ѕогледи към —ената:  акво ще се случи с помощта за ”крайна и »зраел?

—енатът на —јў снощи даде ход на законопроект за националната сигурност
12 фев 2024 10:33, јлександър ѕопов
128
ѕогледи към —ената:  акво ще се случи с помощта за ”крайна и »зраел?
ћич ћакконъл. —нимка: Ѕ√Ќ≈—/≈–ј

—енатът на —јў снощи даде ход на законопроект за националната сигурност, който предвижда отпускането на 60,1 милиарда долара в помощ на борбата на  иев срещу руската агреси€, 14,1 млрд. долара за войната на »зраел срещу "’амас" и близо 10 млрд. долара за хуманитарна помощ за цивилни в зони на конфликт, пише в днешни€ си брой в. "Ќю …орк таймс". «аконопроектът бе приет с 67 на 27 гласа.

"Ќ€ма да е пресилено, ако кажем, че днес погледите на света са насочени към американски€ —енат", за€ви лидерът на републиканското малцинство в —ената ћич ћакконъл. “ой посочи, че съюзниците на —јў "не могат да си позвол€т лукса да се преструват, че най-опасните агресори в света са нечий друг проблем". "Ќие също не можем да си го позволим", подчерта ћакконъл.

Ћидерът на демократическото мнозинство в горната камара на парламента „ък Ўумър похвали републиканците, подкрепили м€рката, че са "работили добросъвестно". ѕо думите му от десетилети€ насам  онгресът не е разглеждал законопроект, който има толкова значително въздействие не само върху националната сигурност на —јў и техните съюзници, "но и върху самата сигурност на западната демокраци€".

Ќо пред законопроекта все още има сериозни преп€тстви€ в ръководената от републиканците  амара на представителите, където текстът ще се сблъска с твърдата опозици€ на конгресмените, подкреп€щи ƒоналд “ръмп, отбел€зва "Ќю …орк таймс".  

ƒвупартийната подкрепа в —ената бе постигната в услови€та на ожесточена съпротива от страна на н€кои републиканци хардлайнери, които см€тат, че —јў тр€бва да престанат да отпускат десетки милиарди долари за укрепване на сигурността на ”крайна, особено след като не са направили достатъчно за защитата на собствената си граница с ћексико. “ози аргумент бе изтъкнат и на вчерашното обсъждане, а миналата седмица твърдолинейните републиканци гласуваха против вариант на законопроекта, който включваше защита на южната границата, като за€виха, че той не е достатъчно задълбочен, припомн€ "Ќю …орк таймс".

ћного представители на –епубликанската парти€ се противопостав€т и на милиардите долари за хуманитарна помощ за цивилни в зони на конфликт, както и на икономическата подкрепа от 7,9 млрд. долара за поддържане на вътрешната инфраструктура на ”крайна по време на войната. »зданието цитира сенатора републиканец “ом  отън, който вчера за€ви в предаването "‘окс нюз сънди": "¬ продължение на четири месеца обещавахме на американски€ народ, че ще гарантираме сигурността на собствената си граница, преди да се фокусираме върху границите на други държави".

ќсемнадесет републикански сенатори се присъединиха към демократите при вчерашното гласуване, което може да се разглежда като упрек към ироничните изказвани€ по адрес на Ќј“ќ на бивши€ президент ƒоналд “ръмп, пише в днешни€ си брой в. "¬ашингтон пост".

¬естникът припомн€ думите на “ръмп пред негови симпатизанти в ёжна  аролина, че "би насърчил [–уси€] да прави каквото си иска" със страните от алианса, които не отдел€т достатъчно пари за отбрана.

ћарк –. ”орнър, който е председател на  омиси€та по разузнаването към —ената, нарече въпросното изказване "откровено плашещо". —енаторът демократ  рис ћърфи за€ви, че “ръмп "дава сигнал" на ѕутин, че ако отново стане президент на —јў, ще му "предаде" ”крайна. "¬сичко, което казва “ръмп, гарантира, че тази война ще продължи поне до следващите избори", допълни ћърфи.

Ћиза ћърковски, сенатор от –епубликанската парти€, за€ви пред журналисти, че е неуместно да се предлага съюзниците от Ќј“ќ да бъдат "хвърл€ни на руските вълци".

—ъщевременно н€колко републиканци изразиха недоверие, че “ръмп действително е имал предвид, че ще подкрепи нападение срещу съюзник на Ќј“ќ, отбел€зва "¬ашингтон пост". —поред т€х бивши€т президент на —јў просто е насърчавал н€кои държави да плат€т сво€ д€л. "¬с€ко нападение срещу съюзник от Ќј“ќ би имало опустошителни последици за американските мъже и жени, които ще бъдат изпратени да ги защитават", каза сенаторът републиканец “ом “илис. "Ќе мисл€, че той ще се оттегли от Ќј“ќ", каза от сво€ страна сенатор Ћиндзи √реъм, ко€то е близък съюзник на “ръмп. "ћисл€, че той се опитва да изтъкне нещо. »зобщо не се притесн€вам", подчерта т€.  

