Илин Димитров: Приемането ни в Шенген е ключово

Остана горчивина от това, което беше казано за България, каза той
6 дек 2022 22:15, Петя Славова
11

  Граничният контрол е един компонентите на достъпността, която е ключова за туризма. Това каза в предаването "Директно" министърът на туризма Илин Димитров.

Когато може да пътуваш свободно и не си ограничен в проверки, това ускорява придвижването и дава възможност да се пътува свободно. За нас е важно да бъдем приети в Шенген и този политически въпрос трябва да бъде решен. В България остана горчивина от това, което беше казано за страната и се надявам Австрия и Нидерландия да променят позицията си, посочи  пред Bulgaria ON AIR Димитров.

България е готова технически от 2011 година, каза министърът и посочи, че му е отнело 11 минути, за да премине през всички проверки на летището във Варна.

В момента у нас са настанени над 9600 украински бежанци. Голяма част от тях са назначени в сферата на туризма, посочи министърът. Хотелите получават всички плащания, а понякога те се бавят малко, защото се правят проверки по документи. Няма хора, които са на студено и са гладни. Държавата се е погрижила за всички.

Димитров допълни, че предлага ставка от девет процента ДДС за всички услуги в сферата на туризма. A целта е още по-голямо изсветляване на сектора. Той посочи, че браншът очаква доста силен зимен сезон и той ще е първият без мерки след началото на пандемията, свързана с COVID-19.

Министърът разказа за свое посещение в Рияд, където участва на световен туристически форум и на който страната ни е получила висока оценка. На събитието България е получила място в специален панел сред най-популярните дестинаци.

 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 месеца
А ви пикам на Шенгеня .
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На туризма в България, единия Шенген му пречел. Ами то за 11 минути проверка ще минат и хора със съвсем други цели.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ме интересува Шенген, стига сте я дъвкали тая тема.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Търсете за рубрики като "Борисов, Шенген, 2010" да видите какво е обещавал Тиквата преди 12 години, за 2011 година. С тази тиква на власт ще видим Шенген, само че наобратно.
4
0
 
0
 
! Отговори
КЛЮЧОВО Е преди 2 месеца
Штото остаяме от другата страна на резето/ключалката/
3
0
 
3
 
! Отговори
Не знам защо преди 2 месеца
Преди двадесет години ни сравнява ха как сме малко по добре от Ромьния. Вижте днеска дали е така и мога да кажа че Румъния накрая ще влезе но ние Не. Само гледайте какво ще стане и докаде ни доведоха нашите "спасител"
2
7
 
3
 
! Отговори
Патриот преди 2 месеца
Ние продължаваме да ближем кремълски дирници, пък се сърдим, що не ни искат у Шенген!
1
2
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 2 месеца
Каква почивка в Европа няма е нужда от шенген и не е нужно да жертва е наши полицаи за лицемерните европейци. Можем и без шенген