Добрич и Русе търсят свободно движение с Румъния

Идеята за Малък Шенген се върна
7 яну 2023 23:29, Росен Стойчев
17
Добрич и Русе търсят свободно движение с Румъния
Снимка: БГНЕС

Докато чакаме да видим дали ще станем част от Шенген, старата идея за така наречения "Малък Шенген" заживя нов живот. Общинските съветници на Добрич приеха декларация, с която настояват за отваряне на границите между България и Румъния за свободно движение на стоки и хора, съобщи БНТ.

Още по темата

Тя е продиктувана от поредното отлагане на присъединяването на страната ни към шенгенското пространство. Основният мотив е, че за икономиката и хората от пограничните райони това е пагубно. Инициативата на Общинския съвет в Добрич беше подета от целия Дунавски регион.

Идеята за декларацията се ражда спонтанно на председателски съвет, а по-късно е подкрепена единодушно от всички общински съветници.
 

  "Реакцията ни беше: Добрич е в края на България, Добрич е в края на ЕС и ние реагираме точно по този начин – смятаме, че е несправедливо да сме ощетени на база на някакви критерии, въпреки, че България и Румъния сме изпълнили всички критерии за членство в шенгенското пространство", казва Нивелин Радичков, председател на Общинския съвет в Добрич.

Съветниците изтъкват, че всяко забавяне на влизането ни в шенгенската зона драстично намалява потенциала на местната икономика. По думите им ако ограниченията паднат, туризмът също ще се развие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: добричмолбарешение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Към 6-ти преди 1 година
Много Българи смятат Хърватите за хубави хора и за братя, но те не мислят така за нас. И аз ги смятах за готини, но поживях там и ги опознах. С един познат стана същото, той и сега е там и е "очарован" от тях. Дали са балканци - по-скоро - да, но всячески опитват да избягат от това и да го прикрият, а като пийнат всичко излиза на яве. Не са най-дивите балканци, защото са повлияни и от немскоговорящите и натам теглят, но не са и западняци. Има разлика между тези западно от Загреб и тези на изток.
15
3
 
5
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Да потърсят съдействие от архиепископ Датев Акобян.
14
9
 
4
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
движението и сега си е свободно...какъв е проблема?
13
2
 
7
 
! Отговори
Сссссс преди 1 година
Ако се чудите защо,ами някой на много високо ниво,ще загуби мноооого пари .
12
4
 
4
 
! Отговори
Веселинчо?!? преди 1 година
Какво ти е? Пица на кристали?!? Ко$чето на депутата Христо?!? БЕлото на Зеленски?!? Лошо е като ги смесиш,изглежда...
11
4
 
4
 
! Отговори
Сссссс преди 1 година
Всеки ден,минавам Дунав мост. Мога да се хвана на бас,че Румъния,няма да се съгласи на такова споразумение
10
2
 
12
 
! Отговори
Жалко,някога преди 1 година
Добрич беше читав град,подреден,чист с паркове,градини,музеи,поддържани улици,приятно място и нормални хора!Последно бях там преди 8-9 години и все едно попаднах в гетото на Антигуа - мръсотия,разбити улици, полусрутени сгради,тълпи от *** социални "жители" в анцузи и джапанки чоплят семки и пушат и джавкат нещо на пакистански... 33 години демокраДция,човече,а предхода още продължава!
9
6
 
10
 
! Отговори
Русе преди 1 година
За Русе е по-добре да бъде част от Румъния, а не от България. За Добрич предполагам е същото.
8
0
 
13
 
! Отговори
Мериленд преди 1 година
Ако си в образяваш, че Русе и Добрич са край София не си познаваш географията и икономиката. Северна България и развитието вас не ви интересуват. Искате път до морето и Гърция и това ви стига.
7
25
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
В Добрич и Русе не управляват родолюбци,зсщото при все по-засилващият се румънски шовинизхм само антибългари могат да пожелаят Русе и Добрич да се оревърнат в два лесни закъка за ненаситната РОМънска уста.И нека не забравяме,че Варна е под управлението на Добрич.От сега нататък в България трябва да се гласува самонза ултранационалисти.Също така трябва да сключим безсмъртен договор с най-честната и силна армия в света,а именно Израелската.Евреин никога няма да излхже Българин.
6
4
 
11
 
! Отговори
До ''До 2& преди 1 година
На хърватите. Много корави и принципни хора, но все пак не не са съвсем ''балканци'', или въобще не са
5
5
 
13
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Абсолютно точно казано. Македонците, Сърбите, Хърватите, Гърците - на кои от тези да вярваш...
4
11
 
11
 
! Отговори
българина преди 1 година
долу ЕС
3
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко по-свободно го търсят???
2
6
 
16
 
! Отговори
До 1 преди 1 година
Защото, ако следваме историята все някоя държава ще забие нож в гърба на друга. Просто такива сме Балканците.
1
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свободно движение с Румъния, прекрасна идея, а защо не свободно движение Балкани! Балкански *Шенген*, добро решение за Балканите, ще се възродят от единен балкански съюз! Близки народи с традиции във връзките си!