Проверката на прокуратурата ще реши кой става шеф на "Пирогов"

Това се разбраха здавният министър и шефът на болницата
11 дек 2023 17:37, Стела Стоянова
3
Проверката на прокуратурата ще реши кой става шеф на "Пирогов"
Снимка БГНЕС, архив

Проверките на прокуратурата и АДФИ ще решат кой да е начело на "Пирогов". Това стана окончателно ясно след среща на здравния министър проф. Христо Хинков с директора на болницата д-р Валентин Димитров и работещи в лечебното заведение.

Диалогът премина бурно, медиците са емоционални хора, но аз съм доволен, разказа проф. Хинков след края на срещата.

"Трябваше да се видя с персонала на "Пирогов", дължа им това. Дължа го също и на д-р Димитров в някаква степен, защото, преди тези срещи през медии, ние не сме имали възможност да разговаряме. Сега направихме един откровен диалог, в който се обсъждаха проблемите на болница "Пирогов" и на всички бъдещи неща, които трябва да се случат, за да се укрепи болницата и да продължава да работи за доброто на софиянци и страната", обясни здравният министър. И допълни, че това са дейности, свързани с капитала, който сега ще се увеличи за болницата, има превод от над 2 млн.

"Ще направим всичко да помислим как може да се разреши този сериозен проблем, който съществува, откакто съществува "Пирогов" - за неговия статут, тъй като това беше поставено от хората тук. Хората ги интересува имиджа на болницата, това, че тези сътресения със смяна на директори през последните години навреждат на имиджа на "Пирогов". И аз съм съгласен с тях. Но от моя страна съм поставен в ситуация, в която не мога да не реагирам. Защото ако не реагирам на данните от този доклад, аз ще бъда обвинен в бездействие. Оттук нататък други институции ще вземат решение какво ще се случи и с д-р Димитров, и с мен", допълни още проф. Хинков.

Министърът разказа, че все още няма отговор от Министерския съвет за решението на здравната комисия, с което депутатите го задължиха да отмени издадения протокол, с който освобождава от поста директора на болницата до произнасянето на всички компетентни органи. Очаквал го до края на седмицата.

Болница "Пирогов" е в добро финансово състояние и стои стабилно, няма никаква заплаха в обслужването на населението на София и на цялата страна, заяви пък д-р Валентин Димитров. Най-тежките случаи идват тук и ще продължат да идват, за да получат най-високо квалифицираната медицинска помощ, защото тук работят едни блестящи кадри.

"Относно нашият задочен конфликт или разминавания с проф. Хинков - има оторизирани органи, аз нямам притеснения, ще изчакам да преминат всички проверки, които са направени извън структурите на Министерството на здравеопазването - АДФИ и прокуратурата. Ако съм извършил някакво нарушение, аз съм достоен човек и ще си понеса наказанието за това", допълни шефът на "Пирогов".

За двата милиона - да, такива пари ще получим и това са последните 2 млн., които са транш за ремонта на клиниката по урология, който се проточи по различни причини 3 години. МЗ е дало съгласието си тези пари да се отпуснат, за да можем ние да се разплатим към всички фирми, извършили ремонта и доставчици за него, обясни д-р Димитров.

Разказа, че проф. Хинков си е водил записки и по въпросите, които работещите в болницата са му задали.

Продължавам да ръководя болницата с цялата си съвест на добър ръководител, заяви Димитров.

Запитан дали ще заведе иск срещу министъра той обясни, че това са решения на колектива на "Пирогов" и лични негови решения, които ще могат да бъдат факт тогава, когато компетентните органи излязат с резултати, пише "24 часа".

На въпрос, че в крайна сметка и шефът на "Пирогов" остава на мястото си, министърът - също, Хинков отговори: Така се оказа.

Твърде съм малък, за да мога да искам оставката на министъра, той е мой принципал, обясни пък д-р Димитров.

"Намираме обща допирна точка и това е "Пирогов". Трябва да се запази имиджа на "Пирогов" и напълно подкрепям това, което казва д-р Димитров, че такива смени наистина разтрисат "Пирогов", но аз, за съжаление, нямам друга опция освен това, което съм направил. Оттук нататък други институции ще решат бъдещето", коментира Хинков.

Проверките в другите болници са започнали. Имаме вече екипи, които са създадени по план, както е даден от премиера, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 4 месеца
В България ПРОКУРАТУРА НЯМА ,това е една ОПГ за изпълнение на поръчкови мероприятия от всякакъв характер. Техните "проверки" не са обективни и търсещи истината и справедливостта ,а са според целите на тези ,които са им ги поставили от политико- икономическите кръгове съответната "*** поръчки" .В малките градове особено правораздавателните и правоохранителните органи действат с методите и средствата на мафията и в защита на престъпниците - конкретно ГР. МОНТАНА ,обслужващи местните деребеи.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хинков пак се изказва неподготвен - съдът ще реши дали има нарушения в Пирогов и дали старият директор да остане или не. Прокуратурата и АДФИ не са решаващият фактор в случая.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сутринта бивш шеф на ЗК,човека каца много,също че е обществена тайна за Пирогов ,каза че и прокуратурата знае и всички други институции