Много българи не работят, но и не търсят работа

Това обясни Георги Първанов
22 мар 2023 19:52, Росен Стойчев
122

Над 1 милион българи на възраст между 15 и 64 години не работят. Това показват последните данни на Националния статистически институт.
Още по темата
Налице е обаче голяма група, която просто не иска да работи, а други не вярват че могат да си намерят работа, сочат още данните.

По думите на експерта по човешки ресурси Георги Първанов това са хора, които не търсят работа.

"Не търсят работа и голямата част от тях не учат, и не са активни. Статистиката обхваща хората от 15 години нагоре, а не от 18 и другото е - много малка бройка, само 100 хиляди над 65 години, които работят. Това е огромен резерв на пазара на труда. Поне 200-300 хиляди хора, които са над 65 години, могат да се върнат на пазара на труда", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Първанов уточни, че посочените данни хора от 15-годишна възраст са тези, които имат право да работят с разрешение на родител и на Инспекцията по труда, и често става дума за сезонни работници. Въпреки това обаче те са активна част от пазара и допринасят с внасяне на осигуровки в държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: трудбългариBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
18
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
Ба мааму, кво ядат!?!:)
2
25
 
7
 
! Отговори
Хайде сега преди 1 година
НАП да им направи на всички лична ревизия и да ги накара да доказват как си плащат сметикте и се издържат! Стига крихте данъци!
1
3
 
19
 
! Отговори
Мрак преди 1 година
Не търсят работа, но имат пари.