Новата хиперзвукова ракета на Китай изненада дори и САЩ

"Нямаме представа как са го направили", заявиха от разузнаването
Обновена: 18 окт 2021 15:18 | 18 окт 2021 15:18, Нели Христова
65
Новата хиперзвукова ракета на Китай изненада дори и САЩ
Снимка: БГНЕС

Преди дни Китай тества нова хиперзвукова ракета с ядрена способност, която е прелетяла около Земята, преди да се насочи към целта си, като е изненадала американските разузнавателни служби.

Технологията демонстрира усъвършенствана космическа способност, показваща напредъка на Китай в хиперзвуковото оръжие, което е далеч по-развито, отколкото американските служители са осъзнали, според Financial Times.

Ракетата, която е прелетяла през пространството в ниска орбита, преди да се насочи надолу, е пропуснала целта си с 24 мили, според трима души, запознати с теста.

"Нямаме представа как са направили това", каза за вестника един от работещите в разузнаването на САЩ.

Китай се присъединява към САЩ, Русия и Китай при разработването на хиперзвукови оръжия, включително плавателни съдове-ракети, които се изстрелват в космоса с ракета, но обикалят около Земята със собствен импулс.

Тези ракети летят пет пъти по-бързо от скоростта на звука. Макар и по-бавни от балистичните ракети, те са маневрени и не следват фиксираната параболична траектория, което ги прави по-трудни за проследяване.

Тейлър Фравел, експерт по китайската ядрена политика, твърди пред FT, че новата технология може да "отмени" противоракетната отбрана на САЩ, предназначена да унищожи приближаващите се балистични ракети.

"Хиперзвуковите ракети летят по по-ниски траектории и могат да маневрират по време на полет, което ги прави трудни за проследяване и унищожаване", обяснява той.

Говорителят Лиу Пенгю казва, че Китай винаги е провеждал военна политика, която е "отбранителна по своята същност" и не е предназначена да се насочи към някоя конкретна страна.

"Ние нямаме глобална стратегия и планове за военни операции като САЩ. И изобщо не се интересуваме от надпревара във въоръжаването с други страни", заяви той. "За разлика от това, през последните години САЩ измисляха оправдания като "китайската заплаха", за да оправдаят разширяването на арсенала си и разработването на хиперзвукови оръжия. Това директно засили надпреварата във въоръжаването в тази категория и сериозно подкопа глобалната стратегическа стабилност".

Новината съвпада с непрекъснатите усилия, полагани от Китай за разширяване на военните и ядрените способности вследствие на нарастващото напрежение с Тайван.

Китайският президент Си Дзинпин обеща миналата седмица да продължи това, което той нарича мирно "обединение" с Тайван, въпреки увеличаването на военната активност на Пекин и засиленото напрежение между двете съседи.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Анонимен "До БобиV-2 също имаше насочване - чрез радиосигнал променяха в движение посоката." __ Вярно но само експериментални образци. Съюзниците когато засекът 2-3 мин излъчване на подобен радар първо предупреждават населението, второ определят къде е пусковата установка и т.н. За това Немците се отказват и ползват автономно насочване - да по-неточно но Лондон е 15км в диаметър по онова време все ще го уцелят.
59
0
 
5
 
! Отговори
Как са направили? преди 3 месеца
Не са пуснали гейове да им водят военните програми -ето така!
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Китай се присъединява към САЩ, Русия и Китай при разработването на хиперзвукови оръжия, включително плавателни съдове-ракети, които се изстрелват в космоса с ракета, но обикалят около Земята със собствен импулс."Накратко - абракадабра. Китай се присъединявя към Китай. Интересно как става това. И защо слагате САЩ при хиперзвуковите оръжия и то на първо място? Те неотдавна направиха опит и май неуспешен. А какви са тези способности ядрена и космическа?
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми, к'вото и да се ка'И за журналистическара неграмотност, ще е малко!
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Китай се присъединява към САЩ, Русия и Китай при разработването на хиперзвукови оръжия"------------------------------------------------------------------------------------------------------------По инерция и слугинаж слагате Пиндостан на първо място, но в областта на хиперзвуковите комплекси, Русия не само че е първа, но притежава доста и разнообразни системи - "Сармат", "Кинжал", "Авангард", "Циркон".
55
1
 
2
 
! Отговори
Bai Pampers преди 3 месеца
Ami sega oleleeee
54
2
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 месеца
Докато американците воюваха неуспешно с Русия,китайците набираха мощ!И к'во стана накрая-и Русия цяла,и Китай могъщ.Когато жълтурите ни налазят отвсякъде,американците ще са виновни,само дето това никак не ни топли.
53
4
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 месеца
Китай изобрети най мощното оръжие Ковид-19.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До БобиV-2 също имаше насочване - чрез радиосигнал променяха в движение посоката.
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китай има свръхзвуково оръжие от доста време. Какво се правят някои на ощипани.
50
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До юбералесV-2 летеше с пет пъти скоростта на звука и падаше на 2-3 км от целите си.......през 1944г. __ С механична система за насочване на ракетата(нали се сещаш със зъбни колелца) Съвременния V-2 или Р-17 Скъд е с електромеханична система и има отклонение километър. А въпросът е ЗАЩО? и едната и другата не им пука за ползване на ядрено оръжие, няма компютри кото ЕМИ да изключи. А без компютър няма точност...
49
3
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 3 месеца
V-2 летеше с пет пъти скоростта на звука и падаше на 2-3 км от целите си.......през 1944г.
48
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен _прод_ А самолет с такива огромни по площ двигатели особенно ниско над земята(а Пентагона е на 100м надморска височина) плюс корпус огромен диаметър физически не може да се движи с 800км/ч над земята.
47
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен _прод_ След това измислят широкофлюжелязните самолети Б-767 и т.н. Реалната скорост спряамо Ту-154 е с 100км/ч по-малко - Но това позволява да се сложат ОГРОМНИТЕ Турбо ВЕНТИЛАТОРНИ двигатели които вече са наистина ИКОНОМИЧНИ. Последната технология са редукторните Турбо-Вентилаторни двигатели намаляват скоростта на въртене на големия първи вентилатор като това позволява да сложат още по-голям диаметър вентилатор...
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Лошо,ролята на САЩ като безнаказан световен самодержец вече е история!
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С малката но съществена разлика,че Китай и Русия имат вече готов продукт а САЩ не!
44
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До Анонимен __ Първото поколение Реактивни самолети Комет, Б-707, Ту-104,Ту-134 аеродинамично са наследници на първите околозукови бомбери 900км/ч средна скорост. Излиза второто поколени по-бързо и по-високо примерно Ту-154 все още самолетите са тънко корпусни Ту-154 лети с (950км/ спрямо въздуха)1100км/ч реална на височина до 15000м, Ту-154М с икономични двигатели развива 950км/ч реална скорост на 10000м
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По-точно ще декламираш Манифеста на ЕССР, бройлерче европейско и ще храниш до откат близкоизточни мигранти, а те ще те опъват за десерт сутрин, обед и вечер, преди и след ядене. Алелуя. Аре тичкай да заработваш кинти за мигрантите.
42
0
 
13
 
! Отговори
Off преди 3 месеца
"Китай се присъединява към САЩ, Русия и Китай при разработването на хиперзвукови оръжия" - Интересно...
41
3
 
6
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 месеца
Ясно е, че до 10-20 години ще се съобразяваме само с Китай!