Лекар: Мръсният въздух ни убива, косвените жертви са хиляди

Живеенето в такава среда са сравними с тютюнопушенето, обяснява пулмолог
4 яну 2023 09:34, Петя Славова
54

Статистиката за смъртността в страната, причинена от директния ефект на замърсения въздух, който дишаме, не може да бъде категорична. Това обясни пулмологът д-р Петър Чипев за "България сутрин".

По думите му, мръсният въздух първо уврежда дихателната система като хиляди стават негови косвени жертви.

"Праховите частици и другите вредни елементи попадат в организма. На първо място предизвика възпаление на дробовете, което може да има последствени остри ефекти, свързани с влошаване на хронични и белодробни болести. Тези вредни елементи увреждат и сърдечно-съдовата система", обясни пулмологът.

Още по темата

Той изрази мнение, че в глобален мащаб най-честите болести, които водят до смърт, са болести, които се предизвикват от дишане на замърсен въздух по един или друг начин.

"Ние най-често приемаме тютюнопушенето, но живеенето в среда, в която нивата на замърсяване са толкова високи, че са сравними с него, може да доведе до такива заболявания. Най-чести причини за смърт са мозъчен инсулт, инфаркт на миокарда, а от белодробните болести от няколко години вече е хронична обструктивна белодробна болест, която пряко се развива вследствие на дишане на токсични елементи", допълни д-р Чипев в ефира на Bulgaria ON AIR.

За хората с белодробни заболявания зимата, когато нивата на замърсяване са по-високи, е един от проблемните периоди.

"Мръсният въздух може да доведе до кашлица. От години СЗО има препоръки за използване на пречистватели на въздуха в затворени помещения. Това са устройства, които ако човек има възможност да се сдобие - има смисъл. Желателно е помещенията да се проветряват. Не са безкрайно много нещата, които може да направим, за съжаление", подчерта пулмологът.

По думите му факторите за замърсен въздух са автомобилите и отоплението на твърдо гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
за тва преди 1 година
първата работа като седнеш на масата е да си пльоснеш кутията с цигари най-отпред
36
0
 
5
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм. Няма мръсен въздух. Има само мръсни хора...
35
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото и да е виновно отоплението, не може да се пренебрегнат 1 мил. коли, голяма част от които димящи дизели, които замърсяват не само с изгорели газове, но и частици от гуми, спирачен прах, двигане на прахоляк от улицата и тн. Отделно и лятото е достатъчно мръсен въздухът, нищо че не се вижда
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно е, че мръсния въздух убива, но малко хора го разбират.... и много малко в северозапада - тук сме най-много всезнайковците ... баб му се топлила с дърва и занчи и той може- ама че баба му и топлила една соба 9 кв.м, тъпака гори една гора и топли 300 кв.м разгъната площ, не мисли...
33
0
 
7
 
! Отговори
Много ясно преди 1 година
отново ни облъчват за да ни принудят да плащаме и за мръсен въздух. Както направиха да плащаме за слънчевата светлина с всяка сметка за ток. Някои хора ще станат много ама много богати насаждайки страх в агнешките главички. Не този пулмолог - той е говореща глава на ония с кинтите.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са само автомоблите,самолетите,кото летят оставят страшни отровни следи в небето,последнте седмици тровиха на макс. Трябва освен автомобилите да се санкционрат,и обвняват,и самолетите,чиито следи стоят часове в небето,и ние дишаме тяхната отрова.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо през лятото няма толкова мръсен въдух в София? Писна ми да обвиняват автомобилния трафик за замърсяването. Той е виновен за не повече от 10%. Зимата не се диша най-вече заради десетките хиляди кюмбета и камини горящи какво ли не, особено в гетата. Аз страдам от астма и не отварям дори прозорците, защото отвън ще нахлуят фини фандъчести частици. Непрекъснато работя в апартамента ми 2 пречиствателя на въздуха, иначе ме заплашва пристъп на задух. Мръсотията убива София, бавно и мъчително.
30
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Почти цялото наднормено замърсяване е заради отоплението. Още малко добавят неизмитите улици, а всичко останало е пренебрежимо малко
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е че благодарение мъдрото управление което имаме последните 33 години не можахме да построим още атомни централи и да затворим ТЕЦ-овете на въглища или поне да ги направим на газ. За сметка на това усилено изсичаме горите в цялата страна. 21 век в ероатлантическа България половината население се топли на дърва въглища и пелети. Другата половина плащат луди пари за газ и ток. Страхотно развитие за 33 години демокрация.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Пловдив, като запалят в Шекера, който е точно срещу КАТ гуми и цялата екология заминава, все едно гори завод и това е през ден буквално. И общината не може да се справи с този проблем.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Спират се от движение всякакви бракми без Евро 6 в големите градове"--------------- Супер. И понеже хората с бракмите не са на разходка до моловете, а опъват каиша, резултата е, че брутния вътрешен продукт пада. Заплатите падат, потреблението се свива и т.н. Избийте си от главата, че хората са криви за тия неща.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според Кратунберг и екоталибаните решението е назад към каменната ера и лов на мамути... Оппа, грешка, трябва и да сме вегани... Назад към пасенето на трева... Оппа, грешка, много метан ще изпускаме... Абе я най-просто едно групово харакири.
25
2
 
4
 
! Отговори
Даа преди 1 година
Първо спираме колите в центъра, после разширяваме зоната и след това забраняваме ДВГ в целия град. Ако овцете не се откажат от колите си сами, ще забраним да притежават такива. Ще използват електрички под наем. Така ще знаем всяко движение на нищо неподозиращия до битък.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tрябва да започнем списък със зелените шарлатани. За тях ще има отделен трибунал.
23
0
 
6
 
! Отговори
Не точно преди 1 година
Мръсният въздух,а корупция довела до него ни убива. Корупцията убива...хора гласувайте за корупцията,за тиквата, Копейкин,Нинова и Доган...победа будет за нами...се усмихна Решетников.
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това го знаем всички.София е опасана от махали,където не се диша.От там мръсния въздух се разпростира из целия град.Кога ще бъде забранено използването на твърдо гориво?А,Йорданке?
21
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледайте небето и не забравяйте, че конспирациите не са каквото бяха... Сега се случват ежедневно пред очите ни. И на мен ми беше супер смешно преди години като слушах как пръскали от самолети, в момента е толкова очевидно, че няма никакво друго възможно обяснение. Вчера например, над София дирите бяха толкова недвусмислени, разширяваха се до колосални размери и се сливаха в облакоподобна тънка пелена. И някои започваха и свършваха точно над границите над града.
20
2
 
13
 
! Отговори
Чичо леля преди 1 година
Почва новата адженда за да ни наблъскат данък "чист" въздух
19
3
 
4
 
! Отговори
Финните прахови преди 1 година
частици със сив цвят идват от строежа до вас, а тези от Схара са жълти.
18
4
 
3
 
! Отговори
Финните прахови преди 1 година
частици идват периодично от "Сахара"...хахаха...и са много интересни на цвят металически сиво...наслояват се по сградите /тераси, балкони../...Хората си ги дишат всекидневно и небето е оловно сиво /както в момента в София/...хахаха