Над 100 хил души останаха без вода след изригване на вулкана Картала

Местните власти изразиха опасението си да не би пепелта да предизвика респираторни увреждания сред населението и съобщиха, че са помолили за помощ ООН
29 ное 2005 08:02,
Над 100 хил души останаха без вода след изригване на вулкана Картала
Жителите на Морони - столицата на Гранд Комор, ходят с маски по улиците на града. Снимка: АФП

Над 120 000 души останаха без питейна вода в понеделник на остров Гранд Комор, след като вулканът Картала отново изригна пепел в понеделник, съобщи министърът на отбраната Абду Мади Мари, цитиран от АФП.

„Пепелта, която изригна вулкана, замърси всички цистерни с вода”, обясни министърът, като обясни, че всяко семейство събира дъждовна вода за селскостопански нужди. Замърсени са и водите на реките на Гранд Комор – един от трите острова, образуващи Съюз Коморски острови в Индийския океан. На територията на островната държава, която е 1 075 квадратни км, живеят 350 000 души.

Местните власти изразиха опасението си да не би пепелта да предизвика респираторни заболявания сред населението и съобщиха, че са помолили за помощ ООН, като се надяват международната организация да осигури раздаването на питейна вода в бедстващите градове, разположени в близост до вулкана.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание