Напрежение в Слънчев бряг - бежанци плачат, хотелиери се чудят какво да ги правят

Все още не е ясно дали програмата за настаняване ще бъде удължена
30 окт 2022 16:25, Красимир Ангелов
565

Напрежение в Слънчев бряг заради липсата на яснота дали ще бъде удължена програмата за настаняването на украински бежанци. Хотелиери са готови на протести, ако до 1 ноември нямат отговор от служебния кабинет.

В един от хотелите в Слънчев бряг са настанени близо 800 украинци - предимно майки с малки деца. Лася е пристигнала в България с двете си деца само преди дни и неизвестността, какво ще се случи от утре, я плаши.

"В Киев не можем да се върнем. Там нямаме нито осветление, нито вода, а зимата идва! Продължава да се стреля, не е възможно да се върнем с децата", каза Лася пред камерата на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Много украинци искат да дойдат тук в безопасност. Звънят, продължават да идват автобуси. Къде ще ги настаняваме - не знаем", притеснява се Наталия.

"Ще помоля държавата, ако няма програма, в лицето на МВР и други органи да дойдат да ми помогнат. Аз не мога да се справя да вадя тези хора - възрастни, инвалиди, майки с деца", призова хотелиерът Красимир Белорежки.

Още преди две седмици хотелиерите са изпратили писмо до служебното правителство с искане за категоричен отговор дали ще бъде продължена програмата, но такъв все още няма.

"Да ни кажат какво се случва, дали да говорим с хората и да ги изкарваме или да им кажем да се успокоят и да не плачат, защото всички са много разстроени", добави хотелиерът Емне Мехмед.

Ако програмата все пак бъде продължена, хотелиерите настояват сумата от 15 лв. за настаняване и изхранване да бъде повишена.

Между 10 500 и 11 000 са украинските бежанци в региона, предимно в хотели в Слънчев бряг и бази в Китен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


565
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
335
2
 
9
 
! Отговори
Жоро Игнатов преди 1 година
Режа мезето, сипвам студена биричка и гледам сеира на Слънчака с алчните хотелиерите. Голям майтап ще е зимата.
334
4
 
24
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Ако парите, които САЩ дават за оръжие на Украйна бяха дадени на украинците, то те щяха да са едни от най-богатите хора в света. Да ама не, САЩ не се интересуват от украинците, а водят война с Русия. САЩ не се интересуват от хората, за тях е важно да има война, те това е истината.
333
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво напрежение,места в бежанските лагери има доста,който се чувства бежанец а не турист да заповяда там,гладен и без подслон няма да остане!
332
2
 
39
 
! Отговори
Pencho преди 1 година
Ако погледнете картата на Украйна ще установите, че е 5 пъти по голяма от България. Не мога да не задам въпроса: След като военни действия се водят в източната, гранична с Русия част на Украйна, защо тези "бежанци" не са отишли в западната част на Украйна, където е спокойно?
331
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оказва се ,че Украйна всъщност спечели повече откакто почна войната! Милиарди субсидии за оръжие, помощи, инфраструктура...безвизов режим за своите 40 000 000 жители, като на тези емигранти ( не бежанци) им се осигурява безплатно настаняване, храна ,услуги....Аз като емигрирах във Франция преди да станем част от ЕС, ми искаха да докажа, че имам доход минимум три пъти наема ( студент идващ от БГ) за да наема квартира. Искат и банкова сметка да имаш, а за да имаш такава, ти трябва постоянен адрес
330
4
 
41
 
! Отговори
Байчо преди 1 година
а бедстващите от наводнените села КЪДЕ???? са настанени?? АЛО , ДЪРЖАВАТАААА!!!!
329
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като се чудят какво ф аправят да ходят да протвстират срещу зеления наркоман, който съсипа страната им. Ако не се беше продал на сащ и наглосаксоните нямаше да има война
328
3
 
26
 
! Отговори
не чувам мигрантите преди 1 година
минали през южната ни граница какво искат ? Или са доволни от лагерите ,където са настанени. Друг аршин ли са урките?
327
1
 
35
 
! Отговори
Иван преди 1 година
От написаното и казаното във видеото става ясно, че в момента получават по 15 лева на ден? Искат обаче 40 лева на ден. Добре де, аз като ида на хотел, защо искат от мен над 100 лева за същата стая? Не разбирам.
326
2
 
7
 
! Отговори
Do 408 преди 1 година
За човек излязъл от свинекомплекс си много нагла. Или си джeндъp
325
1
 
29
 
! Отговори
Гай Баню преди 1 година
Малко са ни нашите проблеми, та сега и с тия...
324
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тези, които не са наясно...тези хора не са бежанци. Те са туристи, на които им е казано, че тук ще бъдат настанени в хотели по морето, ще бъдат хранени добре и ще вземат парички. Те сами си го казват хората, че идват за кратко и после ще се върнат при "войната". Това си е чиста далавера за тях и за хотелиерите да получават субсидии от държавата през зимата.
323
1
 
38
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
бежанците с кученцата и лакираните нокти или да се връщат и да се бият зародината си или украина да ни изпрати пари за изхранването им ние сегастудуваме и гладуваме заради тях и тяхната прос-то-тия да се поддават на сащ
322
2
 
38
 
! Отговори
кристина преди 1 година
кирето бе така ентусизиран да ги настани по черноморието, сега като не могат да се издържат, пак кирето и неговата партия да си отделят субсидията, заплатите.. след което и всички онези, които поддържат войната ( герб, дб, дпс и т.н.) и че трябва да се дава оръжие на к.ъ.р.в.а.в.и.я клоун, да се включат в благотворителността..
321
1
 
21
 
! Отговори
Мари преди 1 година
А тук кой ще ви плаща ?
320
36
 
2
 
! Отговори
Жечева преди 1 година
Руският свинекомплекс скърца и ще падне. След него следва българския - верижна реакция - ефекта на доминото.
319
13
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Държавата трябва да плати за бежанците, но държавата е окрадена от Пеевски, Борисов, Доган, Цацаров, Гешев и Путин (най-вече). И БДЖ съсипаха заради автобусите на бай Доган.
318
1
 
40
 
! Отговори
Пена преди 1 година
Тотален разпад на българската държава. Българската държава не съществува. Това е една загиваща територия която се управлява от хора без мозък и без морал.
317
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Догодина отивам в хотела на тоя , плащам Еди ден и после чакам да видя как ще ме изгони! Или промоцията е за укрите само
316
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да останат за постоянно, и без това имаме нужда от повечко бели дечица