Уволниха балетист, появил се с маска на сцената

Станислав Стефанов участвал в спектакъла "Цигулар на покрива"
24 мар 2021 10:50, Петя Славова
26
Уволниха балетист, появил се с маска на сцената
Сцена от "Цигулар на покрива". Снимка: БГНЕС

Балетистът, появил се на сцената на Националния музикален театър с предпазна маска по време на представление на 15 ноември миналата година е уволнен. След постановката "Цигулар на покрива" Станислав Стефанов е трябвало да даде писмени обяснения пред ръководството.

Три месеца по-късно договорът на Станислав е прекратен с мотив "престой" по време на пандемия, въпреки че сценичните артисти на държавна работа са с подсигурени заплати до октомври 2021.

"До генералната репетиция всички бяхме с маски. Докато не дойде моментът за спектакъл. Зад кулисите изведнъж забелязах, че много хора - всички, бяха без маски. Отговорността ми към себе си, към семейството, към обществото, ме подкани да изляза с маска на сцената", обясни пред Нова тв Станислав.

"Разбира се, че могат да бъдат с маски, когато това не нарушава общата визия на спектакъла. По време на един спектакъл, чието действие е свързано с началото на миналото столетие, въпросния господин е излязъл с бяла медицинска маска. За всеки един от спектаклите ние имаме грижата да направим такива маски, че те да не се различават по художествена визия от костюмите, които са в спектакъла", посочи тогава директорът на Националния музикален театър Марияна Арсенова. Три месеца по-късно, обаче - в края на февруари тя прекратява договора на Станислав.

"Няма мотиви защо конкретно аз. Независимо, че съм от артистите, които са най-ангажирани в спектаклите на театъра", каза Стефанов.

Защо това се е случило недоумява и председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. Той напомня, че с постановление на Министерския съвет заплатите на сценичните артисти на държавна работа са подсигурени. Целта - да се съхрани секторът и да се запази числеността на колективите. Освен това, отбелязва Христо Мутафчиев, Станислав е и синдикален председател.

"Точно в този момент, в който затваряш, ти да решиш да оптимизираш състава и да освобождаваш хора, които работят, това аз го намирам леко за цинично като оправдание. Мисля, че там нещата ескалират на база някакви личностни взаимоотношения", смята Мутафчиев.

Сигналът е предаден за проверка на Инспектората на Министерство на културата. Резултатите от нея се очакват в рамките на месец, а дотогава Станислав е безработен, съсредоточил вниманието си върху семейството, в което съвсем скоро се очаква да .има попълнение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Информиран преди 3 години
Това балетистче, подкрепяно от същата директорка, която днес го уволнява, преди известно време спретна интрига с лъжи и измислици против свой колега от музикалния и го съди с години за сексуален тормоз. Осъди го и му взе бая пари. Това е много гнусно момче, гадно и злобно...
22
3
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Абе това нещастно балетистче, преди години са го изгонили и от Операта! Явно има нещо гнило в тая душа-камбана!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Хайде да помислим дали са му осигурили маска. Очевидно някой лъже.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отвратително е това! Човекът си има легитимни основания, че даже и законови. Да ги съди, ще спечели! Не се решават проблеми като се отстраняват хора по такъв арогантен начин. Твърде много са живели по времето на т. режима и още ги държи, други пък са си сякаш родени автократи. Няма човек, няма проблем. Грозно, особено пък за артисти!
19
1
 
3
 
! Отговори
НЕВМЕНЯЕМ преди 3 години
Стана ли ви зелето?
18
4
 
3
 
! Отговори
верно преди 3 години
боката да се обади на оня от бистришките, да го вземат при тях в отбора! и без това всички играят като балетисти тиквата като играе мач.
17
0
 
10
 
! Отговори
AZ преди 3 години
Благодарение на духовните си отношения(без маска) с Веждито(GERB) това селско моме коли и беси в "Музикалният"!
16
1
 
9
 
! Отговори
Да преди 3 години
Да уволняват този който уволнил балетиста имдамсе приключим въпроса.
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питеците пак налазиха с простите си съждения - нямало вирус и т.н.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина много обича да търси вината за състоянието на нещата в другите, но иначе се държи точно както се държи фигурата "чорбаджия" при първа възможност. Стига да има власт/контрол върху нещо, и то му става бащиния, където може да си прави каквото прецени лично. И тая другарка директорка, е "разбрала", че тоя човек е на грешното място, защото това е "нейния" балет. Мутафчиев, когото лично познавам, е същия, просто сега са хванали някой друг, но си личи, че му е ясно.
13
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами правилно е постъпила - изкуството е за хора, не за добитъци с наморници, за тях има други професии, от хамали и овчари винаги има нужда
12
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При първа възможност И този човек ще напусне България, и няма да е заради "тиквата", а щото още има такива като тая директорка, на която всичко й е ясно.Точно като в тоя форум.
11
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако иска да навлече пълната екипировка за предпазване от Ковид, то той е готов за работа в някоя болница или направо Ковид отделение, но не и да се изявява в този вид на сцената.
10
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да..голям майтап ...но пича има семейство и очаква скоро второ дете ,даваха по тв ,директоркста изрусена мерака женица се пънкаше ,министъра знаел и го знаем )но си мисля че министър Ангелов е нужно да го награди защото човека спазва мерките на работното си място
9
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Е,нали са задължителни? Или на който,когато му е изгодно?
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки който иска да живее, да бъде уволнен... нека живее ...
7
8
 
21
 
! Отговори
Закон преди 3 години
По кодекса на труда чл. 127 ал.1, т. директорката на операта е длъжна да осигури здравословни и безопасни условия на труд. Законът за здравословни и безопасни условия на труд казва същото. Директорката не ги признава, тя е над тях.Освен това при престой следва да се направи процедура за подбор, ако се налага съкращение по тази причина. Правителството осигури пари за операта и театрите при престой. ДИРЕКТОРКАТА СЛЕДВА ДА СЕ УВОЛНИ
6
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак отиваш да се развлечеш не да гледаш и там маскирани като за пред операция. И ако това не може да го разбере балетиста , значи положението е зле
5
11
 
10
 
! Отговори
Dnеs.bg преди 3 години
До първите двама анонимни - вас да ви пита някой?
4
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че просто са се съобразили с желанието му да се пази, от какво точно се пази при това разстояние, не е ясно. За мен цялата тая ситуация е търсене на медийно внимание. Защото на него реално не му е било забранено да е с маска, но е било нужно да е в синхрон с останалото му облекло, което той по незнайни причини не е пожелал да спази.Вероятно защото тогава на никого нямаше да направи впечатление дали е със или без маска.