Нов адвокат за Емилия Ковачева – гледа записите от побоя

Акушерката бе осъдена на 18 години затвор на първа инстанция
23 яну 2019 19:50, Павел Гълъбов
11
Нов адвокат за Емилия Ковачева – гледа записите от побоя
Снимка: архив "Булфото"

Видеозаписите с побоя над малката Никол, за който акушерката Емилия Ковачева бе осъдена на първа инстанция на 18 г. затвор, ще бъде изискан, за да бъде гледан отново, пише "24 часа".

Дискът с кадри от камерите на болницата, в която преди 4 г. се разигра драмата с 4-дневното бебе, в момента се съхранява в Софийския градски съд (СГС).

Той ще бъде показан отново на 30 януари в зала 11 на Съдебната палата, тъй като Ковачева наскоро се отказала от защитника си Владислав Янев и го сменила с Жанет Желязкова. Адвокатката поиска да получи копие от записите, тъй като не ги е гледала, а те са основно веществено доказателство по делото.

Още по темата

Софийският апелативен съд (САС) реши да й даде възможност да ги види, но не на електронен носител, а в присъствие на компютърен специалист.

Акушерката Ковачева е под домашен арест в дома на родителите си в Самоков. Тя твърди, че оргиналите на записите от камерите в болницата липсват, а по делото имало само копия. Експертиза, приета при предното разглеждане на делото сочи, че кадрите са автентични и не са манипулирани, става ясно от мотивите към присъдата на СГС.

Делото в апелативния съд се гледа по жалба на Ковачева срещу наказанието, наложено й на 15 септември 2017 г.  Тя бе призната за виновна по обвинение в опит за убийство на новородено.

Като свидетел вчера бе разпитана 27-годишна жена, която между 14 и 18 април 2015 г. е била в една стая с майката на Никол - Станислава Димитрова. Според нея в първите дни Никол била добре, плачела, но като й давали кърма, спирала. На 4-ия ден обаче бебето не било "същото дете като предишните дни". Акушерките и сестрите споменали за "проблеми и анемия".

"Дадох бебето (Никол -б.а.) на майката към 6,30 ч. Казах й, че има жълтеница", заяви извън залата Ковачева. Тя продължава да отрича да е посягала на детето. С нея бяха родителите й Радка и Йордан Шопови, които са допуснати и като адвокати по делото. "Съсипани сме", каза Радка.

Родителите на пострадалото дете се противопоставиха в съдебната зала на искането записите от болницата да се дават отново на защитата. "Досега тя е имала достатъчно време да се запознае с материалите по делото", каза Румен Димитров, бащата на Никол.

"Съдът уважи молбата на адвокат Желязкова, за да се избегне риск в бъдеще за отмяна на присъдата с мотива, че е нарушено правото на защита на Емилия Ковачева", обясни съдия Алексей Трифонов, член на състава, който гледа делото в САС. Председател е Камен Иванов, бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС).


11
Още от Темида
МС след съда: Втори лифт на Банско няма да се строи!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Евгения преди 1 седмица
Жалко! Ще я осъдят тая жена, е така без нищо, надали е биела бебето. била е изнервена, ама почни 40 удара, бебето да е умряло. Айде стига бе, правят я по черна от смъртта, ся ще я затворят щото е много опасна, айде стига глупости...
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще се опитва всякак да спаси престъпната си психопатска кожа.Колко ли човешки живота е съсипала малтретирайки новородени .
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Осъдена, а под домашен арест??? Как ще разбере наистина вината си и ще си покае като не търпи никакви лишения. А някои без присъда гният по арестите....
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А Иванчева за нищо я бутнаха в затвора.
Защото им пречеше да крадат.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сигурно много новородени е била , нищо не я оправдава . Вярно парите малко , ама ... А за работодателя какво следва след като позволява толкова смени ?
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички сигурни ли са че акушерката е удряла само новороденото по главата? На мен ми се струва, че бащата е поел по-голяма част ударите. Казано разговорно май го "хапи яко кучиту"
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е как така под домашен арест?? Мислех си, че отдавна са я заключили...
1
6
 
20
 
! Отговори
??? преди 3 седмици
Интересно какво ли ще види новия адвокат? Сигурно някоя пачка от новите столевки.