Зам.-министърът Красимир Живков остава в ареста

И на Атанас Бобоков мярката е „задържане под стража“
1 юни 2020 07:12, Елка Василева
8
 Зам.-министърът Красимир Живков остава в ареста
Снимка: БГНЕС

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. Заедно с още шестима души той е разследван за аферата с опасни отпадъци.

Освен на Живков мярка за неотклонение задържане под стража съдът наложи на бизнесмените Атанас Бобоков и Николай Миховски, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов, както и на собственика на плевенската фирма "Феникс" Айгюн Еминов. Под домашен арест е бившият служител на екоминистерството Васил Богданов.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.

За другия брат Бобоков - Пламен прокуратурата определи като адекватна мярка за неотклонение  - парична гранция от 1 милион лева.

Още по темата

10 души са обвиняеми по случая с организираната престъпна група за незаконен внос на отпадъци, 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участие на длъжностни лица.

В хода на заседанието стана ясно, че двама от участниците в аферата - Васил Богданов и Айгюн Еминов са дали показания срещу заместник-министъра на околната среда Красимир Живков, както и срещу Габриел Савов и Атанас Бобоков.

Според защитата прокурорските свидетели говорили за натиск за даване на разрешителните за отпадъци от страна на друг заместник-министър - Николай Кънчев, който доскоро отговорял за този ресор.

Пред съда самият Живков заяви: "Работил съм за опазване на околната среда и здравето на хората", предаде БНР.

Живков посочи, че не познава Николай Миховски, нито Пламен Бобоков, когото, по думите му, е виждал веднъж преди 4-5 години на посещение с междуправителствена делегация, няма неговия телефон и не комуникира с него.

"Естествено, познавам Габриел Савов, който беше директор на регионална инспекция", допълни Живков. "С г-н Бобоков съм провел един-единствен път разговор по телефона, виждал съм се два пъти, темата беше проблемите  в Монтана", коментира той.

Премиерът Бойко Борисов вече заяви, че Красимир Живков ще бъде отстранен от длъжност днес.

 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво общо има групата с битовите отпадъци за които идеше реч като за битовите отговарят битовиците-комплектация,внос-износ,транспорт,бази,горене,погребване при вируси,рециклации,както производствениците за своите производствени без да ги смесват.
5
0
 
4
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Разбойници , за пари са готови да погубят народа си , заемат високи поснове , осигуряват им се големи доходи и все не им стига - алчността няма граници ! Доживотен затвор !
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 3

Астор е прави се на полицай.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 3
Не змам колко е практично и колко отговаря на дрес кода на една държавна институция голямата брада. Яките торбички под очите говорят за здрави тренировки със съклени уреди. Наперената стойна не прикрива паласките и недоразвита горна част на торса. А втъкнатия в гащите пищов, като на хайдутин изби рибата. Начален инструктаж и преди акцията имало ли е? Ловък арестант те прави за смях за секунди. А всяко резко движение с кръста ще прати оръжието не е ясно къде и в ръцете на кой.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сега ще се запознае с останалите от групата
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоз брадясалия какъв е, и шапката му каква е ? Туй полицай ли е или сектант някакъв ?