Как ще бъде запомнено президентството на Тръмп според историците?

Четирите години на неговото управление минаха като вихрушка
24 яну 2021 17:10, Нели Христова
118
Как ще бъде запомнено президентството на Тръмп според историците?
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп вече официално не е президент на Съединените американски щати. Четирите години на неговото управление минаха като вихрушка, но с какво ще бъде запомнен той? Няколко политически историци дават своето мнение по въпроса пред BBC.

"Връзката му с алтернативното дясно"

Матю Континети е сътрудник в Американския корпоративен институт, фокусиран върху развитието на Републиканската партия и американското консервативно движение.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Доналд Тръмп ще бъде запомнен като първия президент, който е подложен на импийчмът два пъти. Той подхранва мита, че изборите са откраднати, призовава своите поддръжници във Вашингтон да протестират срещу удостоверяването на гласуването в Изборния колеж, каза им, че само чрез сила могат да си върнат страната и остана настрана, когато нахлуха в Капитолия.

Когато историците пишат за неговото президентство, те ще го направят през обектива на бунта.

Те ще се съсредоточат върху измъчените отношения на Тръмп с десните партии, зверското му отношение към смъртоносния протест в Шарлотсвил през 2017 г., нарастването на насилствения десен екстремизъм по време на неговия мандат и вирусното разпространение на злонамерени конспиративни теории, които той насърчава.

Какво друго се откроява?

Ако Доналд Тръмп беше последвал примера на своите предшественици и отстъпи властта милостиво и мирно, той щеше да бъде запомнен като разрушителен, но поемащ отговорност популистки лидер.

Президент, който преди пандемията председателстваше икономически бум, преориентира мнението на Америка за Китай, отстрани терористични лидери от бойното поле, обнови космическата програма, осигури консервативно мнозинство във Върховния съд на САЩ и разреши операцията Warp Speed за производство на ваксина срещу COVID-19 за рекордно кратко време.

"Капитулация на глобално лидерство"

Лора Белмонте е професор по история и декан на Техническия колеж по либерални изкуства и хуманитарни науки на Вирджиния. Тя е специалист по външни отношения и автор на книги за културна дипломация.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Опитът му да предаде глобалното лидерство и да го замени управление, насочено по-навътре - манталитет, подобен на крепост. Не мисля, че успя, но въпросът е доколко дълбока е вредата за международната репутация на Америка - това предстои да се разбере.

Моментът, който ме потресе, бе пресконференцията, която той имаше с Владимир Путин през 2018 г. в Хелзинки, където той застана на страната на Путин над американското разузнаване по отношение на руската намеса в изборите.

Не мога да се сетя за друг пример за президент,  който застава с пълна сила редом до противник на недемократичното общество.

Също така управлението му е емблематично с нападението му срещу многостранни институции и договори, и рамки, като оттеглянето от Парижкото споразумение за климата и оттеглянето на иранската ядрена рамка.

Какво друго се откроява?

Аплодирането на Тръмп на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и бразилския президент Жаир Болсонаро и срещата с Ким Чен Ун от Северна Корея. Това наистина приведе САЩ в съответствие с режими, които са антипод на ценностите, които САЩ твърдят, че искат да популяризират. Това е нещо, което според мен наистина беше доста отличително.

Друг аспект е изтласкването на САЩ от някаква наистина категорична роля в насърчаването на правата на човека по целия свят и промяна на съдържанието на годишните доклади за правата на човека от Държавния департамент, които не включват много теми, като например ЛГБТ равенството.

"Поставяне на демокрацията на тест"

Катрин Браунел е професор по история в университета Пърдю, фокусирайки се върху връзките между медиите, политиката и популярната култура, с акцент върху американското председателство.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Най-общо казано: Доналд Тръмп и неговите активисти в Републиканската партия и консервативните медии поставиха американската демокрация на изпитание по безпрецедентен начин. Той успя да убеди милиони хора, че неговата измислена версия на събитията е вярна.

Случилото се на 6 януари в Капитолия на САЩ е кулминацията от над четири години, през които президентът Тръмп активно разпространяваше дезинформация.

Точно както Уотъргейт и разследването за импийчмънт доминираха в историческите интерпретации на наследството на Ричард Никсън в продължение на десетилетия, аз мисля, че този конкретен момент след изборите ще бъде в челните редици на историческите оценки на неговото президентство.

Какво друго се откроява?

Първото въвеждане на понятието "алтернативни факти" на Келиан Конуей само няколко дни след идването на власт на администрацията на Тръмп, когато оспорва размера на встъпителните тълпи между Тръмп и Барак Обама.

Президентите през 20-ти век все по-често използват сложни мерки, за да развият тълкуването на политиките и събитията по благоприятен начин и да контролират медийния разказ на своите администрации. Но твърдението, че администрацията има право на собствени алтернативни факти в крайна сметка предвещава начините, по които администрацията на Тръмп ще управлява чрез дезинформация.

Тръмп впрегна силата на социалните медии и разми границата между развлеченията и политиката по начини, които му позволиха да заобиколи критиците и да се свърже директно със своите поддръжници по нефилтриран начин.

