Деклариране на биткойните – тъмна Индия!

Според данъчни експерти са възможни различни тълкувания на закона
18 дек 2017 09:37, Екип на Investor.bg
9
Деклариране на биткойните – тъмна Индия!
снимка: Ройтерс

 Близо 21 пъти е скочила цената на 1 биткойн на годишна база до 16 531,08 долара към средата на декември тази година по данни на Coindesc. Това означава, че при инвестиция от 10 хиляди долара в края на 2016 г., то сумата днес ще е набъбнала до 210 хиляди долара. Биткойнът обаче, макар и най-известната криптовалута, е само една от многото, които в момента се радват на невиждан интерес от страна на инвеститори и спекуланти.

Какви са данъчните последствия от подобни инвестиция?

В България липсва специално данъчно законодателство, което да третира сделките с биткойн и другите криптовалути, както и така нареченото „копаене“. Националната агенция за приходите дава разяснения по темата, като се позовава на правилата и практиката в Европейския съюз, но сякаш не всички въпроси около данъчното облагане на криптовалутите получават отговор към момента.

„Националната агенция за приходите извършва надзор и контрол върху физическите и юридическите лица с цел да предотврати неплащането на данъци, но към момента криптовалутите се разглеждат като част от останалите финансови инструменти“, коментира Росен Бъчваров, говорител на НАП, пред investor.bg.

Според Благовест Белев, основател на blockchain.bg, данъчната практика е синхронизирана към момента с европейската и пазарът не среща проблеми в тази посока.

Облагане на физическо лице

Доходите от продажба на биткойн (или други криптовалути) се третират като доходи от продажба на финансови активи, като облагаемият доход на лицето е сумата от реализираните през годината печалби, определени за всяка отделна сделка, намалена със сумата от реализираните през годината загуби, определени за всяка отделна сделка. Доходите от продажби на биткойни се облагат с данък върху общата годишна данъчна основа и би трябвало да се декларират в годишната данъчна декларация до 30 април на годината, следваща годината на реализиране на доходите.

От НАП поясняват обаче, че при положение, че през годината едно лице е закупило повече биткойни или други криптовалути, отколкото е продало, следва да се има предвид че притежаването на финансовите активи няма да има данъчни последствия.

За целите на корпоративното подоходно облагане сделките с биткойни също се третират като сделки с финансови активи, поясни Таня Павлова, партньор в данъчната компания "Таксакта".

Така или иначе доходът от сделки с криптовалути в България се определя на годишна база и представлява разликата между сумата, за която даден човек е продал своите валути през дадена календарна година и сумата, за която ги е придобил. Ако той обаче не е на печалба, а на загуба, не дължи данък.

Ставката е стандартният данък общ доход - 10%. Декларира се с годишната данъчна декларация като доход от продажба на финансови активи. Тъй като обаче няма специална разбивка по видове финансови активи, в НАП няма реални конкретни данни за това какво количество криптовалути са търгувани в страната.

Продължението на материала четете в Investor.bg


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До от Сидней Аав$тралия

ми нали ще видят, че имаш пари от въздуха бе
8
0
 
5
 
! Отговори
ЛЮБО преди 11 месеца
ОТКОГА БУЛГАРСКАТА ЧЕРВЕНА ПРЕСА РАЗБИРА ОТ КРИПТОВАЛУТА
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
до „най-хубаво...“ То хубаво това ама въпроса е ако решиш да ги използваш. Тогава анонимността изчезва.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Най-хубавото е, че данъчните няма как да разберат какво държиш като криптовалута. Дори и да те наклевети някой, пак не могат да докажат какво и колко имаш...
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нали ако декларим че имам 1000 биткойна утре ще ме изтезават в някое мазе докато не изпея къде са
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Докато има банки в които да се депозират парите или извършват транзакциите - могат държавите да правят нещо. Дори Швейцария уж данъчен рай, но клекнаха пред САЩ и Германия и всеки има достъп до сметките в пвейцарски банки.

Криптовалутите са друга работа - всичко е децентрализирано и ако пазиш нещата на свои носители и извършваш транзакциите през затворените мрежи - няма как някой да знае с какво разполагаш
3
14
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 месеца
Ще затрият земята с това правене на пари от нищото, на тези, които ги защитават - да ги нахрани биткойна и да ги оперира като пипнат апендицита, прекалява се с вече с липсата на нормалност!!!!!!
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
абе келе.ши данъчни иди.оти ше ме фанете за шлифера дет нямам такъв.
ся сичкото ви наред, опрайхте крадците като чоко, боко жабоко, и прасето делянчо та и от криптовалути зехте да разбирате! никога няма да ви декларирам доход от такова нещо! има банки в други държави и мога да купувам в бг с банка в чужбина.
Серсе'ми биткойна ше ми облагат, абе то не се наежваите много на криптовалутите че да не ви криптират комповете по погрешка, тия дет копат биткойнти ги знаят нещата серсе.ми със сер'семи
1
1
 
15
 
! Отговори
от Сидней Аав$тралия преди 11 месеца
И как по точно ще удържат данък като сърварите са офшорни