В Русия се присмиват на обещаните на Украйна западни танкове

Може да нямат решаващо влияние върху бойните действия поради логистични проблеми
27 яну 2023 18:24, Елка Василева
606
В Русия се присмиват на обещаните на Украйна западни танкове
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна е изправена пред логистични проблеми, свързани с доставките на западни танкове, пише в заглавие в. "Вашингтон пост".

Още по темата
Американското издание припомня, че почти година след началото на руската инвазия в Украйна западните ѝ съюзници се споразумяха да изпратят на Киев така необходимите му модерни бойни танкове.

Първият батальон ще се състои от близо 60 танка, включително по-новите германски "Леопард 2А6s" и може да пристигне през пролетта.

Широкoбхватният пакет, договорен тази седмица от САЩ и европейски държави от НАТО, съдържа различни видове техника, обвързани с различен период на доставка и специфични логистични трудности. Според цитирани от изданието военни експерти не е сигурно дали тези танкове ще окажат решаващо влияние върху хода на бойните действия, а за използването им украинските сили ще се нуждаят от допълнителна подготовка.

Украйна обяви, че се нуждае от най-малко 300 танка в подкрепа на голяма пролетна офанзива срещу руските сили и нарече решението на западните държави за доставката им повратен момент, отбелязва "Вашингтон пост".

Изданието цитира военния експерт Франц-Щефан Гади от лондонския Международен институт за стратегически изследвания, според когото заради забавянето на решението на Германия за изпращане на танкове "Леопард" е малко вероятно те да изиграят съществена роля при една евентуално пролетно настъпление.

Този миш-маш от различни видове танкове ще направи използването им "доста трудно от логистична гледна точка, каза пред изданието военният експерт по танковете Сони Бътъруърд от британската аналитична компания "Джейнс", специализирана в сферата на военното разузнаване.

"Вашингтон пост" отбелязва, че британските танкове "Чалънджър" използват различни боеприпаси от стандартните на НАТО, а по отношение на танковете "Леопард" също има известни различия при отделните модели. Използването на американски танкове "Ейбрамс" също изисква значителна подготовка, включително обучение, което ще става извън Украйна. Съседна Полша приема също на въоръжение танкове "Ейбрамс", което може да улесни логистиката и поддържането им в Украйна, смятат цитирани от изданието експерти.

Голям комплициращ фактор е обедненият уран, използван в бронята на типа танкове "Ейбрамс", произвеждани за американската армия. Бронята съдържа секретни компоненти, затова САЩ по принцип не ги изнасят, цитира вестникът добре информиран източник, пожелал да остане анонимен.

Изданието посочва, че досега Киев е разчитал на стари съветски танкове Т-72, чиито боеприпаси бързо се изчерпват при конфликти, в които доминира тежката артилерия. Новите танкове използват боеприпаси, с които съюзниците могат да снабдяват Украйна, за да издържи във войната на изтощение, отбелязва "Вашингтон пост".

"Руска телевизия се присмя на обещаните на Украйна западни танкове", пише в заглавие в. "Гардиън".

Руската държавна телевизия реагира с остри критики на новината, че САЩ и Германия най-накрая са се договорили да изпратят танкове в Украйна, посочва британското издание.

Телевизионният канал "Россия-24" излъчи поредица от подигравателни истории. В предаване, озаглавено „Беззъби котки“, водещият каза, че произведените в Германия танкове са „по-примитивни“, по-тежки, по-малко маневрени и имат по-къс обсег на стрелба в сравнение с руските Т-90.

Посочвайки графика на екрана, показваща въображаема битка между танкове T-90 и "Леопард", водещият каза, че половината от взвода на НАТО ще бъде поразен, преди дори да стигне до бойното поле, отбелязва "Гардиън".

Друго предаване на руската телевизия нарече произведените в САЩ танкове „очуканите Ейбрамс“ и показа кадри на поразени американски танкове в редица минали конфликти, посочва вестникът.

Изданието отбелязва, че само ден след решението на западните държави да предоставят модерни танкове на Киев, Русия извърши масирана ракетна атака срещу Украйна с общо 55 крилати ракети, при която бяха убити 11 души.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


606
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
355
22
 
24
 
! Отговори
напомняне и прогноза преди 1 година
Старата Волга ГАЗ-21 руснаците я правеха от немски каски след разгрома на фашистка Германия през Втората световна.Няма ръждясване!Сега може новата да почнат да я правят от колекивните западни каски.
354
20
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светкавична руска атака в Угледар.Поредните тежки моменти за укрофашагите.
353
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До кратко и ясно.Парите от Европа значи и от моя джоб,а няма закон,които да разреши някой да пипа блокираните пари на Русия,могат само да ги блокират.
352
14
 
