Бившият кмет на район "Централен" в Пловдив отива на съд

Райна Петрова е обвинена за престъпление по служба
26 юни 2015 15:55, Анисия Иванова
4
Бившият кмет на район "Централен" в Пловдив отива на съд
Райна Петрова, бивш кмет на район "Централен" в Пловдив. Снимка: архив Булфото

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу Райна Петрова, бивш кмет на район "Централен" в града, и Надежда Минчева, собственик на местна фирма.

Още по темата

Петрова е обвинена в престъпление по служба. От началото на май 2012 г. до януари 2013 г. като кмет тя не е изпълнила служебните си задължения да осигури самостоятелно провеждане на процедура по реда на ЗОП /Закона за обществените поръчки/ от страна на директорите на 14 детски градини в района, съобщиха от прокуратурата.

Кметицата е обвинена и за това, че е превишила правата си – иззела е правомощията на възложителите по сключените договори сами да определят изпълнител и лично е определила изпълнител на договори по ЗОП.

Сключени са договори с пловдивско дружество със собственик Надежда Минчева. Това станало чрез дадени от Петрова устни, ръководни указания до директорите на детските градини, като са им дадени и предварително подготвени бланки на покани и договори, попълнени с данните на изпълнителя.

Целта е била да са набави облага за пловдивското дружество чрез получаване на парични средства в размер на 24 846,08 лева за 2012 г., 20 008,95 лева за 2013 г., или общо на стойност 44 855,03 лева, от сключените доставки на храни в район “Централен”.

От деянието са настъпили немаловажни вредни последици – доставки на храни, които не отговорят на изискванията за качество, накърнява се авторитетът и доверието в местната власт и се нарушава принципът за свободна и лоялна конкуренция.

Петрова е обвинена и за търговия с влияние. През юни 2013 г. тя е приела подaръчен ваучер за туристическа услуга на стойност 9780 лева от Надежда Минчева. Кметът е трябвало да упражни влияние върху зам.-кмета на района при  провеждане на процедура по възлагане на обществена поръчка на стойност 376 000 лева. Целта на поръчката е била избор на изпълнител за доставка на храна за детските ясли и детските градини в район “Централен”. Изборът на изпълнител и сключването на договора е трябвало да бъде с конкретно дружество, чийто собственик е Надежда Минчева.

Надежда Минчева също е обвинена за търговия с влияние заради подарения ваучер за туристическата услуга на кмета Райна Петрова.

По делото са разпитани 60 свидетели, иззети са веществени доказателства и документи.

Райна Петрова е с мярка за неотклонение „Подписка“, а Надежда Минчева е с „Парична гаранция“ в размер на 5000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
Bb преди 8 години
A fandakova koi ja proverava sad garba i e bB i zz nali Kakto i na sofianski nikoi ne go Pita kak sabogata i tn sa Tova iva sofianski se ojeni sa Anton drogo e da si na 4erepa bojkov sin
2
2
 
8
 
! Отговори
a преди 8 години
мамин Ваньо кога ?
1
1
 
6
 
! Отговори
сигурно преди 8 години
Ако лежи в затвора ,значи ,че съда нещо е сгрешил !!