Кацането потвърдено! Марсоходът на НАСА стъпи на Марс

"Пърсивиърънс" пропътува 472 милиона километра за близо 7 месеца
123
Кацането потвърдено! Марсоходът на НАСА стъпи на Марс
Снимка: БГНЕС

Марсоходът "Пърсивиърънс", най-големият и сложен роувър досега на НАСА, премина днес през атмосферата на Марс и кацна успешно на Червената планета в големия кратер Джезеро, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

В контролния център на мисията близо до Лос Анджелис служителите, набюдаващи полета, избухнаха в аплодисменти и се поздравяваха помежду си, след като получиха сигнал от роувъра, че е достигнал целта си.

"Кацането потвърдено!", възкликна Суати Моуън, който е ръководител на мисията.

Марсоходът "Пърсивиърънс" пропътува 472 милиона километра за близо седем месеца и влезе в атмосферата на Марс със скорост 19 000 км/ч.

Целта на амбициозната му мисия е да събере и достави на Земята проби, които да дадат отговор на въпроса дали на планетата е съществувал живот.

"Пърсивиърънс" е петият роувър, който НАСА изпраща на Марс след "Соджърнър" (1997), "Спирит" и "Опортюнити" (2004) и "Кюриосити" (2012)


123
Още по темата: МарсНАСАмарсоход
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
може да събере проби - ама няма как да ги върне на Земята - четете бе Днес!Ако се върнат пробите ще е с другата мисия 2026!
109
0
 
11
 
! Отговори
Благодарен преди 9 месеца
Обичам да чета коментари под статии свързани с космически полети. Това за мене лично е един от малкото начини да видя хора правещи и говорещи там нещо и с ръка на сърцето да мога кажа - "И по-прости имало от мене има на тоа свет бе. Евала!"
108
6
 
4
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 9 месеца
Голам прас какво *** топли мен таз работа не ми става ясно биллюля
107
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е руския кацна преди седмица на същото място, за него що не писахте?:D :D :D :D :D :D :D :D
106
1
 
4
 
! Отговори
Жан-Люк Пикар преди 9 месеца
До 11Естествено, че има. Знамето е прикачено към прът и затова губи енергията си. Аз не мога да си представя, че има хора, които очакват, че това знаме ще се вее вечно.Видеото в ютюб Apollo 14: Ladder Egress and Flag Deployment from 3 angles е показателно. Флагът ДОКАЗВА, че са на луната, защото се завява силно при движение и продължително. Това видео разваля и друг глупав аргумент - че са забавили кадрите за да изглеждат леки. Ако е така, как тогава са забързали знамето? С вятър, нали?
105
0
 
2
 
! Отговори
провинция преди 9 месеца
И за нашите пътища и магистрали ни трябват много такива да се движим по тях.
104
0
 
3
 
! Отговори
11 преди 9 месеца
Що е цензурирано "тpиeне", бе калпаци?
103
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 9 месеца
До Анонимен 83Кво *** във вакуум, ве баламурник?
102
0
 
3
 
! Отговори
Жан-Люк Пикар преди 9 месеца
До реалнафантазияЗа Марс не виждам как ще стане това десетилетие, каквито и да ги говори Мъск. Там нещата са в пъти по сложни от Луната. Марс е и единственото читаво място за колонизация, макар и още да не сме сигурни за дългосрочния ефект от ниската гравитация. Всичко друго става за добив на ресурси, бази и нищо повече. Крива ни е Слънчевата система, кво да правиш. Може би след 500 години ще колонизираме с големи космически станции. Но планетите и сателитити тук не стават за *** за зеле.
101
2
 
3
 
! Отговори
Жан-Люк Пикар преди 9 месеца
До реалнафантазияТрябваше да кацнат през 2024, но защото Боинг са некадърници и защото не бяха отпуснати додстатъчно средства, нещата отиват към 2026. Но вече няма връщане назад. Спускателните апарати се разработват, ракетите се подготвят за дебютни полети, модулите от станцията вече се изработват. Засега няма официален план за базата на повърхността, но това твърдят, че това им е целта към края на десетилетието. Сега работят върху малки реактори, които да ползват за енергия върху Луната.
100
2
 
