Гешев разпореди проверка колко затворници са били в домашен отпуск

Екипите трябва да установят също има ли насилие зад решетките
Обновена: 14 юни 2021 14:41 | 14 юни 2021 14:40, Камелия Цветанова
99
Гешев разпореди проверка колко затворници са били в домашен отпуск
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Главният прокурор Иван Гешев е разпоредено извършването на проверки в затворите и затворническите общежития.  Това е станало на 31 май, съобщиха от държавното обвинение.

На административните ръководители на Софийска градска прокуратура и окръжните прокуратури в Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Бургас, Варна, Плевен, Ловеч и Враца, е възложено сформирането на екипи за извършването на проверки в затворите и затворническите общежития. Проверките имат за цел да установят спазват ли се разпоредбите на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС) и съответната актуална заповед на министъра на правосъдието, регламентиращи притежаването и забраната за притежаване и ползване на вещи и предмети от лишените от свобода.

В хода на проверките следва да се установи и дали пенитенциарната администрация еднакво и точно е прилагала закона при издаването на заповед за „домашен отпуск“ на лишените от свобода в периода 01.06.2020г. – 31.05.2021г.

Обект на проверката са и организацията на охраната в затворите и затворническите общежития, както и дали се спазва регламентирания в ППЗИНЗС ред при постъпили оплаквания за упражнено насилие – осигурява ли се незабавен достъп до медицински специалист, извършва ли се щателен медицински преглед, предприемат ли са незабавни действия по уведомяване на съответната прокуратура и изпращане на относимите документи, осигурява ли се допълнително освидетелстване на пострадалия от независим експерт и др.

Проверяващите следва да установят какъв е броят на регистрираните случаи на постъпили оплаквания за упражнено насилие и констатирани травматични наранявания за проверявания период, по колко от тях е уведомена съответната прокуратура и как са приключени образуваните преписки.

Докладите за резултатите от проверките следва да се изготвят в кратки срокове. Указано е в случаи на установяване на данни за престъпления или нарушения, да се предприемат необходимите действия за отстраняване на закононарушенията и ангажиране на наказателна и/или дисциплинарна отговорност на виновните лица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горките затворници
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За такива проверки Гешев става. Но за успешна работа като главен прокурор той трябва да завърши висше юридическо образование в ЮФ към СУ. Само че на Борисов и Цацаров им трябваше не квалифициран гл.прокурор, а "маша". Обърнете внимание: сега И.Г. се напъва да завърши доктурантура по Право, но не в ЮФ, а в Правно-истор. факултет ПИФ на ЮЗУ-Благоевград. В ПИФ има асистенти, които ще му напишат доктората, деканът на този факултет му е научен ръкоководител.
67
1
 
7
 
! Отговори
Школата Симеоново преди 2 години
Най-добре да разпореди проверка на готвачите дали спазват нормата за сол в яденето, както и чистачките да не крадат препарат за под и кофи,защото това са тежки умишлени престтъпления, с които тррябва да се заеме специализираният съд. Въпросите с разследване на кокошкари като Пеевски не са на дневен ред,защото не са опасни за обществото и обществения интерес.
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Герб са гадовеДа не стане обратното накрая?
65
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев нещо изнервен ми се видя като му зададоха въпроса за плика на Пламен Узунов. Нещо не е свикнал да отговаря на въпроси на живо.
64
4
 
2
 
! Отговори
до Гешев преди 2 години
Президента Радев обяви от Брюксел, че НЕ ВЯРВА на филмчета на язовирчета и чекмеджета и на мокри сънища на Рашко шпионката.
63
3
 
5
 
! Отговори
Про-тестър преди 2 години
Да ги пуска, че на другаря Божков му трябват свежи кадри !
62
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тикви, смешни сте.По-добре кажете коя е Мата Хари и откъде са кюлчетата в Чекмеджето.
61
9
 
