Тръмп обяви: Спира финансирането на СЗО от страна на САЩ

Световната здравна организация допуснала много грешки
Обновена: 15 апр 2020 06:37 | 15 апр 2020 06:20, Елка Василева
295
Тръмп обяви: Спира финансирането на СЗО от страна на САЩ
Доналд Тръмп. Снимка: архив, БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че спира вноските на САЩ в Световната здравна организация /СЗО/, която обвини, че "прикривала" данни за коронавируса и се проваля в отговора си на пандемията.

"Днес наредих да се прекъсне финансирането на Световната здравна организация, докато се проведе проучване, което да оцени ролята на СЗО в лошото управление и прикриване на данни за разпространението на коронавируса", заяви Тръмп в Белия дом, цитиран от Франс прес.

"Светът получи много фалшиви информации /от СЗО/ относно заразяването и смъртността" от COVID-19, добави той.

Подчертавайки, че американските данъкоплатци внасят по 400-500 милиона долара годишно в бюджета на СЗО, в сравнение с 40 милиона и дори по-малко от страна на Китай, Тръмп заяви, че страната му като главен спонсор на организацията трябва да й потърси сметка.

Още по темата
"Ако СЗО си беше свършила работата и беше изпратила медицински експерти в Китай, за да проучат обективно ситуацията на място, епидемията можеше да бъде овладяна още в зародиша й, с много малко починали", добави той.

По думите на Тръмп едно от най-опасните и нанесли най-голяма вреда решения на СЗО е било катастрофалното й решение да се възпротиви на неговата забрана за влизане в САЩ на пътници от Китай.

"За щастие, те не ме убедиха и аз прекратих достъпа на пътници от Китай, с което спасих невероятен брой животи, хиляди и хиляди хора щяха да умрат", заяви президентът, цитиран от ТАСС. Той добави, че експертите от СЗО са се доверили на информацията на китайските власти и са съобщили, че вирусът не се предава от човек на човек.

"Те ни говореха, че не е необходимо да се забранява предвижването, когато ние въведоха забрана на влизането", отбеляза Тръмп. "Заради това, че СЗО се довери на предоставяната от Китай информация, броят на случаите на заболяване в света вероятно се е увеличил 20 пъти, а може би и много повече", каза американският президент.

Той информира също, че Вашингтон ще продължава да взаимодейства със СЗО, за да разбере ще може ли тя да осъществи значителни реформи.

Съединените щати са най-големият спонсор на базираната в Женева организация, с финансов принос от 400 милиона долара през 2019 г., което е 15 процента от бюджета й, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
2
 
0
 
! Отговори
До Браво, таваришч Т преди 4 години
Истинският "товарисщ" е шефът на СЗО с членство в комунистическа революционна партия, глобалист открит последовател на марксизма-ленинизма, два пъти министър от тази партия, който пред очите на целия свят се скъсва да хвали ККП колко хубаво се е справила с епидемията, допусна в разгара на епидемията китайците да пътуват по целия свят (тогава им беше забранено да пътуват между градовете си!), игнорира държавите с които Китай е на нож все едно не съществуват на картата на света...
241
10
 
1
 
! Отговори
Браво, таваришч Тръм преди 4 години
Тоя откакто е на власт само строи огради ... налага санкции... къса договори... строи огради... кара се със съюзници на ООН, САЩ и НАТО ... заплашва ... строи огради ... забранява влизане на хора в САЩ ... изолира ... строи огради .. ... а щял да прави Америка велика ? Как ? като се изпокара със всички ли .... селска изрусена пръчка ... Истински възпитаник на КГб и предан последовател на комунистическите идеали. Ако продължи така най-много да направи Китай и Русия велики .
240
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗО се финансира от вноски на страните-членки и дарители. В момента има около 80 партньорства/служебни и работни отношения/ с НПОта и фармацевтични корпорации, както и с фондации като например фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, както и фондация Рокфелер. Фондация Бил и Мелинда Гейтс е най-големият донор на Световната здравна организация която всъщност е подорганизация на ООН.Фондацията Гейтс и Алиансът Гави(също основан от Гейтс)вече плащат толкова, колкото САЩ и Обединеното кралство взети заедно. Бил Гейтс е яростен привърженик на широки ваксинационни кампании и намаляване на населението в
239
0
 
12
 
! Отговори
Чегевара преди 4 години
WHO се е напълнила с бюрократи и отдавна не си върши работата а обслужва имтереси.Напомня на FIFA и UNESCO.Скоро щ видим разследваия за корупция и там
238
10
 
