Окончателно: Измениха присъдата на убиеца от Сотиря

Той може да излезе на свобода
Обновена: 17 авг 2021 11:58 | 17 авг 2021 11:57, Ерол Емилов
43
Окончателно: Измениха присъдата на убиеца от Сотиря
Снимка: Pixabay

ВКС замени присъдата на Мартин Трифонов от „доживотен затвор без замяна“ на „доживотен затвор“. Делото е образувано по жалба от защитника на подсъдимия.

Трифонов е обвинен за убийството на 6-годишната Кристин от сливенското село Сотиря през август 2019 година, а мярката за доживотен затвор беше наложена от Апелативния съд в Бургас.

“Правилно е констатирана особена тежест на престъпното посегателство. Негов обект са широк кръг обществени отношения от първостепенна значимост. Утежняващите признаци са многобройни, а обстоятелствата, които ги обуславят превишават качествено обичайните в съдебната практика. Възрастта на пострадалата е значително по-ниска от изискуемата за съставомерност на деянията. Насилието и бруталността са самоцелни, напълно излишни за сломяване на съпротивата на 6-годишно дете. С различни средства и по различен начин са увредени всички части на тялото и вътрешни органи.

Страданията на жертвата са били извънредни и продължителни до изпадането й в безсъзнателно състояние. Негативна оценка следва да получи и личността на дееца. Трифонов е осъждан двукратно в миналото, въпреки младата си възраст. Извършил е престъпления насочени към половата неприкосновеност и собствеността на гражданите, престъпната му деятелност ескалира. Фактът, че е изтърпял ефективно наказание лишаване от свобода, и само година по-късно е осъществил инкриминираните деяния означава, че не е преодолял липсата на задръжки, не е изградил морални ценности, продължава да не зачита установените норми на поведение”, мотивират се върховните магистрати.

Още по темата
“Многобройните и драстични отегчаващи обстоятелства, както и рискът от рецидив обуславят извод, че подсъдимият следва да бъде постоянно изолиран от обществото чрез налагане на наказание доживотен затвор. Липсват обаче предпоставките за определяне на изключителната санкция „доживотен затвор без замяна“, пише в съдебното решение. Приложението на извънредната мярка е в зависимост от оценката на перспективите за личността. В конкретния случай не може да бъде направена категорична прогноза за невъзможност за положително развитие след повече от двадесет години. Част от изложените по този повод съображения на въззивния съд са неточни. Фактът, че подсъдимият е действал съзнателно, т.е. бил е вменяем, е относим към възможността да носи наказателна отговорност, а не към вида и размера на санкцията. В тежест на Трифонов неправилно са ценени предприетите действия по укриване и заличаване на следите от престъплението, както и констатираните неточности в обясненията му. Подсъдимото лице няма процесуално задължение да се самоуличава или съдейства за осъждането си, като дава обяснения, предоставя веществени доказателства, или по какъвто и да било начин. Желанието му да избегне наказателно преследване не може да се третира като отегчаващо обстоятелство”, казват още те.

Според състава на ВКС решителен аргумент в подкрепа на искането за налагане на по-лекото наказание е двадесет и една годишната възраст на подсъдимия, която е съвсем близка до минималната по чл. 38, ал. 2 от НК. Процесът на деградация на личността не е продължил достатъчно дълго, поради което съществува вероятност да е обратим. Неприемливите възгледи и антиобществени нагласи са формирани у подсъдимия под влияние на липсата на достатъчно възпитателни грижи в ранната му възраст и отсъствието на социална среда, по-късно.

Начинът на живот е провокирал развитието на личностово разстройство. Възможно е трайното отсъствие на криминогенни фактори в далечно бъдеще да предизвика положителна промяна. Вече сериозно е променено здравословното състояние на Трифонов в резултат на получените при залавянето му наранявания. Направените самопризнания, макар и непълни, могат да послужат за база за комуникация.
 