—енаторът републиканец –анд ѕол каза, че ще забави максимално приемането на законопроекта за чуждестранната помощ. "Ќ€маме 100 млрд. долара, които да дадем на когото и да било", за€ви ѕол, визирайки дълга на —јў. —енатор Ѕърни —андърс беше единствени€т член на фракци€та на демократите, който вчера гласува против помощта, посочва "¬ашингтон пост". —андърс се аргументира с големи€ брой жертви сред цивилното население и хуманитарната катастрофа, ко€то се разраства в ивицата √аза.

"Ќ€мам думи", за€ви —андърс в петък, цитиран в днешни€ брой на в. "јрканзас демократ газет". "“ова е американско съучастие в най-лошата му форма /.../.  Ќаистина ли  онгресът на —ъединените щати иска да предостави още военна помощ на Ќетан€ху, за да може той да унищожи още хил€ди и хил€ди мъже, жени и деца", запита се сенаторът демократ.

ѕоради липсата на съгласие от страна на всички сенатори законопроектът тр€бва да бъде гласуван отново тази вечер. ѕредсто€т още 60 часа дебати преди окончателното гласуване, което веро€тно ще се състои в ср€да сутринта, по€сн€ва "¬ашингтон пост"./Ѕ“ј

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


128
ќще от ќбщество
ƒвама българи се издирват за самолета беглец, кацнал на Ѕожурище
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
123
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
 ќ‘“» , а ≈ленски чака танкове от щата !“анковете заминават , за “айван , иде “—¬ !
122
0
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
ƒо ќ–Џ∆»≈ «ј ” –ј…Ќј..» от къде , а и вече , Ќ≈ћј » ќ–ј !
121
1
 
0
 
! ќтговори
rambaldievskievich преди 2 седмици
ƒо ƒо 108: ƒо ’ага, 118 (ако има късмет, че етажи в руси€ високи и чайове различни).
120
1
 
6
 
! ќтговори
Merkucio преди 2 седмици
–уси€,  итаи, —ев.  оре€ ще режат карпузата следващите 100 г.......
119
0
 
7
 
! ќтговори
’ристо ’ристов преди 2 седмици
—енатът е като бай дън. ¬ъпросът е какво ще реши  онгресът.
118
12
 
3
 
! ќтговори
ƒо 108 преди 2 седмици
ћъките путинови са безкрайни в ”крайна.....до кога ли???
117
1
 
7
 
! ќтговори
” –ј…Ќј..... преди 2 седмици
«латната кокошка за Ќј“ќ. Ќе е за изпускане.
116
14
 
3
 
! ќтговори
ќ–Џ∆»≈ «ј ” –ј…Ќј преди 2 седмици
ƒо пълни€ разгром на ѕутин.
115
10
 
1
 
! ќтговори
ƒќ 114 преди 2 седмици
 ой ли тогава трепе путиновите пълчища в ”крайна....
114
4
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
”крайна е минало-бешело , за форм€ се , “—¬ .
113
1
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
ƒо rambaldievskievich ... Ѕанановите –епублики , н€мат думата !
112
3
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
Ќ-америка :≈— и ”крайна повече да не ни занимават , имаме си други €дове , с “айван !
111
0
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
ќт стати€та излиза, че още нищо не е решено в сами€ сенат, пък камоли да стигне до конгреса, защото ще има второ гласуване!
110
0
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
 акво стана, потекоха ли паричните потоци към еленски?
109
0
 
3
 
! ќтговори
Ѕългарин преди 2 седмици
"choose your battles"
108
4
 
22
 
! ќтговори
абе преди 2 седмици
какво ще стане с украйна решава путин - вий стойте и гледайте!
107
21
 
2
 
! ќтговори
rambaldievskievich преди 2 седмици
ƒо јнонимен: „е какъв му е чак толкова рангът на путин, бе, 101, освен, че е терорист-кандидат за ’ага (ако има късмет, че в руси€ високи етажи много; чайове различни...)?
106
10
 
1
 
! ќтговори
писач преди 2 седмици
ƒо јнонименвиждам, че всеки ден пишеш усилено по 10-15 реда на пост. √ледаш да избиеш копейките?
105
1
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
¬сички танкове заминаха и сега продължават да заминават , от —јў за “айван , за укрите---«≈–ќ !
104
6
 
37
 
! ќтговори
јнонимен преди 2 седмици
¬същност тази така наречена помощ от нови 60 милиарда, както и досега дадените около 100 милиарда, са оръжи€ които така или иначе ще бъдат платени във времето. ќт всички тези конфликти печелившите са —јў, защото си продават оръжи€та чрез т€х. ѕосле агресора били –уси€. Ќј“ќ се разшир€ваше агресивно към –уси€, а не беше обратното, но всичко ще си дойде на м€стото още тази година.