Запалени сгради, разбити магазини – протестът в Минесота прерасна в бунт

Кметът трябваше да евакуира полицейски служители
29 май 2020 11:45, Нели Христова
228

Снимка: БГНЕС

Смъртта на Джордж Флойд, афроамериканецът, който бе задушен от бял полицай, преля чашата на търпението в САЩ. Вече втори ден протести се организират в цялата страна. В град Минеаполис (щата Минесота) те преминаха в бунт, а протестиращите дори запалиха полицейската станция.

Още по темата

В града бе обявено извънредно положение, а за да се възстанови реда, бе изпратена и националната гвардия. Но сълзотворният газ и гумените куршуми не спират протестиращите - повече от 170 бизнеси са били разбити по време на бунта, който продължава и сега, съобщава CNN. Сред тях са банки, хранителни магазини и аптеки.

Минути преди протестиращите да запалят сградата на полицията, кметът на града Джейкъб Фрей нареди всички полицаи да бъдат евакуирани и да оставят станцията в ръцете на разгневената тълпа. "Тухлите и хоросанът не са по-важни от живота", заяви той. Протестиращите нарисуваха графити по стените на полицейската станция, катериха се върху нея и ликуваха, докато пламъците я обгръщаха.

В повечето градове насилието по време на протестите бе сведено до минимум. Хората развяваха табели с надписи: "Аз ли съм следващият?" и "Кажете името му: Джордж Флойд".

Президентът Доналд Тръмп обвини кмета на Минеаполис в "слабо управление", а от своя страна Джейкъб Фрей отговори, че "президентът не знае нищо за силата на Минеаполис". "Слабост ще е да не поемеш отговорност за действията си. Слабост ще е да търсиш виновен по време на криза  Ние сме дяволски силни. Да, това е лош период, но трябва да сте сигурни,че ще преминем и през това", заяви той.

Видео след видео на тормоз над чернокожи, а гневът в САЩ растеше. Преломната точка бе публикуването на клипа, в който се вижда как невъоръженият Джордж Флойд лежи на земята, а полицаят е притиснал врата му с коляно. Мъжът се моли: "Не мога да дишам, пуснете ме. Боли ме, всичко ме боли, моля ви, пуснете ме", преди да издъхне.

Само преди месец друго видео се появи, в което двама бели мъже, единият от които бивш полицай, застрелват чернокож мъж, който тича из квартала им. Той не е направил нищо, просто извършва сутрешния си джогинг, но на мъжете им се сторило необичайно. А преди няколко дни чернокож мъж публикува клип, как прави забележка на жена, която не е вързала кучето си в парка. Вместо да се извини, тя казва: "Ще се обадя на полицията и ще кажа, че чернокож мъж заплашва живота ми."

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Печките там са по-зле и от нашите *** тука.
167
1
 
2
 
! Отговори
Hm преди 3 години
Четох някъде, че убитият и полицаят, който беше стъпил на врата му, са работили някога заедно със застъпвашти се смени. В кафе ли някакво... То е толкоз много информация, че не знаеш дали всичко е достоверно.
166
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я си представете да започнат така в Москва да чупят , палят и разграбват дали ще имат шанса? ОМОНовците ше ги размажат още преди да са си и помислили да го правят.
165
3
 
9
 
! Отговори
Мъдреца преди 3 години
До АнонименТова е най- верния пример за всички афро-американци и други разни от боята. Само трябва от някоя фондация да им купят самолетен билет до Монровия (може и еднопосочен) за да се разходят два три дни и да добият лични впечатления от *** на Африка - Либерия. Там се прехранват с пиратство и грабежи, и бране на банани комай. Тогава като се върнат може да оценят какво е направил белия човек за тях. Има много богати афроамериканци тук в Югоизтока, живеят в лукс, но си трайкат.
164
4
 
2
 
! Отговори
Мъдреца преди 3 години
До до 144Има значи памет и ясна мисъл при тебе щом така пламенно цитираш любимия ти професор Димитров, дотука добре! Само не можах да проумея какво допринася в случая възрастта на дувара в Несебър дето са го препикавали и хора и кучета повече от 600 години. Ха дай светлина, ако обичаш, че не мога да направя връзката?
163
1
 
