голяма част от България! НИЩО! Цели общини се "оправят" с технологии и канаали на сто и повече години! Около Своге, специално, има се села, които НИКОГА не са имали вода. Хората са на водохващане и резервоари в гората. Цяла община, както виждате и от видетот, разчита на една рекичка, която, когато е пълна може да се преджапа без да се намокри човек... За какво говорим!
9
5
 
41
 
! Отговори
az преди 1 месец
Глупаци!!!Пресъхват реките защото сечете горите !!!
8
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В планина живеят, вода нямат.
7
26
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия дивотии дето се опитвате да ни пробутате с така нареченета "суша" нали знаете къде да си заврете. Тая "суша" е като "пандемията" ви - има я, но никой не я е еиждал. То не спря да вали, но Дойче Веле(собственост на Copoc) и сателитките и като днес.бг се опитват да ни кажат, че сме слепи и тези дъждове са някакъв мираж.
6
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стойте си в къщи и не протестирайте - всичко ще се оправи! В никакъв случай не ходете на избори! Ако сте се подлъгал случайно за избор са ПП, ГЕРП , БСП или ДПС за по простите миже и ДБ.