За болежките и лековете в съдебната ни система

Съдия: Инспекторатът на ВСС няма ресурс да проверява магистратите
15 фев 2016 14:07,
5
За болежките и лековете в съдебната ни система
Снимка: bgonair.bg

В дебата за съдебната реформа съдии, прокурори и следователи се задоволиха само със пререкания във външната страна на проблема - кой да бъде назначен за началник и кой да не бъде назначен. Никой не каза какво е заболяването на съдебната система, какви са симптомите и какво лекарство трябва да приема, заяви конституционният съдия Румен Ненков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

По думите му колкото повече се отлага този проблем, толкова по-лошо.

Според съдията най-важната задача на новия правосъден министър е да се подготви първия етап от промените в Закона за съдебната власт. Експертът обаче очерта няколко слабости в плануваните промени.

"Предвиди се Инспектората към ВСС да прави проверката за конфликт на интереси на магистратите и проверката за верността на техните декларации, които подават в Сметната палата. Но всичко това струва пари, трябва да има материална готовност, кадрова обезпеченост. Инспекторатът не разполага нито със съответните кадри, нито с възможности. Така Инспекторатът ще извършва все едно полицейски, данъчни функции", обясни Румен Ненков.

По думите на съдията друг проблем е как ще се раздели ВСС на две камари и как ще се гласува.

"Много е възможно недостатъците в Конституцията да бъдат туширани и преодолени с промените в Закона за съдебната власт най-вече за начина на взимане на решения. тоест нито една от квотите в тези колегии да не може, съчетана с друга квота, да пренебрегва волята на третата квота", обясни Ненков

Голям проблем е и как ще избира ВСС, заключи конституционният съдия.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: съдебна реформаВСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Мучачос преди 8 години
Никой не желае реформиране,защото се нарушава кешовия комфорт.
2
0
 
2
 
! Отговори
В. Иванов преди 8 години
Циркажийските истории нямат край. То бяха коментари какви ли не ......всеки един демонстрираше с думите РЕФОРМА но ? Прави се така да се манипулира общественото мнение. Стига с този баскетбол. Нека българина да знае следното1. РБ е с НАЙ-ГОЛЯМ БРОЙ съдебен персонал в целия ЕС. Представете си най-бедната държава с този огромен и бюрократичен щат.3. Реформа значи - 30 % орязване на тези щатове /минимум/. Сега е момента да се изчисти излишната пасмена.Някой обаче ТРЯБВА ДА ГО НАПРАВИ
1
1
 
1
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
Инспектората на ВСС няма ресурс за проверки,както и Агенцията за защита на потребителите,която не ползва лабораторията за качеството на горивата.Инспектората на ВСС да се реформира ,като се закрие за да не ни харчат парите.