Франклин Рузвелт, Джон Ф. Кенеди и Роналд Рейгън също използваха нови медии и стил на знаменитост, за да се свържат директно с хората по този нефилтриран начин, в крайна сметка трансформирайки очакванията и операциите на президентството, които проправиха пътя на Тръмп.

"Преструктуриране на съдебната система"

Мери Франсис Бери е професор по американска история и социална мисъл в университета в Пенсилвания, фокусирайки се върху правната история и социалната политика. От 1980 до 2004 г. тя е била член на американската комисия за граждански права.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

С това, което направи със съдиите, Тръмп направи дълготрайна промяна през следващите 20 години, 30 години в това как политиките ще се противопоставят на правните текстове и как те могат да бъдат приложени - без значение какво предлага конкретен президент или администрация .

Съдилищата се контролират от републиканците. Понякога съдиите ни изненадват, но в по-голямата си част историческите доказателства са, че те в голяма степен правят това, което е правилно според тяхната политика и техния произход.

Какво друго се откроява?

Когато той подкрепи пакета от мерки, които помогнаха на определени хора от чернокожата общност, че подкрепи изменение в законопроекта за бюджетни кредити, което даде цял куп пари на исторически черни колежи и университети за първи път.

Той събра всички тези неща, както и първата програма за стимулиране, като се увери, че чернокожият бизнесмен и предприемачите ще получат някои от заемите, които са имали проблеми да получат преди.

Ефектът от всичко това, което ще видим с времето, беше в междинните периоди, много повече млади чернокожи мъже гласуваха за Тръмп, отколкото преди. И ако това е тенденция, това може да помогне на Републиканската партия.

Но Тръмп направи и множество възмутителни коментари за чернокожите хора и други цветнокожи хора, опита се да наруши протестите срещу полицейските злоупотреби и по други начини се обърна към своята бяла супрематистка база. Неговото трайно въздействие върху расовите отношения зависи от това какво ще направи администрацията на Байдън върху политиката и от изцелението, и от това колко дълго продължава пандемичният и икономически спад.

"Оспорване на изборите през 2020 г."

Маргарет О'Мара е професор по история във Вашингтонския университет и се фокусира върху политическата, икономическата и столичната история на съвременните САЩ.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Оспорване на ясната победа на изборите от Джо Байдън.

Имахме много наистина неприятни преходи. Хърбърт Хувър също беше много разочарован от загубата си, но въпреки това той се возеше в колата по Пенсилвания Авеню при встъпването в длъжност. През цялото време той не разговаряше с Франклин Рузвелт, но все пак имаше мирен трансфер на власт.

Какво друго ти се откроява?

Тръмп е изключителен в много отношения, но едно от нещата, които наистина го открояват, е, че той е един от малкото президенти, които са избрани, без да са заемали преди това изборна длъжност. Когато се чувстваш безсилен, гласуваш за някой, който обещава да направи всичко по различен начин и Тръмп наистина го направи.

Председателство се прави и от хората, които президентът назначава, и много опитни републикански ръце не бяха поканени да се присъединят към администрацията още в началото. С течение на времето администрацията му намаля до група лоялисти, които наистина не са много опитни и идеологически не се интересуват от мъдрото управление на бюрокрацията. Случилото се в недрата на бюрокрацията ще бъде трудно за възстановяване.

"Изправянето срещу Китай"

Сайкришна Пракаш е професор в Юридическия факултет на Университета на Вирджиния, фокусиран върху конституционното право, правото на външните отношения и президентските правомощия.

Какво е ключовото наследство на Тръмп?

Последните изпушвания на неговата администрация са най-важни, тъй като той упражнява контрол върху най-отдадените си последователи и говори за отново за бятане.

Той принуди хората да обмислят в какво се е превърнало президентството по начин, който не съществува по време на администрациите на Буш или Обама. Въпроси като 25-тата поправка и импийчмънт не са били обмисляни за Бил Клинтън. Възможно е хората сега, когато мислят за президентството, да заемат друга позиция занапред, знаейки, че може да дойде някой като Тръмп.

Възможно е Конгресът да делегира по-малко права на президента и да отнеме някаква власт.

Какво друго се откроява?

Президентът демонстрира, че има избирателен район, който се противопоставя на много от тези търговски сделки и че има хора, желаещи да гласуват за тези, които или ще ни освободят от тези търговски сделки, или "ще ги направят по-справедливи".

Президентът също така предположи, че Китай се е възползвал от Съединените щати по начини, които са вредни за нашата икономическа и национална сигурност - и мисля, че зад тази гледна точка има консенсус. Никой не иска да бъде обвиняван, че е мек с Китай, докато никой не се интересува дали сте "меки" с Канада, нали?

Вътрешно президентът имаше многолюден тон към него. Това никога не е било напълно осъзнато в неговите политики, но виждаме, че все повече републиканци приемат популистки идеи.

 

 


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
6
 
! Отговори
Тъпо копале си преди 2 месеца
бяха им обещали да им опростят студентските заеми, да им раздават детски, да им намерят работа в държавните структури, да им разреши да си примъкнат в САЩ роднините.........


