Сблъсъци при протестите срещу полицейско насилие в САЩ

Има жертви, множество са арестуваните в цялата страна
27 юли 2020 08:40, Елка Василева
20
Сблъсъци при протестите срещу полицейско насилие в САЩ
Снимка: БГНЕС

Хиляди хора излязоха по улиците в различни градове на Съединените щати и в неделя, за да се включат в демонстрации, които на места прераснаха в насилие.

Вълната от обществено недоволство е на фона на намерението на президента Доналд Тръмп да изпрати федерални агенти в различни точки от страната.

От Калифорния на запад до Вирджиния на изток можеха да се видят кадри със запалени автомобили и сгради и демонстрации против расизма и полицейското насилие, предаде БНР.

В Остин, щата Тексас,  протестиращ, който според свидетели е бил въоръжен, е бил застрелян и убит при конфронтация с шофьор.

Още по темата

В Оукланд, Калифорния някои от протестиращите са подпалили съдебна палата. Съобщава се и за вандалски действия срещу полицейско управление и хвърляни фойерверки по униформени.

Властите използваха сълзотворен газ и различни несмъртоносни техники за разпръсване на протестиращите.

Местни медии информират за множество арестувани в цялата страна.

Това се случва малко след като Тръмп обяви, че ще изпрати федерални агенти в няколко града, по думите му, за справяне престъпността. Идеята му среща отпор от местната власт, особено от демократи, които обвиняват президента в използване на ситуацията за политически цели.

“Няма да позволим федерални агенти в града си,” заяви кметът на Чикаго Лори Лайтфут за Си Ен Ен. “Няма да толерираме анонимни агенти да вземат хората от улицата, да нарушават правата им и да ги задържат.”

Портланд е в центъра на спора между федералната и местната власт. Критиците на Тръмп заклеймяват като “авторитаризъм” използването на федерални униформени срещу протестиращите там.

Засега няма индикации демонстрациите скоро да отшумят.

Гражданското недоволство срещу расизма и полицейското насилие започна преди два месеца след смъртта на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд в ръцете на полицията в Минеаполис.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
МногУ ИнтИреснУ преди 3 години
Протестите не са заради полицейско насилие над невинни граждани, А ПРОТИВ ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ НАД ЧЕРНИ.МИРНИ ХОРА ПРАВЯТ МИРНИ ДЕМОНСТАРЦИИ когато са недоволни от системата и предлагат съдействието си грешката да бъде поправена,необразованите и проссти *** когато не са доволни от нещо ,започват да рушат и да налитат на бой тъй като говоренето не им се отдава а мисленето още повече- исканията ,ако въобще има такива скоро са забравени а насилието продълчава докато не бъде спряно с полиция
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Това са второстепенни неща. На първо място хората искат да изрита ротшилдовската мафия от властта и всичката африканска из_мет обратно към африка.
16
1
 
8
 
! Отговори
Тръмп 2020 преди 3 години
Голям държавник
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестите на жълтите жилетки във Франция са за права на работниците запазване на работната седмица формите на пенсиониране и тн.Нищо общо с американските глпаци.Които протестират заради расизЪма.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в България по мое време ги имаше същите сноубордисчета скейтърчета рапърчета.Лумпенариата е на висота.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия успяха да им промият мозъците с тоя расизъм.Егаси лумпенариата.
12
11
 
3
 
! Отговори
еее преди 3 години
Напълно подкрепям протестите на американските граждани срещу капиталистическия фашизъм, обхванал страната им и за справедливата им борба срещу еничарите на властта - полицаите, които пазят богатите и се гаврят с бедните и отрудени хора.
11
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОСТАВКА! ОСТАВКА! ТРЪМП МАФИЯ! МАФИЯ! МАФИЯ! ДОЛУ МУТРИТЕ! ДОЛУ МУТРИТЕ!САМО БКП! САМО БКП!
10
9
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Както е казал народа, всяко стадо си има и м.ъ.р.ш.а...доказват го протестъри като тези в Щатите, жълтите жилетки във Франция и тези у нас дето замърсяват центъра на София със свински ушички, пъдпъдъчи яйца, тоалетна хартия и семки или пък пречат на данъкоплатците да се приберат по домовете си, като блокират кръстовищата...Въпросът е докъде се простират границите на демокрацията и не е ли крайно време такива елементи, да попаднат под ударите на закона и да бъдат изметени там където им е мястото
9
3
 
15
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Ако демократите се върнат на власт-крахът на САЩ е неизбежен.По-интересно е какво ще стане при втори мандат на Тръмп.Щото тия безобразия вредят на Америка и няма как да продължат,а организаторът им-Сорос трябва да бъде смачкан.Защо демократите са опасни за САЩ?Ами тия хора са много зле с икономиката,а идеологизацията която налагат буди изумление и достига абсурдни размери.Във времена,когато лявото и дясното се размиват и на преден план излиза чисто икономическата логика,идеологиите са анахрониз
8
18
 
3
 
! Отговори
АНТИФА - БГ преди 3 години
Скоро почваме и в бг, няма да търпим расизма и полицейштината повече!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Сорос
6
4
 
21
 
! Отговори
ASD преди 3 години
Гражданските протести нарастнаха до такава степен, чце пропагандната машина вече не може да ги скрива. САЩ са в разпад и това е началото на гражданска война.Златото и среброто поскъпнаха рязко спрямо долара, както и еврото и швейцарския франк. финансовите "стимули" на ФЕД обезценяват долара и ще предизвикат разпад на икономиката. Което за съжаление ще предизвика световна криза пред която събитията от 2009 ще изглеждат като лек полъх на вятъра.
5
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Епохата на "Лудият Макс" май ще дойде предсрочно...Ако не я изпреварят с "Гатака",де.
4
2
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
насилието ражда насилие
3
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу хунтата!Свобода за народа!
2
7
 
35
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
"...излязоха по улиците в различни градове на Съединените щати и в неделя, за да се включат в демонстрации, които на места прераснаха в насилие."===Това като се чете, да се разбира: Хиляди нигъpи излязоха по улиците, за да мародерстват. Разбиват магазини и грабят телевизори, уредби,техника каквато им падне. Така изразяват недоволството си от расизма и жълтата раса, която може да измисля такива благини, а те могат само да играят баскетбол, да туъркват и да пеят гангста рап и да взимат помощи
1
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един съвсем нормален ден в САЩ.