4
 
! Отговори
До 257 преди 4 години
Има голяма разлика от бизнесмен - милионер и от успешен политически ръководител. И още повече корпоративното мислене на такъв човек може да бъде и много опасно.Ограничения манталитет на комбинативен мозък правещ от всичко пари плюс безкритичното самочувствие на вечния шеф може да бъдат полезни за икономическото развитие и в краткосрочен аспект, но управлението на една държава има и много други аспекти.
237
0
 
29
 
! Отговори
До Анти Тръмп преди 4 години
СЗО беше прекалено заета с проблемите на глобалното затопляне и ждендъра за да обърне внимание и да се подготви за евентуална епидемия.СЗО се противопостави на всички държави които поискаха да затворят границите си за китайци, знаейки че Китай е затворил всички вътрешните пътувания а позволява излизането от страната. Това само за себе си е за разследване!СЗО подкрепи отварянето на т.н."мокър пазар" вчера, който освен развъдник на зарази е е отвратителна гавра с животните.
236
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, знам ,че е фалирал , прочетох някои от книгите му, бях и на един бизнес семинар на който той беше гост, гледах накои епизоди от шоуто му. Факт е ,че дори и след фалит,той отново е на върха, което говори за качествата му и неговият характер. Но и аз искам да задам въпроси.Той милиардер ли е или не , сега в момента? Каза ,че ще стане президент-стана ли?Той сам ли субсидира кампанията си за президент? Върна ли част от бизнеса в САЩ? Разбира се медиите ще му вгорчават живота,за това им плащат.
235
2
 
1
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 4 години
Не знам..не знам ..Твърде много политици с психически проблеми през последните години . То не че и населението е по- добре.
234
17
 
4
 
! Отговори
Анти Тръмп преди 4 години
СЗО дава само насоки. По нататък всяка държава има порядъчно високо платени специалисти и управници. И ВСЯКА ДЪРЖАВА ОТГОВАРЯ ЗА СВОИТЕ МЕРКИ.И като управниците /в случая Тръмп и сие/ се издънят са си виновни саво те. Тръмп си измива ръцете и спира парите в най- неподходящия момент защото СЗО не направи по- големи грешки от Тръмп, но за Африка сега точно и много необходима .
233
2
 
20
 
! Отговори
Bond преди 4 години
Жалко е, че финансирането от САЩ е само 15% от бюджета на СзО. Ще съкратят някоя друга калинка, която работи примерно на ксерокса, но шкембелиите и дебeлoгъ3ите тетки пак ще си взимат 5 цифрените заплати, без да имат и грам идея за какво са иде реч.
232
7
 
4
 
! Отговори
Баш Бойко преди 4 години
Бабаит е Дони по-голям от мене иска да стане,сега да не каже мерси за парите от поръчката за самолети,както е взел да прибира.
231
1
 
2
 
! Отговори
хм преди 4 години
Това си ви последните месеци живот в смисъла на последните десетилетия.
230
1
 
10
 
! Отговори
Я??? преди 4 години
ЗАЩО ТОЗИ СВЯТ ТРЯБВА ДА ЗАВИСИ САМО ОТ ВАКСИНИТЕ И САТАНИНСКИТЕ НАЧИНАНИЯ???
229
4
 
32
 
! Отговори
До Тръмп преди 4 години
Мачкай!
228
1
 
24
 
! Отговори
Ккк преди 4 години
БРАВО!
227
4
 
27
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 4 години
Отдавна трябваше да се направи! Удри, Бай Тръмпе! Удри мръсните ***!
226
0
 
3
 
! Отговори
buzz преди 4 години
samo kato im vidish logoto na WHO i vsichko e yasno...
225
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Solar Power Не можеш нищо да набиеш в главите на дълбого религиозни хора. Иначе досега поне комунизмът да беше изкоренен. Въобще не е нужно да влизаш в диалог, защото това си е чиста ентропия и само ще увеличи Глобалното затопляне на планетата. В същност това е и основната причина за нея - неолибералната демокрация.
224
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно одобрявам тази постъпка на Тръмп, СЗО ако бяха поне малко компетентни щяха да предопредително още ОН начало,а те всеки един ден казваха ,че не било пандемия...Срам за такава организация
223
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ваксина за вирус който загива от обикновен сaпун ???? - ама по-добре не яжте сaпун и не го пийте.