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, но защо? Такъв *** какъв принос би имал за обществото? Явно не е напълно със здрав разум, понеже за да убиеш и сготвиш дете бая чивии трябва да са ти избити. Най-логичното би било такива индивиди да се терминират. Може даже и той да не осъзнава какво е сторил, което е още по-плашещо, т.е. като няма угризения, ако му се отдаде случай пак ще го направи.
36
2
 
2
 
! Отговори
Истанбул преди 1 месец
Трябват ми точно 3 минути насаме в една стая с таяyтaйкa всичката злоба и наглост ще му изкарам през всички дупки.
35
2
 
1
 
! Отговори
Истанбул преди 1 месец
Трябват ми само 3 минути насаме в една стая с тая yтaйкa, всичк
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кучета,харпии,хиени,змии и всякакви други гадни твари отглеждани от рогатия, въплътени и пуснати сред хората за да тровят и сломяват.А правосъдието ,то е по плана на Дълес - свестният наказан, престъпника награден.Пътят към ада.Горките близки,мир на душата на детето.Пазете децата и своите и чуждите.И престъпника е бил дете,лесна плячка за изчадията.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, защо биха пуснали някога такова животно? Как той ще бъде реабилитиран в затвора? Тоя ще излезе още по-луд, от колкото е влязъл. Наистина, не намирам логика в решенията на магистратите? Човек остава с впечатлението, че всичко в тази държава е позволено.
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съдията жалко за пачките, срам, Дано някои от тия мартинчовци навестят щерките на корумпираните садиии
31
2
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 1 месец
"Колко пари отмъкнаха от роднините на убиеца за да променят присъдата също не е ясно все още." - Нищо не са отмъкнали от роднините, защото в случая "семейната среда" липсва. Явно този не е от "цивилизованите роми", които се занимават с лихварство, телефонни измами и проституция. Такива като него БХК си ги отглежда за собствена сметка, за да доунищожат българите по селата.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Моля?! Че след 10 години да излезе завършен психопат! Вие и Тед Бънди няма да осъдите на доживотен затвор, че сакън да не му се нарани нежната душа.Какво искате, тоя да излезе и да убие още 2-3 дечица?!
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Педофили, крадци, убийци - всички са с права в тая държава. Нормалните хора имат право да ги тормозят всякак. Да се надяваме изроdа другия път да докопа някой от тия от ВКС-то или тия дето му пазят правата!
28
0
 
10
 
! Отговори
Чл. 38, ал. 2 от НК преди 1 месец
гласи, че: "Наказанието доживотен затвор без замяна не може да се наложи на лице, което по време на извършване на престъплението не е навършило двадесет години". - Обаче според състава на ВКС решителен аргумент в подкрепа на искането за налагане на по-лекото наказание е двадесет и една годишната възраст на подсъдимия, която е съвсем близка до минималната по чл. 38, ал. 2 от НК." Има ли в Закона вратичка, която позволява да отмените действието му чрез аргумента "възраст, близка до минималната"?
27
2
 
5
 
! Отговори
Личността на убиеца, преди 1 месец
въпреки многобройните и драстични отегчаващи обстоятелства, както и рискът от рецидив", е оценена като "перспективна за развитие". Поради което липсват предпоставки за определяне на санкция "доживотен затвор без замяна". Но пък се прави извод, че "подсъдимият следва да бъде постоянно изолиран от обществото". Супер! Тогава заменете присъдата "доживотен затвор без замяна" с "доживотен затвор в гетото без право да излиза оттам". Вълкът сит и агнето цяло. В гетото да го превъзпитават и който оцелее
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е да де, ама няма кой.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този изве.рг ако излезне мисли ли че ще тъпче дълго грешната земя. Едва ли бащата на детето ще го остави да диша спокойно. По добре да си стои в затвора щото ще гние в гробищата.
24
2
 
13
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Може да не е лошо решението, ако има кой да довърши присъдата след като излезе на свобода и е леснодостъпен !?
23
1
 
25
 
! Отговори
Съдиятааааа... преди 1 месец
Презумпцията в България е, че само убийците имат права понеже са живи. Жертвите понеже са мъртви, рзбрш ли, не могат да упражняват никакви права. С изключение на правото да си седят кротко и тихо умрели и да не пречат на убийците да убиват и на ВКС да твори чутовни тъпизми, граничещи с идиотията.
22
2
 
16
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
За такива не доживотен затвор,а изгаряне на клада!
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече има замяна после предсрочно за добро поведение амнистия и куп други подобни. Ше излезне момчето.
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Върховните" магистрати с "обяснението" си направо едва ли не са му дали оправдателна присъда. Направо ми е чудно защо въобще са го осъдили. По кави причини ? Колко пари отмъкнаха от роднините на убиеца за да променят присъдата също не е ясно все още.
19
1
 
7
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
До 999Може да излезе след минимум 20 години. Вероятно за целта ще трябва да плати сериозна такса на ИСДВР, може би и на други.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имало е здрави покупко-продажби. Пазарна икономика. Можеш да си купиш каквото си поискаш.