Край на 14-годишната съдебна драма: Джулиан Асанж е на свобода

Той е сключил споразумения с американските власти
25 юни 2024 07:12, Нели Христова
60
Край на 14-годишната съдебна драма: Джулиан Асанж е на свобода
Снимка: БГНЕС

Джулиан Асанж е "свободен" и е излязъл от строго охранявания лондонски затвор, където беше държан в продължение на пет години, съобщиха от неговата организация Wikileaks, след като постигна споразумение с прокуратурата в САЩ.

Според съдебни документи, Асанж се е съгласил да се признае за виновен пред американски съд за разкриване на военни тайни в замяна на свободата си, с което ще сложи край на дългогодишната си съдебна драма.

Асанж, който беше задържан във Великобритания, ще се признае за виновен в един-единствен случай на заговор за получаване и разпространяване на информация за националната отбрана, се посочва в документа, подаден в съда на Северните Мариански острови, американска територия в Тихия океан.

Очаква се Асанж да бъде осъден на 62 месеца затвор, като му бъдат зачетени петте години, които е излежал в затвора във Великобритания. Това означава, че той може да се върне в родната си Австралия.

Издателят, който сега е на 52 години, беше издирван от Вашингтон за публикуването на стотици хиляди секретни американски документи от 2010 г. насам като ръководител на разобличителния уебсайт WikiLeaks.

По време на изпитанията си Асанж се превърна в герой за борците за свобода на словото по света и в злодей за онези, които смятаха, че с разкриването на тайните си е застрашил националната сигурност и разузнавателните източници на САЩ.

Американските власти искаха да изправят Асанж пред съда за разкриване на американски военни тайни за войните в Ирак и Афганистан.

Това споразумение за признаване на вина вероятно ще сложи край на близо 14-годишната съдебна драма на Асанж.

Споразумението за признаване на вина не беше съвсем неочаквано. Президентът Джо Байдън беше подложен на нарастващ натиск да прекрати дългогодишното дело срещу Асанж.

През февруари правителството на Австралия отправи официално искане в този смисъл и Байдън заяви, че ще го разгледа, което породи надежди сред поддръжниците на Асанж, че изпитанието му може да приключи.

Съпругата на Джулиан Асанж Стела благодари на активистите за подкрепата, която са оказали, след като основателят на WikiLeaks беше освободен след пет години в британски арест.

"Джулиан е свободен!!!!", написа тя в X след потвърждението, че е напуснал строго охранявания затвор Белмарш в югоизточен Лондон.

"Думите не могат да изразят огромната ни благодарност" към всички, които подкрепиха глобалния натиск за освобождаването му, добави тя.

Стела Асанж се запозна с австралийския издател, докато той се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинения в сексуално посегателство, които по-късно бяха свалени.

Но в изявлението на Уикилийкс се казва: "Джулиан Асанж е свободен. Той напусна затвора с максимална степен на сигурност Белмарш сутринта на 24 юни, след като прекара там 1901 дни.

"Върховният съд в Лондон го освободи под гаранция и следобед той беше освободен на летище Станстед, където се качи на самолет и отпътува от Великобритания."

Групата за свобода на медиите заяви, че продължителната кампания от страна на обикновените поддръжници, политическите лидери и Организацията на обединените нации е "създала условия за дълъг период на преговори с Министерството на правосъдието на САЩ", което е довело до споразумение.

Организацията заяви, че сделката "все още не е официално финализирана".

Първоначално Асандж беше задържан за пропускане на възможността за освобождаване под гаранция във връзка с шведското дело и беше държан в ареста, докато искането на САЩ за екстрадиция минаваше през съда.

Сега той ще се събере отново със съпругата си, за която се е оженил на церемония в затвора, и с двете им малки деца, допълни тя.

WikiLeaks публикува новаторски истории за корупция в държавната администрация и нарушения на човешките права, като държи отговорни властимащите за техните действия", се казва в изявлението.

