Убиец на дете съди затвора в Пазарджик за 30 000 лева

Цветан Пъков уби с джипа си 6-годишния Петьо Гевечанов
2 дек 2019 18:00,
25
Убиец на дете съди затвора в Пазарджик за 30 000 лева
Снимка: Булфото архив

Панагюрският предприемач Цветан Пъков, който бе осъден за трагичната гибел на 6-годишния Петьо Гевечанов, е поискал 30 000 лева компенсация за претърпяната мизерия зад решетките. Той е завел дело пред Административния съд в Пазарджик и го е спечелил, макар и частично, съобщава „Марица“.

Още по темата

Бизнесменът претендира сумата да му бъде изплатена от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за страдания в следствения арест от 15 април до 10 юни 2015 година, а после – и в Пазарджишкия затвор от 10 юни 2015 до 11 януари 2016 година.

Само 4 години затвор за шофьора, убил Петьо на пътя

Обезщетението е за претърпени неимуществени вреди, изразяващи се в обида, огорчение, битови неудобства, чувство на малоценност, принуда да търпи неща противни на волята му, причинени от действията на администрацията на ареста в Областната дирекция на МВР, Пазарджик и на Затвора Пазарджик имащи за резултат поставянето на задържания в неблагоприятни условия.

Панагюецът твърди, че в ареста бил в помещение под земята без естествена светлина и чист въздух. То било 5 кв.м, а в него били настанени двама души. В затвора го държали в различни килии, също пренаселени, където се падали по 3 кв.м на човек. Били мръсни, със стар и скъсан балатум, имало гризачи и хлебарки. Храната била лоша и малко, готвели я затворници, а не професионални готвачи. Нямало тоалетна и топла вода. Наложеното наказание пък трябвало да бъде при общ режим, а реално е изтърпяно при строг.

В резултат на това арестуваният вдигнал кръвно и получавал припадъци. Лекарства му носели близките му, защото в затвора нямало.

Твърденията му се подкрепят и от свидетел, също лишен от свобода.

Представител на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ моли магистратите да отхвърлят претенциите като неоснователни и недоказани. Сочат, че Пъков е бил при условия, не по-различни от тези за останалите арестанти и лишени от свобода.

Според представена справка за първия период панагюрецът е бил в помещение от 8 кв.м, където са настанявани по един или двама човека. През втория е бил в различни килии, където се твърди, че имало санитарни възли с по две тоалетни и две мивки, както  свободен достъп до тях. Правени били третирания срещу гризачи и насекоми, а за чистотата отговаряли обитателите, на които били осигурявани препарати.

В хода на проверката е установено, че в затвора бизнесменът действително е бил в пренаселени килии, където е разполагал с по-малко от 4 кв.м пространство, какъвто е минимумът. В килиите в ареста наистина не е имало прозорци. Не са представени и доказателства за редовни дезинсекции и дератизации.

Магистратите обаче сочат, че тези неблагоприятни условия са продължили за кратко време – пет месеца и половина, затова определят като справедливо обезщетение от 550 лева.

Името на Цветан Пъков нашумя, след като на 14 април 2015 година той блъсна с джипа си „Ауди Q7“ шестгодишния Петьо, който карал велосипед на улица до дома си. Последваха поредица протести и петиция с искане за максимална присъда и отнемане на книжката на Пъков доживот. Местните твърдяха, че той е системен нарушител и неведнъж бил препускал по улиците на града с бясна скорост. Не бил наказван, защото давал рушвети. Появиха се и твърдения, че е удрял и други двама души, на които платил, за да не подават жалби. От МВР реагираха със съобщение, че започват проверка по случая. Резултатите от нея обаче не бяха оповестени. А делото завърши с 4 години лишаване от свобода, повечето от които – в затворническо общежитие в Казичене.

Скандал се вдигна и през февруари миналата година, когато Софийският градски съд разреши предсрочното освобождаване на бизнесмена. Панагюрци заявиха готовност пак да излязат на протест. До това обаче не се стигна – прокуратурата атакува решението и то бе отменено.

Пет месеца и 21 дни по-късно, вече излежал цялото си наказание, Пъков бе освободен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
6
 
! Отговори
Юрист преди 4 години
Обикновенно убийците на пътя които не са употребили Алкохол или Наркотици при извършване на инцидента, лежат в затворнически общежития от открит тип а в много случаи се разминават и със условно.Жената която обърна Автобус на Тракия и уби 6 души се размина със условно. Пъков реално е получил много по сурово наказание отколкото седебната практика препоръчва. Има право да се сърди и на съда но най-вече на Адвоката си !!!
18
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Българския съд е винаги на страната на преступника.
17
0
 
24
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Тва ни го натресоха здуханите шведи с тяхната толестария.Направили затвори като хотели и от там тръгна всичко
16
0
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До x 10 В Шератон едва ли , но в къща за гости с готвач и чистачка би било добре.
15
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нагло нищожество, адски мъки за тебе сега и след това в смъртта ти. Гнида!
14
2
 
23
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Така е в демокрацията, правата на ***, насилниците,убийците и всякакъв тип маргинални групи са най-важни ;) !!!
13
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убиец на дете съди затвора в Пазарджик за 30 000 лева---------------При Либерал-Демокрацията престъпникът в 90% от случаите има повече права от жертвата си!
12
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Появиха се и твърдения, че е удрял и други двама души, на които платил, за да не подават жалби. От МВР реагираха със съобщение, че започват проверка по случая. Резултатите от нея обаче не бяха оповестени"Ех, любима родна полиция, после как да имаме уважение към тия търтеи - като нищо е платил и на тях и проверката е приключила под бюрото на някой дебел Ушев.
11
2
 
36
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Малко му е! Да го счупят от бой, т.к. закона няма да му даде достатъчна присъде , но кармата ще го стигне и в другия живот. Наглец!
10
2
 
24
 
! Отговори
x преди 4 години
В Шератон да го настанят? Лична масажистка и 65 инчова плазма?
9
2
 
40
 
! Отговори
мак преди 4 години
Това, че убиецът се жалва от условия в затвора е проява на наглост. Още повече, че присъдата му е смешна. Въпроса е, защо съдът се съобразява с исканията на убиеца, все пак затворът не е хотел и трябва да е лошо преживяване, особено за тежки престъпления. И ако е вярно, че тоя ... е вечен нарушител, въпрос на време е пак да убие.
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе що не му осигурихте пет звезден хотел с Жрици на любовта та човеко да не е наръчна. Ама сте и вие. Не уважавсте убииците на деца. Може ли така бе.
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още един aмчъкaзллия , големия баровец!
6
7
 
8
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Че уж бизнесмен а малко иска. Поне 150 Хил. Трябва да ги осъди.
5
1
 
28
 
! Отговори
Бат Динко преди 4 години
*** на него 30000 лева ,преместване в Белене на строг режим до края на живота си и конфискуване на всичкото му имущество и даване на родителите на детето,Бог да го прости
4
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, алооо. Затвора не е курорт. Той затова е затвор.
3
2
 
45
 
! Отговори
Blessings преди 4 години
Наглия *** заслужава куршум в главата!
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова на убийците на деца викайте шеф Манчев да им готви гурме и на хотел да спят. Ей я и Банева и тя припада милата и кръвно вдигнала. Ще полежи, ще им вземат 10 милиона и после ще осъдят държавата за 20
1
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A родата на детето защо не отиде да му 'разясни' правата му?