Експерти не очакват рязко повишение на лихвите

Ако в момента има такова, то било по-скоро символично
6 апр 2023 17:37, Росен Стойчев
9
Експерти не очакват рязко повишение на лихвите
Снимка: БГНЕС

Няма повишаване на лихвените равнища за нови ипотечни кредити. Ако има такова, то е символично. Не се предполага рязко повишаване на лихвите по старите кредити.

Още по темата
Това каза за Нова Нюз кредитният консултант Иво Димитров.

По думите му всяка конвертируема валута тръгва да търси ликвидност в Щатите. "Левът осигурява ликвидността. По-ниските лихвени проценти спрямо долара и еврозоната означават, че той е по-стабилната валута. Лихвите по депозитите ще се вдигнат, тогава когато ликвидността намалее. В края на годината лихвите може и да намалеят", обясни той.

Кредитният консултант Десислава Николова смята, че това, че не сме в еврозоната е плюс, защото затова не се покачват лихвите по кредитите. "БНБ не отчита повишение на лихвите - по данни от края на февруари 2,6% е средната лихва по новоотпуснат кредит. На практика няма ръст лихвените нива за физически лица и домакинства, а по-скоро за юридическите лица - бизнес клиентите, които имат референтен лихвен процент - 3,6%. Лихвите по кредитите вероятно ще нараснат в един бъдещ период, но към момента това не се забелязва", отбеляза тя.

По думите ѝ се очаква обръщане на лихвения цикъл. "Дори висшите банкери казват, че ще има плавно повишение на лихвите", посочи Николова.


9
Още по темата: повишениерешениелихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 7 месеца
Златен век ! 5000 минимална работна заплата до края на годината
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Споко каквото и да направят Кирчо и Кокорка ние ще платим.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ОО, ще хвръкнат и още как! Само всичко да се сгромоляса...
6
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
: DТези не схванаха ли, че вдигането на лихвите се прави с цел намаляне на инфлацията. Защо ми го представят като нещо хубаво това, че не се вдигат лихвите?Все ние сме най- умните. Цял свят вдигна лихвите, ние не. : D
5
0
 
12
 
! Отговори
Хахахах преди 7 месеца
Значи, ако няма покачване на лихвите, един квадрат в София ще удари 4000 евро. Не е зле за хора, които вече са купили имота, но за младите, които тепърва ще купуват, ще трябва да имат поне 12 хиляди лева заплата за да си позволят ипотека за 30 години.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това сега що го пишете, да им напомните ли?????
3
0
 
20
 
! Отговори
Димов преди 7 месеца
Чисти лъжци, значи ЕЦБ ще вдигне лихвите, а БНБ -не , щото сме по-богати от Европейците и при нас инфлация няма. Значи това не дебелоочие, а си е направо престъпно мошеничество и заблуждаване на хората. Този експерт след повишаването на лихвите трябва да бъде осъден. Също като лъжливите брокери на недвижими имоти.
2
1
 
17
 
! Отговори
вЕрвайте ми! преди 7 месеца
"Левът осигурява ликвидността. По-ниските лихвени проценти спрямо долара и еврозоната означават, че той е по-стабилната валута...
1
4
 
15
 
! Отговори
Брокер-консултант преди 7 месеца
Хайде теглете кредите бе! Какво се скатавате! И аз семейство храня ваща м**а!