Като бях министър, СРС-тата бяха краен способ!

СГС отложи делотото срещу Цветанов за СРС-тата за 13 май
1 апр 2014 13:02, Анисия Иванова
74
Като бях министър, СРС-тата бяха краен способ!
Цветан Цветанов на днешното заседание в съда. Снимка БТА

Адвокатът на ексвътрешния министър Цветан Цветанов поиска разпит на бившия главен секретар Калин Георгиев отново пред съда.

Днес Софийският градски съд заседава по едно от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. По това дело той е обвинен, че като министър на вътрешните работи е отказал да приложи СРС-та срещу бившия директор на звеното за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров.

Още по темата
Съдът днес не уважи искането на адвокат Менко Менков и отказа да призова за повторен разпит бившия главен секретар на МВР.

Другите искания на адвоката на Цветанов бяха Орлин Тодоров също да бъде допуснат като свидетел, да се изясни дали е познавал Цветанов, какви са били отношенията му с него. Менков поиска и справка от Окръжен съд-Велико Търново за досъдебното производство срещу Тодоров от 2009 година. 

Адвокатът пожела да се изиска справка от Министерския съвет и за отпуските на Цветанов, командировките и другите му отсъствия по времето, когато е бил силов министър, за да се изясни кой е разписал въпросната заповед - Цветанов или Георгиев.

Причината е, че според полицай от великотърновската полиция подписът на отказите е поставен от главсека Калин Георгиев. Това искане на Менков вече бе прието от магистратите. Съдът уважи и искането на следващото заседание Тодоров да бъде призован като свидетел.

Освен това за следващото заседание по делото трябва да бъде дадена справка от ДАТО дали за посочения период някоя друга служба е искала подслушването на Тодоров и ако е имало, дали това искане е изпълнено същевременно.

Очакваният за разпит днес бивш ръководител на тогавашната дирекция за подслушвания на МВР - Цветан Иванов, и днес не се яви в съдебната зала заради хипертонична криза, макар да беше редовно призован. Тъй като по процеса няма документация за здравословното състояние на Иванов, съдът разпореди той да бъде принудително доведен на 13 май, когато процесът продължава.

Следващото заседание срещу Цветанов за СРС-тата е насрочено за 13 май.

След заседанието на съда Цветанов заяви пред журналисти, че когато е бил министър на вътрешните работи, винаги се е говорело, че специалните разузнавателни средства са краен способ за използване. „Винаги, на всички национални съвещания, които са провеждани съвместно с прокуратурата, в периода, когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи, се е говорело, че това е краен способ и сме се стремели да бъдат ограничавани възможностите да се използват толкова много СРС-та”, обясни Цветанов.

Адвокат Менков след заседанието обясни процесуалните си искания и заяви, че е поискал справките за по-бързото приключване на процеса, за да не изчаквам пълното събиране на доказателства от страна на прокуратурата.

Цветанов отново повтори тезата си, че това, което се случва, е политически процес. "Към настоящия момент все още нямам повдигнато обвинение за незаконно подслушване. Само да припомня, че за периода края на 2013 – началото на 2014 година аз бях подслушван”, повтори той.

По отношение на казаното от главния прокурор, че ако е подслушван Цветанов в рамките на досъдебно производство, няма нищо незаконно, бившият ексвътрешен министър коментира: „Ние поискахме да ни бъдат предоставени всички тези веществени доказателства по прилагането на тези СРС-та, всичко беше отказано”.

Другите две дела срещу Цветанов са за длъжностно присвояване в особено големи размери. Той ще отговаря пред магистратите за това, че е допуснал бившият антимафиот да напусне системата с 20 заплати, въпреки че по това време Тодоров вече е разследван. Третото дело срещу Цветанов е за подслушванията в МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега не е така. Коалицията взе властта с грандиозната манипулация Костинброд и преврата по ТВ 7. После се видя безсилна да се справи с реалната обстановка и по стар изпитан способ, усвоен в дългите години управление, продължи с измамите, скалъпените обвинения и злобните нападки, неподкрепени с факти. Сега, когато според техните постоянни кресливи изявления, че страхът вече бил победен /чудя се къде го е имало/, си отделиха тройно повече средства за СРС, а колко ли още пари задкулисно ще потрошат
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 67 Maлоумен ГЕРберасте, едното дело е защото е разпоредил да се послушва без решение на съдия за това, а другото е защото въпреки заповед от съдия - е спрял подслушване. Казано по просто - ако шефа ти каже да свършиш нещо, а ти не го направиш - си глобен със 100 кинта, ако шефа ти е забранил да правиш нещо, а ти го правиш - още 100 кинта глоба. В случая шефа е съдът, защото в България и всички нормални страни съдът е НАД полицията!
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едното дело е защото е подслушвал а другото защото не е подслушвал. Комунистически нон сенс. Важното е да се шуми около Цецо. А през това време управляващите да си крадат на воля. Типичен прийом на джебчиите. Някой блъска в теб за да ти ангажира вниманието а другия през това време те преджобва.Ама той Цецко си е виновен че не им разказа играта когато можеше.
46
2
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
ИЛИ МЕ УСТА ХВАЛЕТЕ ИЛИ ЩЕ ВИ НАПЪЛНЯ. ТОВА Е НАЙ НОВИЯТ ВИЦ ЗА ПЕРИОДА. ТО БИВА БИВА АМА....... ОТ ТОЗИ ПО НАГЪЛ НЯМА. ВРЕМЕ Е ДА СЕ СКРИЕ НЯКЪДЕ В ДЪН ГОРИ ТИЛИЛЕЙСКИ И ДА СИ КРОТУВА. , ЧЕ НА НЯКОЙ ТАКА ЩЕ МУ ПИСНЕ , ЧЕ........ ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ АПАРТАМЕНТИТЕ СИ .
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То верно е ,че днес е 1 април, но всичко трябва да има мярка.
44
4
 
