Комедия по френски

Комеди Франсез идва у нас
7 ное 2008 09:50,
Комедия по френски
Снимка: Народен театър "Иван Вазов"

Вече сме в Европейския съюз и макар че не личи по заплатите, ще го усетим по хубавите случки следващата седмица.

Защото на 13 и 14 ноември пред България ще мине турнето на Комеди Франсез в рамките на Европейския културен сезон, организиран по повод френското председателство на Европейския съюз.

Прочутият театър ще гостува във всички десет новоприети държави, като отправната му точка е София, Народен театър „Иван Вазов“.

Вестта е хубава, защото Комеди Франсез е една от най-старите (тези дни прави 3 века) и престижни театрални институции в света.

Постоянната трупа продължава и днес да поддържа класически и модерен драматичен репертоар, както френски, така и международен (повече от три хиляди пиеси от близо осемстотин автори са вписани в репертоара на трупата).

У нас ще дойдат с втория, като и двете вечери ще видим програмата от две едноактни пиеси, които са представени в един спектакъл.

Първата е „Празникът“ от италианския драматург Спиро Шимоне, постановка на българския режисьор Галин Стоев. Тя ще коментира възможността човек напълно да се отдели от обществото и да заживее без удобствата и придобивките на цивилизацията.

Втората е „Претенциозните глупачки“ по Молиер, постановка на англичанина Дан Джамсет.

Решението на класическата комедия за вятърничавите хитруши е главните героини да се играят вместо от млади актриси от най-възрастните примадони от театъра. Така темата става фиксидеята за лифтинга, а смехът е гарантиран.

Комеди Франсез е в Народен театър „Иван Вазов“ на 13 и 14 ноември от 19,00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание