ВАП пита има ли картел между бензиностанциите за горивата

Суровият петрол поевтинял с над 47%, а у нас горивата едва с 11%
33
ВАП пита има ли картел между бензиностанциите за горивата
Снимка: Pixabay

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която да прецени дали да образува производство с предмет – как се образуват цените на течните горива при продажбата им на бензиностанциите на територията на страната, съобщиха от Прокуратурата.

Преписката във ВАП е образувана във връзка с констатираното значително намаление на стойността на суровия петрол в световен мащаб /с 47,4%/ според данните на Агенция „Митници“ и спадането на цените на течните горива в страната с едва около 11%.

Още по темата

На ВАП е известно, че точната величина на цената, за която се продават въпросните горива, не подлежи на административно регулиране.

Независимо от това, същината на данните е такава, че трябва да се изключат всякакви съмнения относно наличие на т. нар. „съгласувани практики“ на лицата, които преимуществено предлагат на пазара такива продукти, като големи вериги бензиностанции с обекти в цялата страна, в противоречие с изискванията на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност.

От ВАП напомнят, че родното и европейското законодателство забраняват като несъвместими с вътрешния пазар всички споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия и съгласувани практики, които биха могли да засегнат търговията между държавите-членки и които имат за своя цел или резултат предотвратяването, ограничаването или нарушаването на конкуренцията в рамките на вътрешния пазар, и в частност такива, които пряко или косвено определят покупни или продажни цени или други условия на търговията.

За взетите решения и предприетите мерки, ВАП изисква от КЗК своевременна информация.


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
незнайко преди 2 месеца
До Пловдив
КОЯ ЩЕ Е ПЪРВАТА ЖЕРТВА КАЖИ ФИРМА И ДА ЗАПОЧВАМЕ
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки път когато се повдига въпроса, разни държавни агенциики, компетентни да кажат, казват НЕ, ама е повече от ясно че има. Просто работят за тия с парите, както комисиято по хазарта прикриваше далаверите на черепа.
27
0
 
3
 
! Отговори
варна преди 2 месеца
Ами ако всички баламурници спрат да ходят на Шел, ОМв, Петрол и още няколко намазани вериги, и видят че никой не ходи при тях веднага ще регулират цените, как Марешки го прави бе хора с 30 стинки е по евтин, сега ще кажете нафтата му е кофти, да кофти е минах 150 хиляди километра за няколко години, много е кофти, и без това повечето карат дръгели като мен 2005 година, просто им трябва урок от самите нас, но повечето хора го играят баровци с по 5лв типично по нашенски...хахх
26
0
 
10
 
! Отговори
Гинка преди 2 месеца
Малко факти:
Най ниския акциз за горивата и най скъпите горива ( като продукт на производител) в ЕС са в България. Българският Лукойл внася руски нефт на цена 35 щ.д., когато на борсата цената е под 20. Руски пряко са Лукойл иГазпром , Ромпетрол е казахстански, ОМВ е австрийски само по офис в Австрия. Няма договорки, но ома дране на куповача
25
5
 
0
 
! Отговори
Monopoly преди 2 месеца
За един литър бензин - около левче акциз, около 20ст. ДДС, още 20-30ст. печалба на бензиностанцията + цената на самия бензин от рафинерията, и получавате цената на колонката.
24
2
 
9
 
! Отговори
Боса на кокоса преди 2 месеца
Картел няма,защото никой не е БАЛАМА да продава по-евтино от другите,като може да продава на същите цени.Просто у нас няма истинска действаща пазарна икономика.Това е положението.Както е с Лидл и Кауфланд.Собственика един,а ние искаме ниски цени.А уж са конкуренти.
23
0
 
19
 
! Отговори
Мхм преди 2 месеца
Нали Бойко обеща на класовата бележка да пише за какво плащаме. Пак ни излъгаха май. Ама нали са дружки със Златев. То в криза най-много се краде.
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отговорът на КЗК го знаем още сега - няма картел.точка
21
0
 
28
 
! Отговори
в румъния преди 2 месеца
В Румъния Кьовеши успя да осъди лукойл за укриване на данъци.

Тук кога?
20
0
 
26
 
! Отговори
лукойл преди 2 месеца
тия изедници лукойл - реално монополисти - все още не са внесли и ЕДНА стотинка данък печалба.

И в същото време при един от най-ниските акцизи имаме доста скъп бензин.

Аре обяснете как става това.
19
0
 
25
 
! Отговори
Пловдив преди 2 месеца
Не е ли крайно време ние обикновените потребители да вземем нещата в свои ръце?По единично нищо не може да направим,но ако създадем групи за унищожението на всяка една фирма, която ни граби безогледно,можем да им дадем урок по демокрация. Държавата е наша,но защитава тях,не може да се разчита на нея,"От умрял, писмо".Да започнем инициативи по СТОП на купуването от дадени фирми. И ще видите колко бързо ще започнат да се съобразяват с нас. Ние сме силата! Вместо да блеем,да се органира ме.
18
0
 
4
 
! Отговори
задават преди 2 месеца
Тия задават отговори направи.
17
1
 
4
 
! Отговори
Антонио Ресио преди 2 месеца
Искам бат Веско за шеф на КЗК. Не ме интересува какво говорят хората.
16
1
 
23
 
! Отговори
Некъф преди 2 месеца
Сега пак ще почнат да ни обясняват как като преседял петрола във цистерните за акциза как не можел да поевтинее повече. Сопа за вас. Дано фалирате всички бензиностанции!
15
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
КАРТЕЛА НЕ Е САМО В БЪЛГАРИЯ!!!!

КРАДАТ ТА СЕ ПУШЕК ВДИГА!!!

И ОТ КОГО КРАДАТ ОТ НАС ОТ КОГО ДРУГИГО!!! ИСКАТ ДА ПРАВЯТ ПЕЧАЛБИ И ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА И С ТЯХ ДА СИ КУПУВАТ ЕВТИН ПЕТРОЛ КОЙТО ПОСЛЕ ТЕ ДА СИ ПРОДАДАТ СКЪПО!!!!

ПРОДАВАТ НА ПОЧТИ ЕДНИ И СЪЩИ ЦЕНИ И ПРИ ПЕТРОЛ 100$ ЗА БАРЕЛ И ПРИ ПЕТРОЛ 60$ ЗА БАРЕЛ И ПРИ ПЕТРОЛ 20$ ЗА БАРЕЛ ЦЕНИТЕ СА ВСЕ ЕДНИ И СЪЩИ И НЕ ИМ ПУКА ИЗОБЩО!
14
1
 
18
 
! Отговори
Бинзинджията преди 2 месеца
Няма картел, само обмен на информация!
Това установи безпристрастният български съд преди време по същата тема.
13
1
 
14
 
! Отговори
Споко бе преди 2 месеца
Ако започнат от данъчните складове ще схванат схемата.
12
1
 
18
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Не карайте коли,минете на велосипеди. Оставете ги да фалират. Долу Лукойл,вън на Шел, ОМВ и Газпром.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе тия още ли не са разбрали че Петрола и без пари да го купуват горивата ще ви ги продават все едно петрола го купуват за 100 долара барела. Това които не са го разбрали са с много голем мозАк. В момента един барел нефт го купуват за 26 долара колко още трябва да певтинее че да почнат да продват горивата на 1,20 лв. Не Мутране не сваля цени той е свикнал само да взима не да дава. А честити ви картелни Мутри.
10
1
 
28
 
! Отговори
сс преди 2 месеца
Подписан картел няма. Има негласно разбирателство.