Една година война: Десетки хиляди жертви, разрушения, икономика на колене

Между 30 000 и 40 000 цивилни са изгубили живота си в конфликта
14 фев 2023 22:03, Елка Василева
387
Една година война: Десетки хиляди жертви, разрушения, икономика на колене
Снимка: архив, БГНЕС

На 24 февруари 2022 г. Владимир Путин хвърли войските си срещу Украйна в нещо, замислено като светкавична операция. След година бойни действия Киев продължава съпротивата, но равносметката е ужасяваща: десетки хиляди жертви, чудовищни разрушения, икономика, поставена на колене, пише Франс прес.

Колосални военни загуби

По данни на Норвегия военните загуби са главозамайващи - 180 000 убити и ранени руски войници, 100 000 украински. Други западни източници говорят за по 150 000 жертви във всеки лагер. За сравнение, ако говорим за Русия, по време на десетгодишната война в Афганистан (1979-1989 г.) загинаха 15 000 съветски военнослужещи.

Още по темата
Думи като "клане" и "пушечно месо" редовно се използват в Украйна, щом стане дума за руската стратегия: зле обучени наборници, обречени на смърт, се изпращат почти веднага срещу мощната украинска отбрана.

Същевременно хиляди руски затворници са се влели в редиците на частната военна компания "Вагнер". Техни другари по оръжие ги държат на прицел и отрязват пътя им за отстъпление, дори когато са им поставени неизпълними бойни задачи, твърдят Киев и партньорите му.

Многобройните руски щурмове обаче водят до съществени загуби от украинска страна. Това личи от множеството синьо-жълти знамена из гробищата в Украйна.

Покъртително голям дял цивилни жертви

В Мариупол, пристанищен град в Южна Украйна, превърнат в черен скелет, след три месеца руски обстрели улиците бяха осеяни с трупове. Над 20 000 цивилни украинци са загинали в тази битка, приключила през май, според оценка на Киев.

Общо 30 000 до 40 000 са изгубили живота си в конфликта по данни от западни източници. В края на януари ООН изчисли, че убитите и ранените са 18 000, но призна, че "реалните цифри са значително по-големи". Над 400 от жертвите са деца, заяви Киев.

Повечето загинали са убити при руски бомбардировки според ООН. Например в град Днепър, където попадение на крилата ракета в жилищна сграда взе живота най-малко на 45 души, включително шест деца. Кремъл отрече да е виновен.

Не толкова смъртоносни засега, но извънредно опасни в дългосрочен план са мините. С такива устройства са осеяни 30 процента от територията на Украйна, твърди Киев, обвинен на свой ред от "Хюман райтс уоч", че е заложил маса противопехотни мини в района на източния град Изюм. Според експерти ще са нужни десетилетия за разминиране на площите.

Военни престъпления

Войната в Украйна ще се свързва с незаличими гледки: трупове на мирни граждани, някои с вързани на гърба ръце, на улица в Буча, недалеч от Киев, след изтеглянето на руските войски оттам през април. Окървавена плюшена играчка пред гарата в Краматорск - районът бе обстрелян, докато хиляди цивилни се опитваха да го напуснат. Улучен при бомбардировка през март родилен дом в Мариупол – от него изнасят с носилка бременна жена, но не ѝ е съдено да оцелее.

Има сигнали за близо 65 000 случая на военни престъпления, заяви еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Екзекуции, изнасилвания, изтезания и отвличания на деца – повече от 16 000 са били прехвърлени в Русия или в зони под руски контрол според Киев, се вменяват на руските войски, обвинени през септември от разследващи на ООН, че са вършели военни престъпления "в големи мащаби".

Срещу Украйна няколко пъти са отправяни обвинения във военни престъпления срещу руски пленници - несравними обаче с действията, приписвани на силите на Москва.

На 2 март 2022 г. Международният наказателен съд започна разследване на военните престъпления и престъпленията срещу човечеството в Украйна.

1500-километрова фронтова линия

Удавена в огън и кръв, Източна Украйна напомня картините от Великата война (Първата световна, б. пр.). Изтощени войници, сгушени в кални траншеи, неспирен артилерийски грохот, смайващо огромни ями от снаряди, апокалиптични гледки – изравнени със земята градове и села...

