Nokia излезе от Румъния, DeLonghi купи фабриката й

Финландската компания си тръгна със скандал от северната ни съседка
Обновена: 26 яну 2012 12:45 | 26 яну 2012 12:41,
13
Nokia излезе от Румъния, DeLonghi купи фабриката й
Снимка: Ройтерс

Финландският технологичен производител Nokia продаде своята фабрика в румънския град Клуж, предава местната агенция Mediafax. Според информацията на агенцията купувач е италианският производител на кафе автомати De'Longhi.

Цена за сделката двете компании не назовават.

De'Longhi има намерение да закупи различни производствени фабрики, за да се разшири по този начин в чужбина, предава още Mediafax.

Заводът в Клуж ще бъде ползван за платформа за търговията с Близкия Изток и Европа. Сделката трябва да бъде завършена през първото тримесечие на годината, като тя подлежи на одобрение от румънската антимонополна комисия.

Според статията и китайският производител на мобилни телефони ZTE е бил заинтересован, също така индийският производител на лекарства Laboratories, както и Bosch.

Nokia обаче е търсила „важен инвеститор, който има ясни планове за ръст и ще създаде работни места в близко бъдеще“, цитира Mediafax старши вицепрезидента на Nokia Робърт Андерсън.

В края на септември 2011 г. стана ясно, до края на годината Nokia ще затвори фабриката си в Клуж.

Засегнати са около 2200 служители. Други 1300 служители на компанията ще бъдат съкратени като част от промените в нейните подразделения за местоположение и маркетинг, засягайки директно два офиса – в Германия (Бон) и САЩ (Малвен).

В средата на ноември румънските митници запорираха фабриката. Това е била превантивна мярка, след като проверка установила, че Nokia не е платила мита в размер на 10 млн. долара, обясниха властите в Букурещ.

Според румънските власти по незаконен начин Nokia е получила освобождаване от мито при внос на части от Китай, Тайван и САЩ, обяснява директорът на митницата Виорел Команита.

Финландците са внесли готови части, като например зарядни устройства, но са ги декларирали незаконно като компоненти. Според европейското право освободени от мита са само компоненти, които ще се използват за производство в страна от Европейския съюз, но не и готови части.

Дали Nokia е погасила задълженията си към държавата, остана неясно. Според медийни публикации е намерено приемливо и за двете страни решение. Властите отмениха конфискацията в началото на декември.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: NokiaDELONGHI
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
33
 
! Отговори
do 10 преди 12 години
Taka e prav si!Kraino vreme e da se osuznaqt i da si napravqt pone po 1 zavod tuka v BG.Eto bulgarrenoto deto go pravehme nqkoga v Plovdiv.O6te se namirat takiva koito varvqt.A sa na po 40 godini!!!
9
9
 
36
 
! Отговори
Badi преди 12 години
Hubavo e 4e na mqstoto na edna firma idva druga i 6te ima rabota za horata. Kolkoto do Nokia te sa zamira6ta firma sled kato se obvarzaha s microsoft gledam sega sa se naso4ili v proniskdajbite na eftini telefoni s 2 sim karti az zeh takav i sam dovolen no bez stratigiq pri smartphonite Nokia nqma bade6te.
8
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
това е ЕС - жалка работа! а нокия ... както и сони-ериксон вървят надолу! лош мениджмънт, какво да се прави!
7
8
 
48
 
! Отговори
коко преди 12 години
Нокиа като доиде в Румъния пак стана скандал, щото затвориха фабриката в Германия, помня как немците се зарекоха да не купуват техни телефони вече. Хак да им е, като не доидоха тогава в България, тука чиновниците спят и само за рушвети мислят, никои нямаше да обърне внимание , че зарядните не се облагали (или поне щяха да се споразумеят под масата). Така ,че Апъли, Самсунги и други такива отваряйте заводи в БГ, че да не станете като нокия - от първи в света- кучета ги яли...
6
8
 
60
 
! Отговори
djani преди 12 години
Всички чужди компании в България правят същото. Крият доходи и изнасят печалбата, като използват пропуски в законодателството, или корупционни практики. Банките, елпреносните дружества, мобилните оператори, "Солвей-соди" и всички уж "крупни инвеститори". Факта, че купуват почти без пари, а впоследствие без да инвестират почти нищо, доизглозгват ресурса и пак го продават с печалба. Само комисионната остава "търговска тайна"-
5
14
 
71
 
! Отговори
ubuntu преди 12 години
Нокиа са пример че , когато тръгнеш по грешния път можеш от върхът да стигнеш дъното, а дъното беше продажбата на майкрософт.
4
19
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Nokia са мъртъвци.Лошото управление съсипа иначе дабрия производител.
3
9
 
114
 
! Отговори
никола преди 12 години
до 1 , абе ташунко не можеш ли да разбереш че дали се казва Нокиа или Бор чвор ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ,да ги е ба и инвеститорите дето само крадат и лъжат,един път инвестират в Румъния заради евтината работна ръка,после не плащат данъци, и накрая ще изкарат румънците виновни,аййй сиктир от двойни стандарти,да отидат в Германия да го направят този номер,поне 20 години ще им забранят да стъпват там,ама нали сме на Балканите,тея може да ги правим на балъци,но като има хора като теб.
2
16
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая картинка ми е доста позната от близкото минало. Заводъ правеше голееми хард дискове, след това почна да прави чушкопеци и най-накрая завърши с производство на газени лампи.
1
49
 
39
 
! Отговори
ha преди 12 години
мамлигите продължават да гонят инвестициите си

Спонсорирани публикации