Велев: Да няма таван на компенсациите за тока

Бизнесът се подготвя за най-лошото, за какво настоява?
45

Бизнесът иска да няма таван на компенсациите за електроенергия, както няма таван на цените на борсата. Това обяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред "Денят ON AIR".

"Поради това няма и таван на свръхпечалбите в енергетиката. Това са едни пари, които са са иззети от труда на хората. Тази добавена стойност трябва да се върне при хората. Още повече, че ЕК излезе със съобщение, в което се казва, че мерките за облекчаване ефектите на високите цени на електроенергията трябва да продължат толкова, колкото е необходимо. Да няма срок", посочи Велев.

"При тези цени има огромни печалби. При цени от 700 лв./MWh само за март в АЕЦ "Козлодуй" ще има 953 млн. лв. печалба. А компенсацията без таван е само 665 млн. лв. Свръхпечалбите са енергийно робство, грабеж на труда на хората, който трябва да бъде възстановен. Това е европейската политика", подчерта гостът в студиото.

Бизнесът се подготвя за най-лошото, а от АИКБ призовават правителството да внесе повече яснота.

"Това, което не се разбира, защото тези хора не са организирали голямо производство, където работят 1000, 500 или 300 човека, е – трябва да има сигурност и предсказуемост, а това може да бъде осигурено. Това искат да чуят предприятията и бизнесът", заяви Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

След срещи с министрите на икономиката, финансите и енергетиката е станало ясно, че правителството ще създаде специален сегмент на борсата, където предприятията да си купят дългосрочни договори за електроенергия. Според председателя на АИКБ само 40 от общо 630 хил. предприятия могат да си го позволят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искам с моите пари да се плащат компенсации на тоя ***
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искам да подкрепям бизнеса на Бизнесганя, а цените да са ми брутални! Колкото иска да увеличи без моите данъци, а аз ще си преценя дали да потребявам!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла *** *** на Бизнесганя започна да излиза да реве за пари!
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марш, бизнесбоклуци, такива! Няма да взимате от нашите данъци! Сами ще си плащате! Смърт за Бизнесганя!
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
фотоволтаици на покрива и край на монопола на нек
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам тоя, основния им "бизнес" е получаването на безотчетни помощи и укриването на заплати и данъци.
31
0
 
5
 
! Отговори
55 преди 2 години
Абе,време е държавата да поеме изцяло на 100% издръжката на "бизнеса",че все по-трудно издържат лускозните си вили, коли и проситутки!?Мръсни наглеци,не само че заграбихте народните предприятия , но и не можете да ги управлявате по време на кризи!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя много нахален ,ей гад кви компенсации ,да кажеш нещо за кражбата на 350 000лв които да били скрити ,никакви пари на държавни пари на печелбарите
29
0
 
7
 
! Отговори
Велев! преди 2 години
А работниците искат минимална заплата от 1000 лева...
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с лозунгите за пазарна икономика и свободен пазар?Когато дойде криза, "бизнесът" винаги надава рев и иска помощи от държавата, а когато няма - иска минимум регулации и данъци. Социализъм за богатите и див капитализъм за бедните...
27
0
 
8
 
! Отговори
ББ преди 2 години
да ви и безнесмените-роб.ладелци,къде сте на световните борси моля,какви данъци плащате,какви заплати плащате?до кога ще правите "бизнес" с данъците на хората,предимно обществени,безполезни и грабителски...или си конкурентен или фалираш...това е реалността вече,да вземеш като боко от залъка на бабите и да даваш на тези с яхтите си е...геноцид...и реват...имат тв-та...*** с киро-гела...пазете гешев...след него...на трибунал!!!
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И сега кой плаща за санкциите срещу Русия? Държавният бюджет, т.е. всички ние данъкоплатците.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A пари откъде бе, празна кратуно?
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като искат помощ държавата ще направи отделен бюджет от държавния и ще го пълни с нови данъци стига да са съгласни другите българи. Така и за украинците помощи също. Ако не са съгласни тогава ше трябва да се тегли нови заеми или само ако ЕС дават пари. Няма от друго място пари или ще стане поголяма хиперинфлация.
23
1
 
14
 
! Отговори
БС преди 2 години
Този луд ли е? Кой ще връща после заемите на държавата? Народа или тези половината измислени бизнеси, които и един лев не могат да изкарат извън територията на БГ ?
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данък печалба е само 10 %. Като искате помощ плащайте тогава от Велев 90 % данък печалба за да има за всички 800 милиона помощ. Помощ не може да падне от небето. Утре тока ще падне и трябва да се помага пък на АЕЦ а Велев ще направи добра печалба но не дава пари за помощ на АЕЦ.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как живеят тези хора, като са ни обирали, и сега продължават?Каква съвест, трябва да имаш? Този е враг на народа, комунистическа отре. ка
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея са безпилотни или са пилотирани от жени урви за това за тях няма санкции. Герб е изхода
19
0
 
19
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Който дава компенсации на тия кърлежи е за съд и затвор... Чорбаджиите е крайно време да си плащат по пазарни цени... Те сами си го поискаха преди пЛандемията...)))
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата ще фалира от такива помощи. Трябва да се върне контрола на цените както до 1989 г.