"Активната" фронтова линия в Източна Украйна се простира на 1500 км в посока север и юг, посочва командващият украинската армия Валерий Залужни. Сред горещите точки е Бахмут, наричан "ад на земята" от украинските бойци – от лятото там кипи кръвопролитно сражение. Вече няколко седмици руски войски и наемници от "Вагнер" напредват там метър по метър.

Няколко хиляди мирни граждани все още живеят в обстрелваните градове – крият се в мазета, останали без вода и ток, зависими от хуманитарната помощ, доставяна от смели доброволци.

В тила на фронта смъртоносни удари се сипят върху градове като Краматорск. Колкото до зоните, освободени при украинското контранастъпление през есента, те лежат в развалини и все още има риск да паднат пак в ръцете на руснаците.

Войските на Москва са превзели към 18 на сто от земите на Украйна, но по думите на генерал Залужни Киев е отвоювал 40 процента от териториите, окупирани след нашествието на 24 февруари.

Икономика, поставена на колене

Срутени сгради, спрели заводи, разбита инфраструктура. Такъв е пейзажът в цяла Южна и Източна Украйна, където са съсредоточени боевете, откакто силите на Москва не сполучиха да превземат Киев през април.

Страната плаща страшна цена – нейният БВП се е свил през 2022 г. с 35 на сто по данни на Световната банка. През януари Киевското училище по икономика изчисли щетите на 138 милиарда долара – и над 34 милиарда загуби за земеделието. ЮНЕСКО изброява повече от 3000 пострадали училища и 239 културни обекта.

От септември Москва системно нанася удари по енергийна инфраструктура. През декември бяха повредени близо половината от тях в страната и украинците потънаха в мрак и студ.

Бежанци

По данни на ООН сраженията вече са накарали около 8 милиона души да напуснат Украйна; има и над 5 милиона вътрешно разселени лица.  

Полша е сред страните, приели най-много от останалите без дом – повече от 1 милион души.

От своя страна отговорните за руската окупация твърдят, че най-малко 5 милиона украинци са заминали от страната си за Русия. Докато Киев говори за случаи на "насилствена евакуация".

Военна помощ от Запада

През април колони украински военни машини от съветската епоха – някои от тях същински антики, прекосяваха Украйна, насочвайки се на изток, към Донбас.

Бранейки се от руското настъпление, военните на Киев молеха кого ли не за западни оръжия.

Думите им бяха чути. Според оценка на Института "Кил" от ноември партньорите на Киев му бяха обещали военна помощ за близо 37,9 милиарда евро. Американските ракетни установки за залпов огън "Хаймарс" с обсег 80 км – далеч повече от руските им аналози, изглежда спомогнаха за същественото напредване на украинските сили, които си върнаха през есента важни територии в районите около Харков (на североизток) и южния град Херсон.

През януари Западът се реши да достави на Киев тежки танкове, пресичайки за пръв път една жълта линия. Украйна може би ще получи и самолети, което в момента също е табу.
(БТА, Андрей Шарков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


387
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 3 дни, стана година, от Киев стана на Бахмут. Не и се види края на тая война. Гледайки реално, затънаха в го мната.
291
2
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
що не писахте и говорихте за цивил и жертви през последните 8 години в донбас ----///----- Къде в Донбас е имало цивилни жертви?
290
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май ще ви отсвирвам вече. Какви са тия глупости - 65 000 случая на военни престъпления и 100 000 жертви - че то излиза почти всяка жертва е обект на военно престъпление?
289
2
 
2
 
! Отговори
Fuck you преди 1 година
Бай Пъне, Бай Пъне, магаре през гащите да те опъне.
288
3
 
2
 
! Отговори
До затова съм за НАТ преди 1 година
Има и други такива -китайската например, севернокорейската, и още някои други диктатури !
287
1
 
3
 
! Отговори
Захаркова преди 1 година
Кааква война бе хора, нали ви се каза вече, че Русия няма да нападне Украйна !
286
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАЩО НЕ НАПАДНАХТЕ НАТО И САЩ,МУШМОРОЦИ РУСКИ? АМИ СЕ НАХВЪРЛИХТЕ НА УКРАЙНА,КОЯТО НЕ Е В НАТО И НЯМАШЕ НИКАКВО НАТОВСКО ОРЪЖИЕ ДО МИНАЛАТА ГОДИНА?
285
8
 