"Като главен редактор Джулиан плати жестоко за тези принципи и за правото на хората да знаят.

"Когато той се завръща в Австралия, ние благодарим на всички, които застанаха до нас, бориха се за нас и останаха напълно отдадени в борбата за неговата свобода. Свободата на Джулиан е нашата свобода."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Русия
Петте предизвикателства пред бъдещия шеф на НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
до 11 преди 3 седмици
Колко може да е голям един човек, като е предател. Но да, копейките уважават такива.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Би трябвало Русия да му даде поданство и да го приюти, защо ще пътува на майната си по някакви острови да се заселва там.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така е в демокрацията, кажеш истината и започва преследване и ти унищожават живота, честита ви демонокрация.
49
11
 
7
 
! Отговори
РАЗЛИКАТА С ПУТИН... преди 3 седмици
АСАНДЖ Е СВОБОДЕН..... НАВАЛНИ Е МЪРТЪВ......... ТОВА Е ЕВРАЗИЙСКАТА РУСИЯ НА ПУТИН....
48
1
 
10
 
! Отговори
158 преди 3 седмици
Най-после! Един от героите на новото време. Да не забравяме и онова момче, което му предаде информацията и после го осъдиха и побъркаха в САЩ. Брадли Манинг!
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кой сравняваше Аснаж с Навални?
46
1
 
2
 
! Отговори
Игра на полове преди 3 седмици
До 42. Асандж е имал само достъп до мръсните американски тайни, не и до руските, китайските, турските, френските, английските и тн. Сноудън и той.
45
0
 
5
 
! Отговори
До 43 преди 3 седмици
Големи прилики. Ми *** и ти 5 години в затвор и 15 до се криеш и бягаш, защото си казал истината, пък после се тупай в гърдите, че си свободен. Ъъъъ, със Сноудън какво стана? И той вече не е преследван заради истините които разкри?
44
3
 
8
 
! Отговори
Фибуначи преди 3 седмици
Най-накрая , поздравления за смелия борец за свобода!
43
14
 
7
 
! Отговори
Малки разлики преди 3 седмици
Джулиан Асасндж мина през ПРАВОСЪДИЕ в цивилизована страна и е свободен. Навални мина през фашисткия бутафорен "съд" и е под земята.
42
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Асанж ако беше борец за световна справедливост щеше да публикува и руски и китайски и всякакви други секретни документи, но той публикуваше само американски, което автоматично поставя под съмнение целите, които той декларира. А като се има предвид, че документите бяха секретни естествено е престъпник в очите на американското правосъдие.
41
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Във времената на повсеместна лъжа, да казваш истината е екстремизъм."
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не го мъчете повече човека, достатъчно преживя, оставете го да си гледа живота и семейството! Аз даже и не погледнах тези линкове, защото предполагам какво има в тях и без да ги чета, едва ли нещо ново и изненадващо щях да науча, толкова ми бяха "интересни".
39
2
 
4
 
! Отговори
до 35-ти Тиквата е преди 3 седмици
малък играч, който няма значение за геополитиката, съответно и за големите процеси, които сформират ежедневието ни.
38
1
 
2
 
! Отговори
Сармат преди 3 седмици
До Анонимен 36Прекалено глупави са, за да са платени
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 29, те даже не го пуснаха, накраха го да се признае за виновен и той си е вече "излежал" присъдата, 15 години борба това прваят с психиката на човек. Но все пак добра новина
36
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези, които обявявате Асандж за предател, платени ли сте или просто глупави?
35
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Асан-дж да пусне сега къде са скрити милиардите в офшорките на Тиквата :)))
34
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До popa ot razgrad Да,но е жив.За разлика за много като него в Русия.
33
2
 
31
 
! Отговори
Австралиец преди 3 седмици
Джулиан е вече в Банког и ще лети към Австралия ! Най- накрая на свобода !