7
 
! Отговори
mitova преди 10 години
"....и сме се стремели да бъдат ограничавани възможностите да се използват толкова много СРС-та..."Да си припомним степенуването: нагло, по-нагло, най-нагло, гербаджия, Цвинокио!!!!
43
4
 
4
 
! Отговори
mitova преди 10 години
"....и сме се стремели да бъдат ограничавани възможностите да се използват толкова много СРС-та..."Да си припомним степенуването: нагло, по-нагло, най-нагло, гербаджия, Цвинокио!!!!
42
5
 
5
 
! Отговори
Член на БСП преди 10 години
Днес на много секретно заседание С.Станишев е казал, че съжалява за член 1 от конституцията на България , в която ръководна роля има БКП-БСП-ДС. Сега всеки ти говори за законност и ред, а преди, закона бяхме ние с баща ми . Съжалявам драги съпартийци за това безсилие и затова смятам , че няма какво да правим в ЕС и НАТО. Вчера говорих с другаря Путин и той ще ни приеме в Русия както прие и Крим.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aбе плазмодий, когато ти беше министър "бартите" проскаха по очи нвъоръжени хора пред децата им и разбиваха къщи за 2 картона цигари! Когато ти беше министър - "неизвестни" подслушаха и записаха разговор между премиер и шефа на митниците. А подчиненото ти МВР пази и двата, но случайно беше и органа който подслушва..... Когато ти беше министър, Цуцльо Братя галеви минаха границата въпреки че имаха забрана да напускат страната... Когато ти беше министър службите проспаха атентат! Скрий се!
40
0
 
5
 
! Отговори
Болен Пидеров преди 10 години
"СГС отложи делотото срещу Цветанов..."Сефте !
39
0
 
1
 
! Отговори
ГЮРО МИХАЙЛОВ 1 преди 10 години
Днес е първи април, ама да не се лъжем. Видяха човек, дето хал хабер си няма от политика и всички го налазиха, започнаха да правят дудуци за коалиция, напускат партии, за да са при него, правят се на скарани любовници, но пак си се натискат.... Всички... Само едни не искат! Е, кой после лъжел, мажел и бил или не бил интересчия!? Като си отговорите на този въпрос, тогава възпроизвеждайте мисли!!!
38
3
 
5
 
! Отговори
гост преди 10 години
Докато правото на ОЛОВОТО не влезе в действие, такова *** ще ни лъжат нагло.
37
8
 
5
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 10 години
Вчера лидера на ПЕС-С. Станишев е обвинил Б.Борисов и Ц. Цветанов , че са фалшифицирали изборите във Франция и затова неговия любимец Оланд ги е загубил. По тази причина е дал донос до Цацаров и той е изпратил във Франция 22 прокурори, които да окажат съдействие на Френската прокуратура при разследването срещу Цветанов.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ежедневен, Цвъце, ежедневен!
35
7
 
5
 
! Отговори
разВихър преди 10 години
Червеният *** Вихър се е развихрил във форума. Нека да отговори тогава, колко поръчителства за убийства са направили Цветанов и Борисов и на кого, с доказателства. Така, само празни приказки без покритие ги говори клюкарката Пена от Долно Нанагорнище. Освен Вихър да и е син!
34
16
 
10
 
! Отговори
Anonymous преди 10 години
Много скоро ГЕРБ пак ще е на власт и бате ви Цецо ще им дърпа ушичките на крадливите и корумпирани комунисти!
33
9
 
4
 
! Отговори
До вихър, - 45 преди 10 години
"В доклада Българският хелзински комитет констатира увеличаване на употребата на специалните разузнавателни средства: 3 612 души са били подслушвани през 2013 година в сравнение с 1 609 през 2012 година."
32
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига бе Слушалка, искаше да кажеш "безкраен способ"! :DЗАТВОР БЕ ЦВЕТАНОВ! ЗАТВОР ЗА ТЕБ!!!
31
5
 
10
 
! Отговори
вихър преди 10 години
А колко поръчителства на убийства,направиха Борисов и Цветанов ,колко "неудобни " за тях закопаха ,грях им на душите !
30
4
 
8
 
! Отговори
вихър преди 10 години
Скандал : Цветан Цветанов, се прочу с 6-те си апартамента, които не успя да докаже със собствени доходи и каза, че са закупени с пари на тъста и тъщата му! Скандал : Натиск срещу Пеевски и 40 виждания за теми като контрабанда и незаконни дела ! Скандал : От септември 2009 г. до март 2013 година, нерегламентирано и незаконно са подслушвани бизнесмени, политици, магистрати и др. СРС са правени без решение на съответните органи на МВР и без съдебни разрешения ! Скандал :В началото на управлението на Цветан Цветанов като министър на вътрешните работи и силов вицепремиер, Министерството на вътрешни