12
 
! Отговори
Българин преди 2 години
А бе за Гешев разбрахме, тепърва ще му берете гаалето! За Борисов разбрахме, още ви държи топло...Кажете нещо за Дългия Ча"лгар бе, къде се покри, жив ли е ,здрав ли е , да не би главата му да е започнала да мисли?
60
5
 
9
 
! Отговори
истината преди 2 години
Буци няма да бъде засегнат никогиш от закона Мангалицки,защото е обвързан с оръжейната търговия със сащ и по тази логика трябва да ни върнат 3 млрд.,защото са купували от мошеник.
59
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пусни колко са помилвани от президента и пигито.
58
3
 
4
 
! Отговори
Как да? преди 2 години
Как да изтриете срама си? Ми САЩ имат една приказка, което не се решава с пари се решава с много пари, а което някой е решил, дето най-големите мозъци не са могли много трябва да си помислите как да си промените отношението.Честно ли?Аз спасих света г-н Уилис - мисля, че заслужавам оазиса да процъфти!Майка ми казва парите са малкия проблем, к'во правиш с тях е по-важното.
57
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 2 години
"пенитенциарната администрация"????? това какво е? Звучи ми като администрация по "проникванията" (пенетрацията)......... но май е написано с много правописни грешки :)
56
3
 
1
 
! Отговори
Знаеш ли ме е яд... преди 2 години
Че като ви стане напечено като на котки върху горещ ламаринен покрив ще приложите не решенията на господин Гейтс да охладите ламарината с некво работи във въздуха, а моето решение, което животновъдите в България многократно са доказали, че работи, а под земята работи десет пъти по добре... И няма да кажете и една дума за Васко да Гама от село Рупча, а го измислил някъде някой в някоя лаборатория ... Па и един лев няма да дадете - търтей!
55
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подай си оставката и стига си се правил на " глав прокурор" др Гешев!
54
2
 
1
 
! Отговори
Ама вижте сега ... преди 2 години
Свестният човек първо си държи на думата, взима само колкото му е нужно и малко за и аз съм човек - и хайде сега ако заплатата ми е за фонда "и аз съм човек" и си работя и съм си го заслужил тоя фонд ...опира нещата до това, което е нужно. Сега мога ли да го платя аз от моя фонд "и аз съм човек"...Търтея тип " *** мед не бере" има милиони в банката, има много повече отколкото му е нужно, всеки месец си харчи лихвата от депозита и през акъл няма му мине да направи едно училище за едни бедни
53
6
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
Затворник в домашен отпуск звучи като умен и кадърен фен или член на герб/бсп или иначе казано абсурдно! Какъв домашен отпуск за осъден бе? То тази присъда да не е работно време? Осъден от 8 до 17, от понеделник до петък. Егати простотията неземна. Който я е измислил и тия дето са я подкрепили да ги изнасили затворник в домашен отпуск! После защо дори Африка ни се смее, че сме пародия на държава!
52
2
 
1
 
! Отговори
Ама чакайте сега? преди 2 години
Защо мислите, че аз съм рядко сбъркан човек? Казах ли, че ще ги реша тия проблеми? Казах? Реших ли ги? Реших ги!Без лев финансиране от никой освен от заплатата ми?Защо съм сбъркан? Че си мисля, че някой ще оцени това и ще направи прекрасна среда за 300 много бедни хлапета, някои от които обаче са много природно интелигентни и талантливи?
51
2
 
0
 
! Отговори
Ама не се смейте? преди 2 години
Тия четири решения не струват едно напълно обновено училище така ли?Гледали ли сте шоуто пълна промяна?
50
2
 
2
 
! Отговори
За какво са ни? преди 2 години
Ми имаме нужда от нов окачен таван на четвъртия етаж...имаме нужда от градина на покрива, системи за затъмнение, игрови стаи (play rooms), нови мебели и подови покрития, звукоизолирано студио, нова техника за професионалните направления или ъпгрейд на предишното, библиотека (study room) - особено предишния ми рабодател много искаше библиотека, база за класически изкуства - графика, живопис, скулптура - и всичко това някъде четири милиона стигат, индивидуален стил за всяка класна стая...