Експерт: Америка е разделена, невъзможно е Джо Байдън да я обедини

Отношенията на САЩ с Русия са в най-ниската си точка
21 дек 2020 22:40, Нели Христова
39

"2020 г. беше пълна със събития, които ще имат дълготрайни отражения в световен план. Ковид кризата обърка плановете на всички. Тръмп се виждаше като победител и беше доста уверен във втория си мандат. Американската икономика бележеше ръст, но Ковид кризата обърка всичко и занули тези успехи", каза експертът по международна сигурност Димитър Гърдев за предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че американското общество е доста разделено и е почти невъзможно Джо Байдън да го обедини.

"Заявките на новата администрация са изключително показателни. Администрацията на Тръмп проведе най-конфронтационната политика с Русия от Студената война. Тя закри две консулства на Русия в САЩ, изгони над 90 дипломати. Бяха нанесени два мощни ракетни удари в Сирия, там бяха разположени руски войски и това създаде напрежение", обясни експертът.

Според него Сирия все още продължава да е разделена и не е спряло противоречието между основните играчи в конфликта.

"Сериозното навлизане на Турция в конфликта в Либия спаси Триполи от завземането от другия играч - Халифа Хафтар. Новите конфликти ще имат доста сериозно отражение и влияние върху външнополитическите играчи в следващата година. Турция много сериозно участваше и в конфликта в Нагорни Карабах, а Русия се намеси като някаква форма на миротворчество", отбеляза Димитър Гърдев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Експертът добави, че отношенията между Русия и САЩ са в най-ниската си точка. По негово мнение ЕС в момента е по-консолидиран, отколкото в началото на годината.

"Противоречията между САЩ и Китай ще продължат. В китайското ръководство се наблюдава облекчение, че риториката на Тръмп ще бъде сменена. Ердоган не получи подкрепа за последната си операция в Сирия и пусна мигрантите към Европа. Видяхме, че ЕС застана твърдо зад Гърция, този ход се оказа, че не е ефективен и е преодолим", коментира още Гърдев.

Той прогнозира, че спорът със Скопие ще продължи и ще бъде принципен, а България не е поставила неизпълними условия.

"България може да получи много и силни съюзници в ЕС, но ние не сме тръгнали към тази конфронтация. Искаме такива отношения със Северна Македония, каквито имат другите държави на Балканите", смята международният анализатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
пфффф преди 3 години
Тоя експерт това мнение си го изкара от за**ника. Все едно 2001-ва никога не се е случвала тогава все едно не бяха разделени. Трябват 1-2 "терористични" атаки в щатите скалъпени от ЦРУ и някоя изкупителна жертва. Така като гледам Либия, Йемен, Сирия, Турция са все подходящи цели, в които дъртия иска да се разположи и много лесно може да обединят американците срещу някакъв общ враг за да започнат нова война. Все едно Корея, Виетнам, Ирак и Афганистан не са били и не сме го виждали тоя сценарий!
28
0
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Байдън е почтен?!? ахахах, другатю, добре е да се поинтересувате са лаптопа на си чето му и какви данни излязоха от него. Мейнстрийм медиите покриха скандала, но Байдън е търгувал яко с влияние чрез своят син. Освен това е бил и съдружник на другари от китайската комунистическа партия. Е не той, синчето му, който няма никакеа квалификация, освен че е син на баща си.
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 33, байдън е бил 47 години в политиката и е постигнал нищо. Той марионетка, на комунсти и китайци. Той дори не знае къде се намира. Пък почтен, взима милиони покрай шпионските игри на сина си и върти търговия с влияние. Почтен и отговорен, колкото Бойко, че дори Бойко трябва да се учи от Бидона...
26
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв международен експерт е този!? Тръмп раздели или поне се опита да раздели САЩ. Байдън е почтен, отговорен човек, който бързо трябва да постави Русия на мястото пандемията. Америка е флагман наи.Да рестартира Евро-Атлантическата солидарност. Справяне с коронавируса. Америка е флагман на свободния свят и е крайно време да поеме напълно ролята си.
25
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
.....каза експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.....Хаххааааа, знаем ги тези експерти..... руски .... даже писаха, че гражданска война имало в САЩ :)))))))))))))))))))))))))))))))))
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера го ваксинираха, ама като го гледам така, скоро ще го балсамират
23
4
 
15
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Комрад Байдън никога няма да е президент на САЩ!Единствено може да спечели самостоятелна килия в Пенсилванския!
22
3
 
12
 
! Отговори
Много забавно преди 3 години
Старче е този Джо
21
6
 
16
 
! Отговори
ДжО бама преди 3 години
И кой реално ще управлява, вместо Деменцията.
20
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
америка е сбирщайн от всякакви авантюристи, агрикански роби, мексикански трафиканти и какви ли още не. Разделението между раси, етноси и религии, бедняци и богаташи е навсякъде. Крепи ги само лъжата, че един ден всички ще живеят богати.Но, всичко има край, даже и Римската Империя се разпада отвътре, защото както и тогава всички приказки за демокрация и равенство остават една ГОЛЯМА П..НЯ.
19
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сън не спя за да разреша тази дилема сам за себе си. Чудя се докога ще ни губите времето с чужди проблеми?
18
26
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Турция, Китай и Русия ще ядат дървото яко бой в главите с винкела
17
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Невъзможно му е да я обедини. Пак Путин ще им е виновен на зомбираните янкита
16
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Америка кой ще го играе Елцин?
15
16
 
14
 
! Отговори
Amir преди 3 години
Европа не е велика сила. Това е насила обединение, в опит да се противостои на тези сили. Тя не само е неспособна да бърка в която и да е чужда паница, а не може и своята да си оправи. Тетмп като им се дръпна, и им каза, че безплатен обяд няма, да си плащат, почнаха да се оглеждат като самури.
14
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джо Байдън може и да не може да обедини Америка, но аз съм убеден че руснаците ще направят някоя височайша глупост и Русия ще стане причината да се обединят отново САЩ, както Русия беше причината да се разединят.
13
5
 
35
 
! Отговори
Още един експерт преди 3 години
Не ти трябва да си експерт, за да го разбереш това. Разделението е на всякъде, не само там. Това е и целта.. има ковид-няма ковид, ще се имунизирам-няма да се имунизирам, демократи-републиканци, Анти-Тръмп, Про-Тръмп. Важно е хората да бъдат насъсквани един срещу друг и отклонявани от реалните проблеми, карай се с всеки друг, но не поглеждай нагоре към този, който го е създал проблема. Разделяй и владей, работи от хилядолетия.
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До AmirАко искаш да си велика сила чиято дума тежи си длъжен не просто да гледаш в чуждата паница, но и да бъркаш дълбоко в нея!
11
13
 
3
 
! Отговори
Amir преди 3 години
Европа да не гледа чуждата паница. Колкото и да е разделена, не е повече от Европа.
10
5
 
10
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Гат искам да рАзбера къде върви света чета бг международни анализатори. Те и цруто и феберето от тях разбират къде е заровено кучето. Мноо са светнати, светят кат двайспет вата крушка пред дворна тоалетна. Докато разбереш къде да клекнеш и вече си стъпил в ryвноту прясно.