Какво не знаете за Лаос

Интересни факти за азиатската държава
18 сеп 2014 16:49, Теодора Драгоева
1
 Какво не знаете за Лаос
Снимка: Samnang Danou

Лаос е една от многото държави в Азия, които могат да ви запленят. Тя се намира в югоизточната част на континента, но ако решите да я посетите, трябва да знаете, че няма как да ходите на плаж там, тъй като Лаос не разполага с излаз на море. От друга страна, съседи на държавата са Тайланд, Виетнам, Китай, Мианмар и Камбоджа, така че, ако решите да ходите в онази част на света, със сигурност има какво да видите.

Лаос е зашеметяващо красива страна с много интересна история и чудесно запазени паметници. В страната има водопади и величествени храмове, това е страната на слоновете и социализма. Какво още не знаете за Лаос?

Разберете сами от следващите интересни факти за държавата:

1. Първото име на Лаос било „Ланг Санг“ (Lang Sang). То се превежда като „страната с милион слонове и бял чадър“.

2. Лаос е единствената държава в Югоизточна Азия, която не разполага с флот.

3. Равнината на бурканите (Plain of Jars) е основната атракция в североизточната част на страната. Огромните буркани са разпръснати на групи и са много древни – поне отпреди 2000 години. Последни разкопки в равнината са открили наличието на огромни площи за погребения под земята.

4. Лаос е една от малкото страни в света, където управлява комунистическата партия. Дори има възможност да се срещнете с пионери. На много места в страната може да се види червено знаме със сърп и чук.

5. Най-големият водопад в Югоизточна Азия е Кхон, намиращ се в Лаос.

6. Основната религия в страната е будизмът. Голяма част от населението изповядва будизма Теравада. Много племена и групи почитат природните духове и имат специални ритуали. В Лаос живеят християни, мюсюлмани и хиндуисти.

7. Лаос е бивша френска колония. Там (както в Камбоджа) много хора говорят френски език, а в много магазини можете да си купите вкусни франзели.

8. В момента Лаос посещават най-много туристи от Франция.

9. Разглеждането на много забележителности се заплаща, но само ако влезете през главния вход. Съществуват странични входове, които са безплатни.

10. Лаос е земеделска страна. По-голямата част от населението на страната живее в селските райони.

Още факти за Лаос, както и снимки на страната, можете да видите в галерията на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудесен материал!