В кадър: Започнаха тържествата във Велико Търново

Беше прочетен манифестът, с който се обявява независимостта
22 сеп 2023 10:00, Александър Попов
40

Снимка: БГНЕС

Хиляди българи пристигнаха във Велико Търново, за да отпразнуват тържествено Деня на Независимостта – 22 септември. Честванията започнаха рано сутринта с празнична Света литургия на Великотърновския митрополит Григорий в църквата „Свети 40 мъченици”.

След това бяха осветени бойните знамена на НВУ “Васил Левски” и знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

По традиция във Велико Търново беше прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява българската независимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Дядото Владика,на същия този ден,когато България скъсва с Руската православна църква начело с евросектантите у нас???Къде си вяра,ти любов народна,къде разпалваш искра тъй безродна???Къде ви е православието,попове???Защо никой не се противопостави на иноверците на Запада и сатанизма на Америка?Къде сте богослови факултетни???Независими ли сте от зависимостта на католическия запад или сте икуменисти???С кого се сродявате,след като Украйна забрани славянския шрифт?
32
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 7 месеца
ДС се бори против православието.
31
1
 
3
 
! Отговори
1263 преди 7 месеца
Зържавата ни от 1300 години се нарича България. Срещу нея се води непрекъснато война, за да ий ес отнеме историческо минало или духовни ценности! Това е и смисълът на соченето с пръст - този архиереи бил агент на ДС, другият -не знам си какъв. Днес борбата е за православието и на това трябва да се противодейства!
30
1
 
5
 
! Отговори
1262 преди 7 месеца
На най-горната снимка - дядо Григорий - агент на ДС.
29
0
 
6
 
! Отговори
Още от историк преди 7 месеца
Договорът от 3 март е предварителен, защото идеята за легитимиране на мощна православна славянска държава на Балканите, каквато е Санстефанска България, се приема като заплаха от Запада. Ако тя не беше разпокъсана на Берлинския конгрес от предците на днешните европейски управници, нямаше да се стигне до Балканската и Междусъюзническата война, и днес нямаше да България да граничи със себе си!
28
1
 
9
 
! Отговори
Историк преди 7 месеца
На 3 март 1878 г. в Сан Стефано се полагат подписите, ознаменували края на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. и раждането на свободната българската държава след 500-годишно османско владичество. 3 март е символ на възстановяването на държавността и символизира мечтата за единение на българите в Мизия, Тракия и Македония.
27
1
 
9
 
! Отговори
До:24 преди 7 месеца
Ако го нямаше 3 март, нямаше да я има България като държава. Нямаше какво да се обединява на 6 септември, нямаше да има и 22 септември 1908! И най-вече такива като Вас нямаше да могат да трещят п.р.остотии!
26
2
 
6
 
! Отговори
комунист преди 7 месеца
отнеха ни 9 септември и ни дават измислени "празници".
25
8
 
9
 
! Отговори
До 24 преди 7 месеца
И какво е станало на 3 март? България не е била освободена а поделена между Султана и Мама Рашъ. Бил подписан договорът в Сан Стефано където името България въобще не е съществувало.
24
6
 
8
 
! Отговори
Русомраз преди 7 месеца
В 21 век да си руски тролей се изисква много мозък. :)
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До 2. Тва че ти го "знаеш" си е за тебе. Остави на нас да тънем в незнание. знай си там и се радвай на знанието си.
22
7
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 7 месеца
Естествено, че Рассия е отколешен враг на България. Само чебурашковцете не могат да го схванат, защото са генетични роби.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До 14. Не. Бях с опълченска униформа и правихме живи картини. Иначе не сме празнували ами само малко. Толкоз знаеш и ти толкоз знае и "историка".
20
5
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 7 месеца
Не само си арогантен, но и необразован кочияш, което кефи отвсякъде. Я, като си голям отворко, отговори на Историкът, защо ЦК на БКП, дето бяха 100% зависими от вашата шибанялска Матушка, 3 март не се празнуваше. И ти май си бил със зелени чорапи.
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ДНЕС Е ЧЕРЕН ДЕН. Само в твоята глава е така.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До До 12. С черно-бели телевизори като теб не може да се спори. Какво общо между ресурси, телефоните на Северна Корея и въобще телефоните с националния ни празник. Да не си обсебен от някаква телефономания ?
17
7
 
6
 
! Отговори
ДНЕС Е ЧЕРЕН ДЕН преди 7 месеца
ЗА РУСОФИЛИТЕ..... ЗАЩОТО Е ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ......
16
6
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 7 месеца
А някой казвал ли е че България е велика сила с най много територия и ресурси, а копейка издухана? И къде е Северно корейския телефон и Хюндай и Киа щото те са нали са с Русия?
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Нов руски телефон..?Пак не ти се получи а ? Големи сте некадърници бе не знам откъде ви събират...
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Историкъ. Твоята история си я заври знаеш къде. Мен не ме мисли.