Русия прие Big Brother закон – следи всичко в нета

Ще бъде предоставян достъп до съобщенията на кажи-речи всеки
Обновена: 8 юли 2016 08:11 | 8 юли 2016 08:11,
30
Русия прие Big Brother закон – следи всичко в нета
Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин подписа спорния "антитерористичен" закон, приет от долната и горната камара на руския парламент в края на юни, въпреки критиките от страна на опозицията и сериозните опасения, изразени от руски телеком и интернет компании, съобщава Reuters.

Новият закон, който Едуард Сноудън нарича "нов руски Big Brother закон", е насочен към тези, които са замесени в организирането на "международен тероризъм", неговото финансиране и "необявяване", т.е. към хора, които знаели нещо, но не са съобщили. На правоприлагащите органи ще им бъде предоставян достъп до съобщенията на кажи-речи всеки потребител, за което няма да има нужда от съдебен надзор.

Няколко ключови разпоредби ще засегнат директно интернет и телеком индустрията. Сред тях е изискването операторите и интернет компаниите да съхраняват записи на всички обаждания и съобщения за период от 6 месеца и да ги предоставят на Федералната служба за сигурност (руската разузнавателна служба), която трябва да има пълен достъп до тях по всяко време.

Дмитрий Песков, секретар на президента, посочва, че Путин "е наредил на правителството стриктно да следва прилагането на новото законодателство, за да се сведат до минимум възможните рискове, свързани с разходите по изпълнението му, използването на вътрешно оборудване за съхранение на информацията или други рискове."

Санкциите при липса на кооперативност от страна на компаниите предвиждат до 1 млн. рубли или около 15 хил. долара. В закона не се споменава за чия сметка ще са допълнителните разходи, които ще се появят за компаниите, за да спазват наредбите. За потребителите пък се предвижда до 7 години затвор при подстрекаване към тероризъм и до 1 година затвор, ако потребител е видял такъв тип съобщения, но не е съобщил на властите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НСА в САЩ го правинот десетилетия
22
3
 
3
 
! Отговори
kokospa преди 7 години
Спокойно бе!!Извън 5 те големи града -интернет ползват само 18 % от руснаците!!И "вражеските"сайтове са под 3 %!Тавариш Питин следи своите,ребята!да не кръшкат!
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХА !Лоши държави , няма какво да се лъжем.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наближава Октоврииската революция и КГБ мафията се барикадира !
19
6
 
8
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Ха- ха- ха 16Еквивалентния Патриотичен Акт от колко години работи за службите на САЩ - Какво ще кажеш за задокеанската Фашизация тогава всичките тези години до къде е стигнала?
18
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма спор, че навсякъде се слухти. Само, че ако отсам където сме ние и американците можем спокойно без никакви последствия да си плюем президентите на воля, то в матушката това е невъзможно. Веднага ще ти дойдат на гости в малките часове.
17
4
 
3
 
! Отговори
rrr преди 7 години
патриотичния закон САЩ
16
7
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Освен това пък България е на първо място в Млечния път по свобода на медиите и неманипулирана информация----------Факт е, че руската пропагандна машина на практика определя настроението в Задунайская губерния. Това е и причината да има толкова много зомбирани русофили у нас. Ние сме си Троянският кон на Русия в ЕС.
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне си обявяват открито. В другите държави всичко се следи, но не го обявяват. Санкции трябваше се предвидят въобще за език на омразата - форумите им се изпълнени с ненавист към кого ли не, към какво ли не. Този закон се явява нещо като регулация на мрежата.
14
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...и добре, че не съм в Русия.
13
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно мога да кажа!Добре, че не съм руснак!
12
9
 
13
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Фaшизaцията на Русия напредва с все по-бързи темпове. Слава Росии. Слава Путину!!!
11
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те на Мерекелица и слушаха телефона и наблюдаваха кене*а, вие какво искате? Руснаците да оставят американските шпиони да си развяват безнаказано задниците като у нас и да грабят, подкупват , рушат и крадат в името на демокрацията?
10
7
 
17
 
! Отговори
:)) преди 7 години
До БерлинОсвен това пък България е на първо място в Млечния път по свобода на медиите и неманипулирана информация пардон пропаганда, в медиите, ...за разлика от Русия...:))
9
5
 
15
 
! Отговори
1998 преди 7 години
Е каква е тази новина. Пак Гьобелсова пропаганда! Я помислете. Казва се Big brother не се казва Большой братюга! Юесетата са го измислили отдавна. Вие за Уикилийск не сте ли чували, какво биг брадуване прави ЦРУ че чак на Меркел есемесите четяха, да не би да не им е предоставила някоя запетайка от кореспонденцията си. Що сателит и спътник държат юесетата имат в космоса и целия трафик на информация минава през тях. Правят снимка на обекти 30 /30 на всяко място на планетата кариесите ви знаят.
8
2
 
23
 
! Отговори
нещо ново? преди 7 години
И там влизат в крак с модата, не откриват тепърва топлата вода. В САЩ също следят съобщенията от години, в Китай следят, в Англия те записват на всяка крачка, в България също следят - малко рестриктивно и след разрешение от съда, но принципа е същия....
7
14
 
19
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Освен това, Русия е на едно от последните места по свобода и независимост на медиите.
6
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГУЛАГЗатова пък тайните затвори на ЦРУ още си работят-а Гуантанамо е с име"Адът на земята"....
5
5
 
9
 
! Отговори
ГУЛАГ преди 7 години
вече 30 години лагерите пустеят, телените огради ръждясаха, кучетата измряха, Ежов, Ягода и Берия се обръщат като пумпали в безименните си гробове. Време е Володя да се задейства - чемодан - поезд - тюрма - 10 лет в Колима. Може да се отвори и СЛОН отново. И икономиката отново ще дръпне - злато и петрол безплатно срещу 400 грама черен хляб дневно. И Володя да вземе да намери някой нов Френкел
4
13
 
21
 
! Отговори
ьдфб преди 7 години
Мурзилажа кърти мивки просто, тоя мишок на снимката иска да се бетонира във властта завинаги и да "управлява" руската, селско-колхозна гмеж докато не им остнае кръвчица!! Новия анти-христ ***.лер е вече на власт, определено ще надмине Хитлер по про3тотия, алчност и зверства!А думите на Г.Раковски и Захари Стоянов отпреди 150,че руските правителства имат за цел да унищожат българския народ и България, са валидни и днес. Не се жалят средства за това, а бивши президенти и министри са слуги на Путин