Испания очаква 255 000 души да подадат молби за законно пребиваване

Програма за амнистия ще позволи на хиляди нелегално пребиваващи да получат разрешително за работа
24 фев 2005 14:45,
Испания очаква 255 000 души да подадат молби за законно пребиваване
Мароканците са 13.2% от нелегално пребиваващите в Испания.
48 287 души подадоха документи през първите 16 дни от програмата за амнистия в Испания, която ще позволи на хиляди нелегално пребиваващи в страната да кандидатстват за жителство и да получат разрешително за работа, заяви испанският министър на труда и социалната политика Хесус Калдера, цитиран от EUobserver.

Калдера допълни, че очаква 255 000 души да кандидатстват за амнистия до крайния срок – 7 май, ако броят на подаващите документи продължи да нараства със същата скорост.

Грубо 33.5% от кандидатстващите са от Еквадор, 15.8% са колумбийци, 13.2% са мароканци и 13.1% са роми.

Около 37% от хората, подали документи, работят като помощен персонал в домакинствата. Според испанския премиер Хосе  Луис Родригес Сапатеро близо 800 000 души работят нелегално в Испания.

“Процесът на узаконяване е превенционна форма, защото контролираната имиграция намалява нелегалната”, коментира той в испанския парламент.

Програмата се дискутира от правосъдните министри на ЕС в четвъртък и вече набра известно количество критики в Германия и Холандия.

Министрите ще обсъдят и въвеждане на система за сигнализиране, която да уведомява когато някоя страна-членка, както в случая Испания, подготвя имиграционна политика, която би засегнала останалите.

По неофициални данни, в Испания живеят около 55 000 българи, голяма част от които са без документи.


Спонсорирано съдържание