Затопвяне в средата на месеца, студ - след 17-и декември

Най-голяма снежна покривка в момента е в Банско
Обновена: 1 дек 2022 15:53 | 1 дек 2022 08:50, Петя Славова
0

Жълт код за валежи от дъжд и сняг има в 21 области в страната днес. Според синоптика Петър Янков, очакваните валежи ще бъдат в крайните южни райони -  между 20-30 л/кв.м, но по думите му, няма нищо необичайно в тези валежи.

"Днес валежите ще бъдат от дъжд и сняг в западните части от страната, от дъжд в южните райони, в крайните южни части - в края на денонощието ще се съберат валежи от около 20-30 л/кв.м. В останалите части - до 10 литра, като във високите западни полета дъждът ще преминава в сняг. В планините валежите ще бъдат от мокър сняг над 1500 метра и температурите са между 1 и минус 1 градус"", каза той в "България сутрин".

В планините снежната покривка в момента е между 15-20 см. Най-много е в Банско, на връх Тодорка и връх Мусала.

"По-малко е снежната покривка в Стара планина - около 10-12 см над 1500 метра. Ще продължава да се увеличава, но валежите в следващите дни и в началото на следващата седмица ще бъдат отново в населените места от дъжд, по планините - от сняг", допълни синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

Засега не се очаква снежна покривка в населените места, поясни Янков и коментира, че предстои чувствително затопляне в средата на месеца.

"В дългосрочен план след затоплянето, което се очаква между 12 и 16 декември, следва и чувствителното захлаждане с очаквани снеговалежи и в населените места 17-21 декември. Точно преди Коледа се очакват снеговалежи, които да създадат и снежна обстановка и в населените места. Ще се понижат и температурите", допълни той.

Декември ще бъде динамичен месец по отношение на температурите. В температурните скокове няма нищо необичайно, но се наслагва тренд от глобалното затопляне. Затоплянето на Балканите се отразява именно в такива резки скокове в температурно отношение.

"В Европа ще има силни ветрове в западните части от континента. Непрекъснато преминават атмосферни фронтове. Времето в близките дни ще бъде по-меко. Студовете, които настъпват от север, няма да проникват към Балканите, ще се задържат като долна граница в Северна Украйна. В дългосрочен план студени въздушни маси ще се спускат от север след 17 декември", коментира синоптикът.

През почивните дни температурите ще бъдат между 5 и 11 градуса. Ще има мъгли. В неделя ще има ниски облаци с краткотрайни мъгли, обобщи Янков.
 


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари