Награди като за последно

Театрални постановки се съревновават за отличието "Икар"
12 яну 2012 14:06, Петя Славова
0
Награди като за последно
Христо Мутафчиев, председател на САБ в Народния театър. Снимка: Булфото

Около 90 представления в цялата страна са гледали членовете на комисията по номинациите за годишните награди "Икар-2012". Това са актьорът Иван Несторов, сценографката Ванина Гелева и театроведите Венета Дойчева и Ромео Попилиев.

Друга комисия ще определи лауреатите сутринта на 27 март - Международния ден на театъра, а вечерта е традиционната церемония по награждаването - в Народния театър "Иван Вазов".

"Икар-2012" - награди като за последно" е темата на празничния спектакъл по сценарий и режисура на Стоян Радев с консултанти Христо Мутафчиев и неговия заместник Валентин Танев - председател на гилдията на актьорите към САБ.

"Сфумато", води с пет номинации за наградите - за режисура, майсторско техническо осъществяване, главна и поддържаща мъжка роля - на Малин Кръстев - Англичанинът, и на Йордан Биков - Гробарят, и за сценография - на Даниела Олег Ляхова /номинирана и за "Рицар на Светия дух" от Боян Папазов на Маргарита Младенова в Народния театър/.

Театрално-музикалния продуцентски център - Варна, е претендент за "Икар" в четири категории - за майсторско техническо осъществяване, главна мъжка роля - на Стоян Радев, музика - на Калин Николов, сценография - на Мира Каланова. Кандидат за "Икар" за главна мъжка роля е и Юрий Ангелов - Старбък в "Човекът, който прави дъжд" от Ричард Неш на Михаил Петров в Габровския театър.

С три номинации е "Както ви харесва" от Шекспир на Красимир Спасов - за режисура, главна женска роля - на Лидия Инджова - Розалинда и Ганимед, и музика - на Добрин Векилов-Дони.

За отличието за главна женска роля се борят Мая Новоселска - за моноспектакъла "Едно малко радио" и Невена Мандаджиева - Майката в "Кралицата майка" от Манлио Сантанели.

"Интригата" за режисьорския "Икар - 2012" (за който е претендент и Иван Добчев)е "състезанието" между учител и ученичка - проф. Красимир Спасов и младата Гергана Димитрова, номинирана за "Праехидно", на който е и съавтор със Здрава Каменова - спектакълът е на Организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура "36 маймуни" и АРТРА.

С три номинации е и "Куклен дом" от Хенрик Ибсен на Крис Шарков - две за дебют - на режисьора и на актрисата Веселина Конакчийска за ролята на Нора, и за сценография - на Огняна Серафимова.

Отличието за поддържаща женска роля си оспорват Ана Пападопулу - Клео в "Рицар на Светия дух", Елена Димитрова - Мариета в "Посещение при бащата" от Роланд Шимелпфениг на Крис Шарков, Искра Донова - Джес в "Любов и пари" от Денис Кели на Петър Кауков.

Ириней Константинов - Президент фон Валтер в "Коварство и любов" от Фридрих Шилер, и Леонид Йовчев - Мервин в "Ръкомахане в Спокан" от Мартин Макдона на Явор Гърдев, са другите претенденти за наградата за поддържаща мъжка роля освен Йордан Биков.

За майсторско техническо осъществяване е номиниран още "По ръба на небето" от Ина Божидарова и Веселка Кунчева.

"По ръба на небето" е кандидат и за "Икар" за куклено изкуство - заедно с "Деволюция" на Петър Пашов-младши в "Ателие 313" и "Искам да стана голям" по Изабела Дегурска на Кирякос Аргиропулос.

Номинираните спектакли ще бъдат показани през март на Софийския театрален салон, на който за трети път ще бъде домакин театър "София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари