Избраха го! Иван Гешев е новият главен прокурор

За него гласуваха 20 магистрати, четирима бяха против
Обновена: 24 окт 2019 21:45 | 24 окт 2019 20:12, Красимир Ангелов
490
Избраха го! Иван Гешев е новият главен прокурор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пленумът на ВСС избра Иван Гешев за нов главен прокурор на България.

В избора участваха 24 магистрати. "За" кандидатурата на Гешев гласуваха 20 магистрати, а "против" –4, с което кандидатурата бе приета.

Още по темата
Предстои кандидатурата му да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев. Именно държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор.

Против избора на Гешев за нов прокурор гласуваха председателят на ВКС Лозан Панов, Олга Керелска, Красимир Шекерджиев и Атанаска Дишева. На заседанието днес не присъства Цветинка Пашкунова, която е в отпуск.

Гешев ще замести на позицията Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари.

“Смятам, че президентът ще изпълни в цялост правомощията, които са му вменени по Конституция, не се съмнявам, че изборът ще е негов, а не под външен натиск”, заяви избраният за главен прокурор веднага след решението. "Аз не знам дали ще бъда главен прокурор", допълни Гешев и уточни, че процедурата не е приключила.

Избраният за нов главен прокурор посочи, че единствената разграничителна линия е нарушаването на закона - дали той се спазва или не. Той допълни, че няма отношения нито с тези, които го подкрепят, както и с тези, които са на противно мнение. Иван Гешев обяви още, че се чувства изморен след 10-часовото изслушване.

Още утре решението на ВСС ще бъде изпратено на президента за издаване на указ, ако прецени, каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев. По думите му не е разписан срок, в който Румен Радев да одобри кандидатурата или да я върне.

Говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева обясни, че ако изборът на Иван Гешев бъде върнат от държавния глава, следва неговата номинация да се подложи отново на гласуване. При повторно гласуване на Гешев президентът е длъжен да издаде указ за назначаването му.

Изслушването на Иван Гешев започна днес в 10 часа и приключи девет часа по-късно. През това време той представи своята концепция за управление на прокуратурата и отговори на над 100 въпроса, зададени от съсловни и други организации, както и от членовете на ВСС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Иван Гешев, който досега изпълняваше длъжността зам.-главен прокурор, беше единственият номиниран кандидат в процедурата, издигнат от цялата прокурорска колегия. След като разбра, че е избран, Гешев благодари на всички, които са гласували за него.

На изслушването пред Пленума на ВСС единственият кандидат за главен прокурор заяви, че докладът на ЕК въобще не може да ни успокоява, а трябва да е една добра база за възходящо развитие.

Той обеща да продължи наложената практика за отчетност на главния прокурор пред Народното събрание, като според него трябва да има и регламентиран механизъм за разследване на главния прокурор.

"Сигурен съм, че няма да получа толеранс", каза още Гешев по време на изслушването си и допълни, че не кандидатства за политическа длъжност, за да очаква толеранс. Като най-важни неща той открои сформирането на екип и продължаване на действия по оптимизиране на районните прокуратури.

Избраният за нов главен прокурор обясни протестите срещу него с политически и икономически кръгове, засегнати от прокуратурата и прилагането на закона. Гешев допълни, че да се откаже при такава атака, означава да покаже, че го е страх, и да предаде гласуваното му доверие.


490
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
400
0
 
2
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 1 година
Правилно.Избраха го.Доган и Пеевски го избраха .Бойко само приглася.
399
2
 
2
 
! Отговори
успех! преди 1 година
На *** им се разтреперват гащите само като чуят името Гешев.
Не зная дали съвпадението на името е случайно, но съм изпълнен с оптимизъм.
398
0
 
1
 
! Отговори
imone преди 1 година
До 410 :
Ако ще и 50 юридически образования да има Борис Велчев кандидатурата беше една. И не мога да приема главен прокурор да се става без един ден да си бил прокурор. Ама какво да се учудвам министър-председател стана човек без един ден трудов стаж, че главен прокурор може да стане всеки който има гръб.
397
4
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
НИТО ЕДИН ПРОКУРОР ПО СВЕТА НЕ СЕ ИЗБИРА ОТ УЛИЦАТА ОТ "НАРОДНАТА ТЪЛПА"!!!
ТОВА СА САМО --КОМУНИСТИЧЕСКИ ФАНТАЗИИ!
ТОВА Е ---БЕЗЗАКОНИЕ !!!!!

