За война ли се готвят в Южна Америка?

Венецуела и Еквадор трупат войски на границата с Колумбия
4 мар 2008 10:43,
2
За война ли се готвят в Южна Америка?
Бунтовници от ФАРК. Снимка: neboint.org

Кавгата, породена от военната акция на колумбийската армия в Еквадор е на път да ескалира. Венецуелският президент Уго Чавес вече оповести изпращането на военни части по границата на неговата страна с Колумбия.

Еквадор също струпва войски по северната си граница. В допълнение Чавес нареди на персонала във венецуелското посолство в Богота да напусне страната.

Причината за всичко това е декларацията на Колумбия, че нейната армия е нападнала лагер на марксистките бунтовници от Въоръжените революционни сили на Колумбия (ФАРК) в Еквадор, като по време на атаката е бил убит вице-шефа на партизаните Раул Рейес.

Чавес реагира незабавно, като изпрати „10 батальона“ по венецуело-колумбийската граница и заяви, че венецуелските ВВС са готови за действие.

По време на своето седмично телевизионно шоу „Ало, президенте“, той изрази своето съжаление за смъртта на Рейес, наричайки го „добър революционер“. Същевременно венецуелският държавен глава наруга своя колумбийски колега Алваро Урибе, използвайки думи като „престъпник“, „лъжец“ и „мафиозо“.

В ръцете на ФАРК все още се намират повече от 1000 заложници, между които и бившата кандидат-президентка Ингрид Бетанкур, както и други колумбийски политици, военни, журналисти и т.н.

Бунтовниците преговарят за освобождението на заложниците единствено с Чавес, като по този начин се опитват да покажат на международната общност неумението на правителството в Богота да се справи със ситуацията в собствената си страна.

Преди седмица с посредничеството на Чавес бяха освободени четирима заложници.

Поради нападението на колумбийската армия, президентът на Еквадор Рафаел Кореа също изтегли посланика на своята страна от Богота и заплаши с „изключително лоши последствия“ за двустранните отношения, защото колумбийското ръководство си е позволило да излъже Еквадор за намеренията си.

Урибе е заявил, че нападението е било в отговор на атаки от страна на бунтовниците, но разследването е показало, че колумбийската армия е бомбардирала бунтовниците, докато са спяли. Освен Рейес са били убити още минимум 16 души.

Колумбийският външен министър Фернандо Араухо се извини за нападението на еквадорска територия, но защити позицията на своето правителство, което заяви, че акцията е била в отговор на минали действия на бунтовниците. От канцеларията на президента Урибе обвиниха Кореа, че поддържа тесни контакти с ФАРК.

Конфликтът между ФАРК и правителството на Колумбия започва в далечната 1964 г. и към настоящия момент е най-продължителната гражданска война на Южноамериканския континент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Уго преди 16 години
Преразпределят коката, то е ясно...