ВАП нареди проверка за ремонта на банята в "Овча купел"

Сезирани са Министерството на културата и Столичната община
2 сеп 2021 12:52, Анисия Иванова
3
ВАП нареди проверка за ремонта на банята в "Овча купел"
Снимка: БГНЕС

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира служебния министър на културата и кмета на София да организират проверка на обществената поръчка за "Адаптация и реставрация на сградата на минерална баня "Овча купел" като рекреативен център с активно използване на минералната вода".

Във ВАП е образувана преписка въз основа на информация в медиите, в която са изложени доводи за недопустима намеса в предназначението и режима на опазването на сградата на баня „Овча Купел“ като културно наследство, както и засягане на нейния статут в нарушение на Закона за културното наследство (ЗКН). В медийните публикации са описани съмнения за нарушения при подготовката на обществената поръчка за трансформирането на баня "Овча купел" в научен център за върхови постижения.

По време на проверката Министерство на културата следва да установи допуснато ли е нарушение на ЗКН и при издадените актове, касаещи предназначението, статута и режима на опазване на сградата на баня "Овча Купел" като културно наследство.

ВАП изисква от общината становище за дейностите, касаещи обществената поръчка. Следва да се докладват и действията, предприети от СО за законосъобразното провеждане на обществената поръчка от Регионалния исторически музей в София, целящи опазване режима на сградата като културен паметник в съответствие с изискванията на ЗКН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Пипи преди 2 години
A - a, Фандето не е виновна. Тя е най- невинната, както за Графа и много други гафове в София.
2
2
 
1
 
! Отговори
ъЦ преди 2 години
"Ох, баня, ох, кеф. В селската Баня, голям кеф! Ето я кметицата, съпунисва ци...." -)))))
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ааа, недейте така! Ще вземете без да искате да разкриете гербавите схеми!