5
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Господ сили да дава на братския украински народ в неравната борба с вероломния и жесток завоевател!
284
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАКВОТО СА ПОСЕЛИ,ТОВА ЩЕ ЖЪНАТ...
283
8
 
4
 
! Отговори
за жертвите във ирак преди 1 година
Не съм ги бройл НО майка си ли търсеше Садам във Ковейт ,че го превзе и ограби -- като не разбираш от политика какво пишеш тука бе путинофилчо !
282
7
 
8
 
! Отговори
затова съм за НАТО преди 1 година
Няма армия във света за която живота на войника е равен на 0 като руската ! Може би и китайците да са така ! НО руснаците многократно са го доказвали ТЕ винаги са опитвали да уцдавят врага си във реки от собствената си кръв и до сега са успявали !Във последните две влойни жертвите им са милиони ! Надявах се запада да даде по-бързо качествени оръжия и тази първобитна армия да се измете от украйна защото винаги съм знаел тактиката им на реки от кръв -- дано нато помогне по-бързо !
281
6
 
7
 
! Отговори
Газпром преди 1 година
"Икономика на колене"..... така ви искам еврогейци. Да ви изпратя ли наколенки на промоция?? бухахах
280
8
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Ръшистите ще бъдат изчегъртани от лицето на земята заедно с българските им пудлоги.
279
6
 
13
 
! Отговори
справедлив преди 1 година
Когато наглите кравари избиха над 1 милион цивилни иракчани ,къде беше ООН ,НАТО и джендърския ЕС?За жертвите в Либия ,Сърбия ,Афганистан и т.н. въобще не питам.До кога тези световни жандарми ФАЩ ,ще бъдат възхвалявани от нашите платени медии и от продажните ни политици?
278
4
 
13
 
! Отговори
ха-ха преди 1 година
Току-що прочетох във "Факти"БГ ,че според краварския Ню Йорк Таимс жертвите на Русия общо са около 200 000 убити и ранени.Като се има предвид че ранените са поне 3 пъти повече от убитите ,излиза че дори според краварите, тази статия е лъжлива проукрофилска пропаганда.Явно бандеровците са на привършване , и малкото останали имат нужда от промиване на пиянските им мозъчета.
277
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДРУГАТА СТРАНА Защото статията е за войната в Украйна бе промит мозък
276
4
 
8
 
! Отговори
Русия се СПРАВЯ преди 1 година
Според ангажираните ресурси Русия се СПРАВЯ ДОБРЕ! Защото: Русия атакува на чужда територия; Украйна от осем години се готви за тази война (бункери по натовски стандарти, ешалонизирана отбрана, подготвени позиции за отстъпление), Украйна воюва у дома и има възможност за навременно и комплексно медицинско обслужване на ранените. Украйна имаше по-мотивирана армия. Много по-трудно е да нападаш, отколкото да се отбраняваш, а Украйна беше перфектно подготвена за отбрана!
275
5
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Добре. Аз искам да попитам западната пропаганда, защо като падне ракета в някой жилищен блок, се споменава за липса на жертви или най-много 1-2 убити? Как ги изчислихте 150000, като реално виждате двама? Другите изпаряват ли ги, какво? И да, цивилни жертви имаше много принопитите си за евакуация. Бандеровци просто ги разстрелваха в гръб!!! Ако тях смятате за цивилни жертви, да. Но ссеки с автомат, бил той и по пижама, вече е легитимна цел, а не цивилна жертва! Раздадохте им хиляди Калашници...
274
4
 
7
 
! Отговори
Хелоу преди 1 година
До Дедо ГочоНе и когато единия има превъзходство 8 към 1 в артилерия. За това напредват бавно, защото си пазят войниците и унищожават поголовно Украинската армия барабар с наемници. Каквото и да лаят западните медии, вече много източници потвърджават че това се случва реално.
273
6
 
11
 
! Отговори
ДРУГАТА СТРАНА преди 1 година
Що не напишете нещо за жертвите в Ирак (над 500000 цивилни), за жертвите в Югославия, в Либия... За виетнамската и корейските войни да не говорим... МОНЕТАТА ИМА ДВЕ СТРАНИ