Поискаха дисциплинарно производство срещу Невена Зартова

Проверката обхваща пет конкретни действия на прокурора
19 фев 2024 14:57, Александър Попов
43
Поискаха дисциплинарно производство срещу Невена Зартова
Снимка: БГНЕС

Градският прокурор на София Илиана Кирилова сезира Висшия прокурорски съвет за образуване на дисциплинарно производство срещу бившия районен прокурор на София Невена Зартова. Искането на Кирилова е изпратено чрез и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, съобщават от прокуратурата.

Искането се базира на доклад за извършена проверка на действията на трима прокурори от СРП, както и на техния административен ръководител. Проверяващият върховен прокурор стига до извода, че тримата прокурори при СРП не следва да носят дисциплинарна отговорност, докато такава трябва да носи Зартова.

Проверката обхваща пет конкретни действия на прокурор Зартова, свързани с образуване по устно разпореждане на 29 май 2023 г. на прокурорска преписка от СРП. За три от извършените от Зартова действия проверяващият прокурор стига до извода, че са умишлено допуснати - нарушение на служебните задължения, дисциплинарно нарушение, уронване престижа на съдебната власт.

На първо място се установява, че Софийска районна прокуратура неправомерно се е самосезирала по публикация в електронно издание без в същата изобщо да са налице данни за извършено престъпление.

На второ място проверката констатира, че тогавашният административен ръководител на СРП сама е осигурявала свидетели по делото, което само по себе си не е нарушение. Проблемното в случая е естеството на показанията им, с които Зартова е била наясно. Това сочи, че през цялото време тя е съзнавала, че мястото на водене на досъдебното производство още от самото му образуване е неправомерно. Касае се за досъдебно производство, което е следвало да се изпрати на компетентната Софийска градска прокуратура и това представлява дисциплинарно нарушение.

На трето място -  в качеството си на административен ръководител, Невена Зартова е провеждала телефонни разговори с тогавашния ръководител на ГДБОП, от когото е изисквала задържането на лица. Проверката не установява с това си действие Зартова да е осъществила състав на престъпление, но са налице данни за дисциплинарно нарушение.

На четвърто място - след като на 5 юни миналата година Зартова е узнала, че досъдебното производство, образувано и водено неправомерно в СРП, вече е изискано от СГП, тя е предприела действия по предотвратяване това да се случи, което сочи, че целенасочено досъдебното производство не е изпращано от СРП в СГП. Тези действия не представляват престъпление, но могат да се разглеждат като уронване престижа на съдебната власт, с оглед на това, че като административен ръководител Невена Зартова умишлено е допуснала наблюдаващите прокурори да извършат нарушения, които е следвало да предотврати. Това все пак се случва, но на последващ етап и е направено устно.

„Цялостният анализ на доказателствата, при което се отчитат всички действия на прокурор Зартова – от посещението непосредствено преди самосезирането при тогавашния главен прокурор Иван Гешев, през осигуряването на свидетели по делото, проследяване на извършването на процесуално-следствените действия (претърсвания и изземвания), до създаването на организация за недопускане изпращане на делото на СГП, говори за умисъл на действията“, се посочва във внесеното предложение до Висшия прокурорски съвет за образуване на дисциплинарно производство спрямо бившия административен ръководител на СРП.

На 15 февруари прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), изпълняваща функциите на Висш прокурорски съвет, освободи от поста административен ръководител на Софийска районна прокуратура (СРП) Невена Зартова. Колегията назначи прокурор Светлана Митова от Върховна прокуратура за временно изпълняваща длъжността до избора на титуляр.

По желание на Зартова колегията я преназначи като прокурор в Софийска районна прокуратура. Оставката ѝ бе гласувана с единодушие и без обсъждания. По същия начин бе подкрепено и предложението Светлана Митова да оглави временно СРП./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: Невена Зартова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
което име излезе от адвокати нотариуси съдии веднага вън от систематацариградска още ли не е освободена този нотариус кършевски и тои
34
0
 
3
 
! Отговори
Лукчо преди 1 месец
А бе убийството на нотариуса да не иде на заден план като чета какво се пише оттогава по медиите?
33
0
 
5
 
! Отговори
С-200 преди 1 месец
Човека на баце сарафката продьлжава чистката на неудобните с -200 както при гешкоДа ви имам промяната
32
1
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Спонсорите на Община Варна са де да беше прокуратурата или някой от тях щеше вече да липсва.
31
0
 
6
 
! Отговори
Разпоретина е! преди 1 месец
..........
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубавица е. Пред медиите излезе със стъклен поглед на риба, но от други снимки личи, че е голяма фурия и купонджийка.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дисциплинарно уволнение и да отива в "Партията на Гешев е радост"
28
1
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Само 1 минута стоя коментара ми,че тази е свирила на адвокат Велимир Атанасов,според гръцкия бизнесмен Каламарис ....и коментара ми беше забърсан старателно.
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цялостен разпад в държавата при управлението на Промяната!
26
0
 
17
 
! Отговори
\ преди 1 месец
Докато не бъдат арестувани банкянския разбойник и дръндарския хидроинжинер,да бъдат разбити банкянската крадлива организация и дръндарската извавническа група,нищо няма да стан.Те са проклятието на Б-я.Проумейте го.
25
2
 
6
 
! Отговори
Мъже в черно преди 1 месец
Тази е зартанка и пази галактиката
24
0
 
19
 
! Отговори
Loyko преди 1 месец
Когато корупцията в една държава е създадена от тези които трябва да се борят с нея,не очаквайте някога корупцията да бъде премахната. Тя е узаконена в България и се стимулира и подклажда от нашето пишман правосъдие.Така се правят пачки и пари,а не с честен труд.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
га приличаш на пате и въпреки тва сложиш от гьza на устата
22
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
което име излезе вън от системата не се мотаите и не губете време празни приказкипо медиите не вършат работа
21
0
 
15
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Абе,в тази съдебна система ще се намерят ли поне 5 свестни магистрата ???
20
1
 
17
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
И ние й плащаме заплата?
19
1
 
20
 
! Отговори
В Белене да чука преди 1 месец
Щом и тая си шъка бутокс в джуката ясна ми е
18
1
 
3
 
! Отговори
Калашников преди 1 месец
До 1 : по-евтино
17
0
 
11
 
! Отговори
:) преди 1 месец
"от посещението непосредствено преди самосезирането при тогавашния главен прокурор Иван Гешев". Само на мен ли ми изглежда, че друг е главният...виновник.
16
0
 
12
 
! Отговори
всичко е ясно преди 1 месец
Шашмаджийка . Невена госпожата . Залага на умрелия нотариус и жена му , а е приятелка с бившия съдружник на Нотариуса . Първата изгоря . Не съм убеден , че жена му на нотариуса го е предала напълно . ще видим .