Атанас Славов: Правосъдното министерство не се е консултирало с Пеевски

Записването на НАТО в Конституцията е добра идея
Обновена: 19 сеп 2023 16:38 | 19 сеп 2023 09:28, Стела Стоянова
1
Атанас Славов: Правосъдното министерство не се е консултирало с Пеевски
Снимка БГНЕС

"Затварянето на този период от време, в който няма Народно събрание, плюс форма на служебно правителство, която изисква диалог с политическите партии в парламента, може би ще е пресечната точка на различните визии как да бъде реформиран моделът."

Това заяви пред БНР министърът на правосъдието Атанас Славов.

Предложението да няма прекъсваемост между отделните мандати на парламента означава, че няма да има дупка от 2-3 месеца без парламент. В периоди на кризи е важно Народното събрание да може да реагира, а то ще може, ако не е разпуснато, допълни той в анализа си на предложенията за конституционни промени.

"Необходими са някакви стандарти, някакви ограничители на дискрецията, която има президентът по Конституция", смята Славов.

Относно предложението да няма укази на президента за назначаването на тримата висши магистрати – председател на ВКС, председател на ВАС и главен прокурор, Славов заяви, че в тази част проектът ще бъде сериозно дебатиран:

"Спокойно бихме могли да оставим тази част на Конституцията, каквато е в момента. Указите на президента дават по-висока легитимност на процеса."

В областите на националната сигурност, на отбраната и на външните  отношения са ключовите правомощия на държавния глава, посочи правосъдният министър.  

"Т. нар. споделена компетентност в тези сфери – на сигурността и на отбраната, е най-добрият възможен модел", допълни той.

Не може да се мисли, че прокуратурата ще бъде заобиколена. Антикорупционната комисия ще разследва и това е разликата със сегашния модел – ще има ефективно разследване на корупционни престъпления в комисията, но накрая материалите ще отиват в прокуратурата и тя ще повдига обвинението, поясни Славов.

Инспекторатът към ВСС да се деполизитира означава промяна в сегашния модел – например инспекторите да се номинират от органите на съдебната власт и да се избират от парламента, не депутатите сами да решават кого да си избират за инспектор и вътре да попаднат лица, които нямат общо със съдебната система, подчерта Славов. Той е категоричен, че подобна реформа е необходима.

Още по темата

Запитан каква е ролята на Делян Пеевски, който се превърна в говорител на съдебната и конституционната реформа, министърът на правосъдието посочи:

"Част е от процеса по подкрепа за конституционните реформи. Аз в моята дейност нямам съприкосновение с г-н Пеевски. Дебатите се водят в парламента, преговорите се водят в парламента. Министерството на правосъдието не се е налагало да консултира каквото и да било с г-н Пеевски."

Славов определи като добра идея записването на НАТО в Конституцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 7 месеца
Ясно е,че не се консултира с Пеевски.Правосъдното министерство изпълнява нарежданията на Делян или по-точно на Доган.