7
 
! Отговори
ЗАПОЗНАТ преди 3 години
НАЙ-СТРАННОТО Е,ЧЕ ПОЛИЦАЯТ И ЖЕРТВАТА СА РАБОТЕЛИ ЗАЕДНО В ЕДНА И СЪЩА КОМПАНИЯ КАТО ОХРАНИТЕЛИ,НА ЕДНА И СЪЩА ЛОКАЦИЯ. НОЩЕН БАР. ЯВНО СА ИМАЛИ НЕУРЕДЕНИ СМЕТКИ. ЕДНА ГОДИНА ЗАЕДНО! И ИЗВЕДНЪЖ УДОБЕН МОМЕНТ.ИЗВОДИТЕ СИ ГИ ПРАВЕТЕ.ЖАЛКО Е ,ЧЕ ДЕМОКРАТИТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА ЯХНАТ ВЪЛНАТА НА НЕДОВОЛСТВОТО И ПРЕВРЪЩАТ ПРОБЛЕМА В ПОЛИТИЧЕСКИ!
162
1
 
8
 
! Отговори
Hm преди 3 години
До Хм!Опитал да плати с фалшива банкнота от $20 и магазинът го обадили на полицията. Поне така разбрах, но понеже хаосът е голям, трябва време да се изяснят нещата.
161
3
 
6
 
! Отговори
КокоБийч преди 3 години
Много се радвам че пиг-а ще го съдят за убийство 3та степен и за менслотър..малката жълта амеба също няма да му се размине
160
3
 
6
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Джордж Флойд беше просто един психично болен престъпник и наркоман
159
3
 
12
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Така се получава когато вместо в космически изследвания и експедиции до луната инвестираш в изхранването и развъждането на непълноценни форми на живот
158
2
 
18
 
! Отговори
АК-47 преди 3 години
Приятелка в Чикаго сподели че,т.нр.афроамериканци са лошави и подляри пример ми даде с тва... Вървиш си по тъмно по тнр. даунтаун и са все на групички настигнат те одзад почнат чантата ти потдръпнат щипнат те *** се отиваш до близката патрулка да се оплачеш и ви казва че гето че ако чуе още една расистка приказка ше ви закопчее. Подмонаваш си и толкос. Еал сам ви и либералите и черните и демокр сам ви...
157
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сестра мо беше в Минеаполис преди време .В действителност там хората са бедни особенно черните.А там черните хора са много .Не мисла обаче по разлно от Тръмп .Армията ще ги смачка и толкова .
156
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** не може сам да се оправи в една елементарна ситуация, но ако се отнася за други хора е винаги готов с мнение и съвети...
155
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато давате власт на бивши роби, ще бъде така та и по-зле!
154
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2011 в Лондон имаше подобни вандалщини, тогава Дейвид Камерън излезна по телевизията и каза че всички полицаи са с камери и повечето участници са разпознати и обеща на участниците са спре помищите на семействата. На другият ден вандалщините бяха прекратени от раз.
153
4
 
11
 
! Отговори
до евроатлантиците преди 3 години
та какво казвахте за "руските ватенки"?
152
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъсти сатана Ананиев
151
1
 
22
 
! Отговори
това е най-интересно преди 3 години
До Хм!Гробна тишина по всички медии!И никой не задава този въпрос!Обясняват напоително колко лоши са белите полицаи,и колко нещастни са църните ***!А самия факт на мълчанието говори достатъчно!Нашите журнаГлисти също мълчат!
150
8
 
26
 
! Отговори
Когато черен убие преди 3 години
бял,това е обикновено убийство(нещастен случай).Ако бял убие черен,това е расизъм,нарушение на всички права и свободи,от 1 до "ен-та" поправки,дискриминация,геноцид над тъмните и т.н.псевдо демократични глупости.Сороските НПО яко работят,мултиплицират проблема и го разпространяват по цял свят,всички да видят каква лоша раса са белите и как брутално тормозят горките черни престъпници.И с нашите шведи е така.И може да ругаеш най-долно когото си искаш,но"няма свобода на словото".Вече не се търпи.
149
1
 
20
 
! Отговори
USA преди 3 години
Те ченгетата ако искат могат да ги изтребят като пилци, само че не забравяйте че политически и хуманно ги спират.Имам предвид че расизма си го има в САЩ, колкото и Холивуд да се опитва да промие мозъците на бялата раса.Мисля че белите направиха много за правата на афроамериканците, но явно гладът и безработицата са по силни от това.Плюс това големите им гиганти като Микрософт и Ейпъл например си изнесоха отдавна производствата извън САЩ.Това е само пример, не са само тези две корпорации разбира