ВАС обяви за нищожна заповед на Кирил Ананиев за карантината

Тя е издадена на 26 март във връзка с карантинните мерки
18 май 2020 14:09, Александър Попов
43
ВАС обяви за нищожна заповед на Кирил Ананиев за карантината
Снимка: БГНЕС
Със свое определение от днес Върховният административен съд обяви за нищожна заповед № РД-01-157/26.03.2020 г. на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев в частта й, с която е допуснато предварително изпълнение на няколко други заповеди, които касаят карантинните мерки в страната, съобщават от съда.
 
Заповедта е нищожна, тъй като е издадена при липса на материална компетентност. По своето естество тя представлява разпореждане за предварително изпълнение на посочени в нея други заповеди, представляващи общи административни актове. За министъра на здравеопазването липсват правомощия да се произнася по въпроса дали ще има предварително изпълнение на общи административни актове, тъй като това е предвидено директно в закона.
 
Административно дело № 3706 от 2020 г. беше образувано по жалба на физическо лице, което беше поставено под 14-дневна карантина при пристигането си в България и през това време нямаше право да се върне на работното си място в Обединено кралство Великобритания. 
Българският гражданин атакува части от заповеди на министъра на здравеопазването на Република България с номера РД-01-130/17.03.2020 г.; РД-01-131/17.03.2020 г.; РД-01-140/19.03.2020 г. и РД-01-143/20.03.2020 г., които касаят тези карантинни мерки.
 
Определението може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
Явно нищо не си разбрал от статията(нормално за 80-те,че и отгоре процента)....Съдът обявява за нищожна заповед,издадена от некомпетентен орган-т.е. министърът не е имал право да издава тази заповед,затова е незаконна...Обаче чукча писател,чукча не читател...
38
0
 
12
 
! Отговори
Деян преди 3 години
Онази красивата туристическа министърка и тя е за народен съд!!Че и нахална,не се маха още
37
0
 
26
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Браво на този гражданин, всеки който се чувства пострадал от терора и репресиите на властта, трябва да съди министерството на ''здравеопазването'' (реално министерство на здраверазрушението) до дупка!
36
0
 
20
 
! Отговори
Aнонимен преди 3 години
Всичко е незаконно в държавата, и защо трябва да спазвам карантина, след като се върна и съм изкарал вируса в чужбина, че и официално доказателство си имам, че съм преболедувал и съм с антитела
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 36В България има демокрация. Все още има. ВАС е държавна институция, както Народното Събрание, както кабинетът на Президента на Република България - все институции на демократична държава.Ако оставиш само една - министерския кабинет на изпълнителната власт начело с Бойко, тогава какво ще получиш? Чиста форма на диктатура!Така че, харесва ли ти или не, съобразяваш се с решенията на съда.И на мен не ми харесват министрите, но се съобразявам и с тях, те са част от държавата.
34
38
 
11
 
! Отговори
Бг справедливост преди 3 години
Очаквано решение на корумпирания български съд. Всички нарушители и тарикати са невинни, а мнозинството българи спазващи правилата са просто... балъци.Браво другари от ВАС, Ал Капоне ви сваля шапка.
33
7
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово трябва да ги съдим.Карантини, корупция, диктатура, некомпетентност пълна ..... Това не е държава .Защо не протестирате , всеки мисли , че нещата ще се оправят от самосебе си май.Не, ще става все по зле.С матура ще се влиза право, с 4.20 се влиза медицина. Младите хора не искат да работят и да стават добри специалисти , а началници , инфлуенсери , чалга певци......Мутри отвсякъде.На какво се надявате да се оправи само???Протестирайте , иначе свобода няма да има
32
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и сегашните заповеди са му незаконни на министъра,ББ си бърше ръцете с него.
31
44
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
министърът е некомпетентен, а съдиите пращат от компетентност. Да се обосноват кои закони са били нарушени
30
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този министър има болнав вид. Такъв ли си е по принцип или нещо му има?Що не си вземе отпуск по болест? Да си почине малко.
29
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корона ми Янко!
28
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя още ли не са го заплашили с убийство или нещо за да го съжалим. Ако каже, че е болен от Короната и да го интубират един месец, като го изпишат ще идем на манифестация в негова чест.
27
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тоя кавал заповеди не изпълнявам, знаеш ли кога ще ме накара да нося маска или ще ме спре да отида където и да било, вируса е само в корумпираните им глави
26
44
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искаме правителството да се сменя,не искаме избори,искаме си Цветанов обратно в ГЕРБ!Не искаме терор в страната!
25
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя може да си мисли, че НИЩОЖЕСТВО e някакъв комплимент и затуй не подава оставка. Да бяхте турили някой по-грамотен, който може да разбере смисъла и значението на думите.
24
26
 
10
 
! Отговори
мак преди 3 години
Има значение, кога човекът дойде в България. Ако това стана по време на извънредно положение и го поставиха под карантина, с какво право обжалва? Да не беше идвал, пък и карантината бе навсякъде, не само в България. Друго е, ако извънредното го завари в бг.
23
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не можем да сменим властта,Цветанов трябва да се върне в ГЕРБ,още не са взели властта и започна терора,не само заплахи за убийства срещу гербери,натиск,но са запалили и сарая на Доган,това е терор,не трябва да сменяме правителството в никакъв случай,ще настъпи ад,терор и убийства в страната!Хора,това не трябва да се допуска!
22
5
 
34
 
! Отговори
Кина преди 3 години
Ха сега пишете, с каква сумичка ще олекне господина Онаниев, пардон Ананиев като следствие от това дело. Ако не го направите, безсмислена е цялата правна система, както и вашата дейност.
21
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз на тоя всичките му заповеди съм ги обявил за нищожни, поради което и не ги спазвам.
20
7
 
35
 
! Отговори
Бай Ристо преди 3 години
Ахахахахахахахахахааааа.... Нееее няма по - забавен министър от мистър Бий... Ананиев.