5
 
! Отговори
Жан-Люк Пикар преди 9 месеца
До АнонименНе само веднъж, но шест пъти - Аполо 11, 12, 14, 15, 16, 17. Шест пъти са забравили да затворят прозореца, шест пъти са забравили да сложат звездите... и всичко останало по шест. Явно тия от ЦРУ са пълни ***. Добре че филологът Бил Кийсинг - един от 400 000 работили по програмата - ни е осветил за тези пропуски.
99
0
 
2
 
! Отговори
стар пожарникар преди 9 месеца
До ПЕНКОпенко, вместо да се притесняваш, понаучи нещо и ще се успокоиш. Най-бързо, напиши в Google, атмосвера Марс и ще се успокоиш
98
0
 
2
 
! Отговори
реалнафантазия преди 9 месеца
До Жан-Люк Пикар,За какъв период от време говорим, че ще се случат нещата? - Полети до Луната, орбитална станция и база. Съответно полети до Марс и дай боже база някой ден? За поне не по- малко от 10 години диапазон от време ли говорим? Защото, ако отговорът е да може и да е успех, но все пак си остава много време за един човешки живот, колкото и незначително да звучи за мащабите на Вселената... :)
97
0
 
5
 
! Отговори
реалнафантазия преди 9 месеца
До Жан-Люк Пикард,За какъв период от време говорим, че ще се случат нещата? - Полети до Луната, орбитална станция и база. Съответно полети до Марс и дай боже база някой ден? За поне не по- малко от 10 години диапазон от време ли говорим? Защото, ако отговорът е да може и да е успех, но все пак си остава много време за един човешки живот, колкото и незначително да звучи за мащабите на Вселената... :)
96
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едно се чудя само, тези като са правели "клипа за Луната" не можаха ли да затворят вратата на студиото та да няма това силно течение дето клати флага? Или са били пияни?
95
3
 
7
 
! Отговори
ПЕНКО преди 9 месеца
САМО ИЗРАЗЪТ : " ВЛЕЗЕ В АТМОСВЕРАТА НА МАРС " -МАЛКО МЕ ПРИТЕСНЯВА !!! НЯМАМЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА КАКВА АТМОСВЕРА СТАВА ВЪПРОС- НИЕ ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА !?!?
94
0
 
2
 
! Отговори
До 92 преди 9 месеца
Няма седни си.... не бягай :))) Още не съм приключил с теб :))) Ако тялото на жена ми вибрира в безвъздушно пространство то това означава, че цицците й също ще вибрират а няма да се веят като знамето на Капитол Хил както е в клипа на Янките :))) Има логика нали или ти имаш друга? Нямаш? Да ти пиша ли двойка сега? Няма да ти пиша двойка! Аз съм великодушен и ще ти дам шанс за поправителен :)))
93
1
 
2
 
! Отговори
До Жан преди 9 месеца
Човече, аз ти показах мойте аргументи а твоите къде са? Или те са от "философските"? Такива като теб ги има много по кръчмите - всички имат нобелова награда... дамо аз си останах *** хехе :))))
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да! Същото ще се получи ако разклатя циците на жена ти. Ще се люлеят наляво и надясно поради тези две сили и разбира се една трета, връзките на флага към пръта, пардон на циците към тялото. Ама три вече са твърде много, нали? Казах ти вече, зарежи, седни си.
91
3
 
3
 
! Отговори
Жан-Люк Пикар преди 9 месеца
До До 84Някои хора са разумни и като им обясниш, се съгласяват, че може би им липсват знания. Ти си от другия тип, дето като остане без аргументи, почва да генерира произволни абсурди или просто да скача и циври като малко дете и да кряска "Не са кацали! Не са кацали!". Трудно човек приема, че живее в свят, изграден от собствената му фантазия. По-лесно е да приеме, че чистачката е оставила вратата вратата и е станало течение. Като кацнат пак след няколко години, ще ви се затапят устите.