БОРИС ВЕЛЧЕВ , КОЙ ГО ИЗБИРАШЕ..!!!!
БКП-ЛИ...??!
396
4
 
2
 
! Отговори
Хюго Бос до 412 преди 1 година
Ами кандидатирай се , бе, пробвай се. Той какво е виновен , че няма други желаещи.
395
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 1 година
ккато избирахме БКП да ни води към сияйни бъднини
394
1
 
8
 
! Отговори
Кой го избра? преди 1 година
Всеки друг, но не и народа!
393
1
 
14
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Не го познавам, не мога да коментирам кариерата му, но само за това че е единствен кандидат, а според мен трябва да са минимум 3ма, цялата процедура ми е съмнителна и е все едно спуната поинка, така че според мен не заслужава да е дори прокурор.
392
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
$ Избраха го $ - то "избор " ли бе да го опишеш - Мъкааа !
Как се избира от един кандидат ? -да не е лесно ,Я ?
391
2
 
22
 
! Отговори
до 408 преди 1 година
Защо Борис Велчев има юридиечско образование и дори е отличник на випуска си на Юридическия факултет.
Докато тая бръсната тиква с фуражка няма никакво юридическо образование.
Школата в Развъдника за милиционери в Симеоново не се брои за образование.
Той и Тиквата е тамошен възпитаник, само че в Пожарникарския профил, защото е толкова т ъп, че и за милиционер не ставаше.
А милиционери бяха, тия които не ставаха за нищо друго.
390
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето бай тошо ги говореше същите неща. Не толкова често, щото фъфлеше, но Работническо дело ежедневно ни обясняваше в какъв неземен рай живеем.
Тая фуражка и мутра, намери откъде да осведомява електората и няма спасение от ежедневните му глупости.
Има - няма едни хиляда километра по назапад, дето не говори никой ежедневно какви тротоари е направил, просто защото тротоарите им са направени отдавна и не са мръднали.На милиционерския електорат му капе мед на душата, като се появи сикаджията и започне да бълва кво бил направил
389
7
 
3
 
! Отговори
imone преди 1 година
Навремето като избраха Борис Велчев за главен прокурор при само една кандидатура защо никой не протестира? Много ясно нали е от партията дето провокира протестите сега.
388
10
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Напред с Иван Гешев!
387
0
 
16
 
! Отговори
67682 преди 1 година
Не избран, а назначен - беше единствен кандидат. Да спазва закона, да бъде безкомпромисен срещу престъпниите от всякакъв калибър - това очакваме от главния прокурор.
386
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 245

Пълни пораженчески глупости. Все едно слушам някой ревлив първокласик. Трябват ти няколко шамара на тебе да се освестиш, пиkльо
385
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 394

Голяяяма гордост,че си избягал
384
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Koito revat che bil edinstven kandidat, ami vie kavaldjii sto ne zaiavihte publichno meraka si?!
383
1
 
17
 
! Отговори
Хъ преди 1 година
До Анонимен 399

Ами те нещата натам отиват. Мафията отдавна си има държава, сега си избра и поредния гл. прокурор. Репресирани ще са всички, които са срещу мафията, това го знаят и децата.
382
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Форума е пълен с наркоманизираните растафарски види0тени правно негpaмотии изцепки и недоразумения на подаяния при Прокопов -хасковският ибpикчия и още няколко ляи демократични мало-гpaмотника,които са си помислили и заблудили ,че живота вечно ще е розов.Вечно ще крадат и зиганизират държавата ще териризират българите безкрай. Майкави Жална идея нямате какво иде и ще ви се случи.Гюлен ще ви визглежда като детска игра като започнат да валят арестите на гарбидч ляво либералните полухора
381
10
 
7
 
! Отговори
ира преди 1 година
За всички осрани прокурори съдии политици Гешев е правилния човек затова е и единствен някой трябва да ги пази иначе на Цецко асансиора ще замине на кино терасите ще се срутят а къщите за гости ще проработят без стопаните си