Прокурор: Слабата охрана на Сарафово – улеснила терора

В спецсъда разпитаха свидетели по делото за атентата
17 яну 2018 16:00, Анисия Иванова
13
Прокурор: Слабата охрана на Сарафово – улеснила терора
Архив: Булфото

В Специализирания наказателен съд започна разпитът на свидетели по делото за атентата в "Сарафово". На 18 юли 2012 г. атентатор-самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на летището в Бургас. При атентата загинаха шестима души, а 37 бяха ранени.

Подсъдими по делото са Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан, граждани на Австралия и Канада, които все още се издирват. Смята се, че те са помогнали на атентатора Мохамед Хасанел Хюсейни.

Още по темата

На днешното заседание не присъстваха израелските граждани, страни по делото и свидетели на терористичния акт.

Стоян Стоянов, таксиметров шофьор към летището, разказа пред съда, че е бил на около 70 метра от атентата и е чул два взрива през няколко секунди. По думите му е имало отломки в радиус от около 50 метра от взривения автобус с туристи.

Пред медиите той каза, че коренно са се променили мерките за сигурност след атентата и вече се проверява всичко на летището. Негов колега се е разминал с атентатора, видял го е, но не е знаел, че е той. Други свидетели заявиха, че след като се е чул взривът е настъпил "пълен хаос и паника" сред хората на летището.

Според свидетелите денят на атентата, сряда, е бил обичайно слаб откъм пристигане на туристи. Разпитаните пред съда казаха още, че достъпът до паркинга и до сградата за пристигащи и заминаващи туристи на летището, по онова време, е бил свободен и всеки е можел да стигне до тях. Те казаха също, че веднага е била осигурена помощ на пострадалите и е направена организация за отцепване на района.

От разпитите стана ясно, че в този ден само двама гранични полицаи са били на работа и са патрулирали, като смяната им била 12-часова от 08.00 до 20.00 часа. Според показанията на граничните полицаи, те не са имали физическата възможност да проверяват всеки, който идва на паркинга и влиза в летището. Те не са забелязали атентатора нито са видели нещо подозрително в някой от лицата на летището.

Прокурорът по делото Красимир Тренчев коментира пред медиите, че слабото ниво на сигурност на летището тогава е било предпоставка за улесняване на извършителя на атентата, съобщи БТА.

Делото продължава с разпит на свидетели на 6 и 7 февруари, голяма част от тях са служители на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко години ще се влачат с това дело
5
0
 
4
 
! Отговори
PD преди 6 години
Прокурор консултант!А за подсъдимите неиздирени, мълчи. И какво събраха бай Иван и леля Пена, да разказват що са видели и чули. И после що има томове глупости в съда. А що за съдия трябва да си, за да търпиш целия този цирк.Време да идва Горския, и да подпука цели тоя фарс с гьостерицата.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те журналисти не могат да се намерят, та редактори! Не виждаш ли, че един-двама копират статии и ги пляскат в тоя парцалив сайт. Сменят снимките и имената на уж журналисти, дето ги няма никъде. Напиши в гугъл Мартин Карбовски и виж колко много ще видиш, щото е истински. После напиши Eлкa Bacилевa...
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой има ли спомени БГ-съдебна система да е направила нещо смислено или докрай?Има ли един осъден мафиот или корумпиран политик?? Ама космически заплати и привилегии има , нали?Ей затова нямате уважение нито от чужденците, нито от българите-БГ-магистрати!И 500 лева заплати са ви много за тая работа, дето я вършите.
2
0
 
7
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Вижда се че делото е в напреднала фаза. Установено е че охраната била слаба. Ооооще малко ако се напънат и ще разберат защо е била слаба тази охрана. Да им помогна... слаба е била защото на най високо държавно ниво, лично Б. Борисов заявяваше по ТВ че в България никога няма да има терористичен акт , защото "тук било пълно с арабски дюнерджийници"
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже господи, на този прокурор му трябваха шест години за да роди главата му подобна глупост. да те е. а у прокурора