многоТъпо!!!
66
5
 
7
 
! Отговори
Психолозите преди 2 месеца
ще изучават психопата със сигурност.
65
3
 
5
 
! Отговори
ДТР преди 2 месеца
Байдън -Има твърде много очаквания за човек от кариаерата. Оценката за Тръмп ще трябва да почака. След 20 години погледа ще бъде различен.
64
5
 
9
 
! Отговори
В САЩ преди 2 месеца
Байден обеща на лузерите (т.н. домакинства с ниски доходи) да им добави към фууд стампите 600$ и да им плаща детски на калпак - като в Канада например
обеща на лузерите безплатна здравна помощ
обеща на лузерите да им опрости студентските заеми
обеща на лузерите да започне масови инфраструктурни проекти и така да им намери работа

Байдун подписа 18 декрета още преди да е влезнал в Белия Дом, ама сред тези декрети ни един не се отнася за тези му обещания

рече човека - ще видим
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще бъде запомнено, че не започна нито една война, а се опита дори да успокои нещата в Персийския залив с една цел: да стабилизира цената на петрола и остане независим.
62
3
 
2
 
! Отговори
Кой помощи преди 2 месеца
До Анонимен

бе троле евреиски !?
какви 2000 долара те гонят !?

ти въобще знаеш ли за кво става дума ?
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Въобще не е забравил за обещанията.
Даже увеличи помощите с 2000 долара.
Рублажийче.
60
5
 
8
 
! Отговори
В САЩ преди 2 месеца
познавам доста Българи, които с 2 ръце се кръстеха Байден да доиде на власт (т.е. естаблишмъта зад Байден)
бяха им обещали да им опростят студентските заеми, да им раздават детски, да им намерят работа в държавните структури, да им разреши да си примъкнат в САЩ роднините

Е, Байдън някакси веднага забрави за тези си обещания и сега лузерите дето гласуваха за него останаха с пръст в гггъз
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някои континенти и територии ще останат незасегнати от войната, и там ще се изнесат богатите, а местното население ще бъде превърнато в роби пролетарии.
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама вие сериозно ли вярвате, че един грип, макар и малко по-заразен от досегашните налага такива драконовски мерки. Имало е и много по-страшни вируси и никакви мерки не са въвеждани.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тръмп да се радва, че отърва кожата и не го застреляха, защото при демокрацията в САЩ президентите които не слушат началниците ги разстрелвят публично, един разстреляха в театъра, а пр екзекуцията на Кенеди първата дама крещеше и му събираше мозъка на задната седалка на лимузината пред на площада където го разстреляха пред очите на цяла Америка.
56
4
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
СЛУГОПУТИН
55
3
 
1
 
! Отговори
Именно преди 2 месеца
До Рестарт

точно това ще стане - нарича се кенсъл култура
света ще заприлича на един голям отвратителен евреиски кибук


дано да ти хареса
54
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Единия с две гънки на мозъка, изказване от типа: пийте дезинфектант против ковид 19.
Другия със старческа димен ция.
И двамата кукли на конци, като новия е по зависим.
53
4
 
3
 
! Отговори
Рестарт преди 2 месеца
Вируса е само преходен период за да се замазват очите на простолюдието да мирува и да се запази статуквото на провалената западна система докато се подотвя рестарта. Текат разчети и компютърни симулации които показват, че ядрена война няма да е толкова страшна, в САЩ ще загинат най-много 200 мил. голяма част от Русия ще бъде унищожена, Европа и най-вече източна Европа - кордона от пушечно месо ще бъде напълно изпепелени. Войната е страшна за политиците и за обикновените хора, но авоарите и властта на капитала и над-националните кукловоди ще останат непокътнати.
52
4
 
3
 
! Отговори
Рестарт преди 2 месеца
Рестарта ще започне на континенти и територии които са незасегнати от войната, там ще бъде въведен новия комунизъм, но не от сталински тип, а от нов тип, без никаква частна собственост, всичко ще принадлежи на управляващите елити, които ще разпределят справедливи за общо, "комунно" ползване от пролетариата и хората ще живеят щастливо, а който не се подчинява ще бъде моментално отстраняван и заличаван виртуално и физически все едно никога не е съществувал.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Демократ

викаш ако по някаква причина родата ти се е замогнала, ще си образова, иначе - не. има ли значение как сте се замогнали? демокрацията така ли я разбораш? или това беше ирония. от конвейр за специялни ли излизате..
50
2
 
7
 
! Отговори
Ако Тръмп преди 2 месеца
До поп

не беше направин нищо защо тогава е тази истерична злоба сред естаблишмъта срещу Тръмп ?
В момента естаблишмъта ще импийчва Тръмп със задна дата

Тръмп им бръкна отзад с бокцьорска ръкавица

друг е въпроса че за България това нищо не променя - пак ще сима да си купувате самолети за по 2 милиарда на година ...
49
5
 
4
 
! Отговори
ВЕЛИК преди 2 месеца
ТРЪМП БЕШЕ/ Е ВЕЛИК ! AMERICA FIRST
48
4
 
1
 
! Отговори
цц преди 2 месеца
До За България

ама той е президент от два дни бе, какви обещания е забравил.