13
 
! Отговори
Начиии преди 1 година
До войната унищожаваха НАТО и САЩ, па после потънаха в Украйна 20 пъти по-слаба от НАТО, защото НАТО дало оръжие. Един прехвален кремълски боксьор заплашва да смаже Усик, обаче сам избира да налети на 20 пъти по-слаб от Усик. И 20 пъти по-слабия, размазва кремълския и кремълския почва да реве като ограбена бабичка "Ама той щото игра с ръкавиците и шортите на Усик и Усик му проведе тренировки". Дръж се мъжки бе кремълски балетист, кво се оправдаваш бе "монина сълза" ревльо хахайа.
351
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След танковете следват изтребители,но и те няма да променят изхода,а той е катастрофа за Украйна.Главният виновник за всичко това е Зеленски.
350
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Западняк.А защо на зелето и на поляците не им е смешно след Соледар,ами почнаха да реват,че им трябват танкове спешно.Е сега нито,ще е спешно,а когато дойде време може и да не им трябват Кое беше по-добре,да се спазват едни споразумения ли,или сега 140000 украинци по-малко още поне толкова осакатени това са западни твърдения.Това ли е по-добре.Да си мислиш,че ще победиш Русия е доста глупаво.
349
10
 
15
 
! Отговори
Слепок преди 1 година
До Анонимен "ако смяташ два трансворматора" - какви два трансформатора бе? В Покрайна в момента е тъмно като в като в *** г...з. От сателитните снимки се вижда че няма разлика в светенето нощем на Покрайна и Черно море. Все същия мрак. Ква инфраструктура, кви 5 кинта? Руснаците ги шамарят по своя си план.
348
9
 
5
 
! Отговори
Джо Байдън преди 1 година
Моята 80 годишна трътка е най-спаружена. ХАХАХАХА
347
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще бъдат стопени.Противотанковите ракети равиват 3000 градуса температура.Танка одавна не е решаващ фактор в съвременните войни.
346
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За украинците горди "патриоти",дето спинкат и папкат за 1 200 лв.български пари по Черноморието наше що нищо не пишете?Средна пенсия за дядо и баба-българи-725лв, а за украинските дезертьори 1 200???Че и недоволни от храната?!?.
345
15
 
16
 
! Отговори
Иван Вазов преди 1 година
Идат като тигри и леопарди, бегат като овци........ ХАХАХАХАХА
344
12
 
17
 
! Отговори
Владимир Путин преди 1 година
Пред атома всички натовски танкове са равни. Хахахахаха!
343
4
 
14
 
! Отговори
Еди Койси преди 1 година
"Русия извърши масирана ракетна атака срещу Украйна с общо 55 крилати ракети, при която бяха убити 11 души.' Как да го разбирам този текст ??? Излиза , че за да се елиминира един украинец са необходими 5 крилати руски ракети ... ? 😲
342
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ох душички нещастни - американците впрегнаха европа да се бие с русия и и продават скъпи горива- и като се свършат танковете на германците - те имат само 200 щът не щът ще си купят абрамс - сега производството се засилва - и касичката на вашингтон пълна а европа по -бедна - а честито- пак се надприказвайте а парите текът към краваршингтон - а утре и вас могат да ви прекарат като укрите да измирате за велика америка- честито - дано прогледнете
341
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кинжалите ще се справат с тях.Пантерите и Тигрите са претърпели крах през втората св.война.Технически са номер 1,но като маневреност и бързина са пълна скръб.
340
10
 
11
 
! Отговори
В анимацията преди 1 година
Костенурките нинджа, костенурките летяха. Една велика армия на 11 месец от войната е затънала в Донбас на 50-60 от границата си. Хахаха. С 20 установки Химарс, давани по 2 по 3 от юни насам, великата армия премина в отрицателно настъпление на Изток към собствената си граница хахаха. Истинските костенурки пълзят бавно, но не бягат назад. Та костенурки да бяха, щеше да са стигнали по-далеч от "кривата круша"!
339
8
 
11
 
! Отговори
Зе преди 1 година
Отново ще има немски танкове по руската земя. Предният път не свърши добре.Ще видим как ще се справят украинските ни братя по корупция.
338
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 424 И какво стана с Херсон,тоя Днепър ще го преплувате ли ще го форсирате ли.За да направиш пробив ти трябват 500 танка и два пъти повече артилерия.А се оказа,че толкова танкове няма нито толкова оръдия,за снаряди няма смисъл щом се рови в Южна Корея и Израел за тях Но най-вече ти трябва и боеспособна армия.
337
14
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами нека се присмиват, то и ние се присмяхме на Специалната им военна операция, която за 3 дни трябваше да превземе Киев и да назначи там путинско марионетно правителство, в момента рашистанците са навряни в окопите си там откъдето тръгнаха, безаналоговият им военен скрап, включително и танковете им, задръстиха пътищата на Украйна с ръждясало желязо, а непобедимата им армия даде фира и сега се попълва със затворници и новомобилизирани мужици ... !!!
336
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нацисткият внук се примоли на бразилския президент да доставя снаряди за немските леопарди в Украйна, но Луис Инасиу да Силва категорично отказа.