Iris: родното приложение срещу проблеми с очите

Български програмист разработва програмата, която предпазва очите
28 сеп 2016 11:44,
10
Iris: родното приложение срещу проблеми с очите
Снимка: Bulgaria ON AIR

Десетки часове пред екрана, гарнирани със зачервени очи и главоболие. Срещу тези негативни ефекти от дългото стоене пред компютъра решава да се бори младият Даниел Георгиев. 20-годишният програмист създава приложение, което да предпазва зрението на потребителите.

"Това, което правя с Iris е да променям яркостта без да променям трептенията, съответно без да ви болят очите и главата вечер. Когато ни свети синьо към очите ни се спира производството на един хормон на съня, който се нарича мелатонин", обясни програмистът пред Bulgaria ON AIR.

Апликацията Iris е особено полезна за хора, които стоят до късно пред мониторите. Благодарение на потъмнелия екран можем да заспим по-лесно дори и след часове взиране.

Идеята се заражда, когато програмистът разбира, че трябва да сложи очила заради постоянното стоене пред компютъра. Бившият гребец извървява дълъг път преди да създаде приложението. Следват редица изменения преди продуктът да се превърне в това, което е днес.

"Първата версия на Iris беше един таймер, който ти заключва компютъра на всеки половин час и те форсира да станеш", призна с усмивка Даниел. Въпреки трудностите днес той е доволен от резултата.

Приложението е съвместимо с почти всички операционни системи. Може да се инсталира на таблет или телефон. Програмистът иска да продължи да се занимава с Iris. Не мисли да продава продукта, а по-скоро да го усъвършенства.

Вижте целия материал по темата във видеото на Bulgaria ON AIR: 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
0
 
! Отговори
Браво преди 7 години
Браво на момчето
8
2
 
13
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
Естествено, че нищо революционно не е направил, но е Българин и е на 20. Вие си мрънкайте как някой друг ви бил виновен и как нямало оправия...
7
4
 
11
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Същия този преди време ме спамваше през LinkenIn да съм си свалил програмата му, сега и тук ли ще четем за това...
6
6
 
12
 
! Отговори
Мизиец преди 7 години
Нищо не е направил. Само е изкопирал програми ,които ги има много преди него. За справка погледнете F.LUX ,както и Twilight. Първото е за компютър ,а второто предимно за мобилни устройства. И така нашенецът с години програмист - само имитира и краде. А ако някой наистина иска да си щади очите - eink устройства са едно от решенията.
5
5
 
10
 
! Отговори
Ок, ама преди 7 години
Да си дойдем на думата - написал браво, ама да ме занимаватпо медиите с това е смешно. Явно е платена реклама, която не е маркирана като такава. С подобни приложения е пълно в нета. Например за първата версия (която заключва ПЦ-то) един колега ползва нещо подобно от 7-8 години. Аз например ако напишя накое "иновативно" фенерче за Аднроид какво ще стане, ще има ли и за мен статия как съм измислил топлата вода?
4
2
 
15
 
! Отговори
Дачо преди 7 години
Хората са измислили такава програма доста отдавна.Аз я използвам от 2 години..даже е безплатна f.lux се казва.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Идеята се заражда, когато програмистът разбира, че трябва да сложи очила заради постоянното стоене пред компютъра.Да бе да по-скоро е видял flux и е решил да направи пари от цялата работа
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори е смешно да се нарече приложение. Аман от псевдопрограмисти.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама едни цени е напраскал за тази простотия. $10/месец, смех.