"Безполезното чудовище, ограбило красотата на Париж"

Строежът на Айфеловата кула започва преди 125 г.
26 яну 2012 11:36, Елка Василева
38
"Безполезното чудовище, ограбило красотата на Париж"

Когато преди 125 години започва изграждането на Айфеловата кула, парижани далеч не попадат в плен на любовта от пръв поглед - описват я като безполезно чудовище, ограбило красотата на френската столица, предаде ДПА.

Началото на строежа е поставено на 26 януари 1887 г. Днес, 125 години по-късно, първоначалните възражения отдавна са забравени.

Айфеловата кула е построена за две години, два месеца и пет дни по случай Световното изложение през 1889 г., отбелязващо 100-годишнината от Френската революция.

Първоначалната идея предвиждала 20 години след построяването си кулата да бъде демонтирана. Желязната конструкция, издигаща се на Марсово поле, оцелява благодарение на комуникационната си стойност и се превръща в един от най-прочутите монументи в света, привличащ милиони туристи всяка година.

Наричана "Желязната дама", Айфеловата кула е вдъхновявала певци, поети, художници и кинодейци. Нейни миниатюрни копия красят милиони домове по света.

Кулата носи името на своя създател Густав Айфел, който и в най-смелите си мечти не си е представял, че неговото творение ще се превърне в световна икона.

Айфеловата кула днес е висока 324 метра заедно с антената, монтирана през 1957 г. При покачването на температурите височината й може да се увеличи с 18 сантиметра заради разширяването на метала.

Близо 20 000 крушки осветяват конструкцията и я превръщат в спиращ дъха на туристите бляскав обект.

Плановете за бъдещето на Айфеловата кула са разнообразни. Предложението на група инженери например е към металната конструкция да бъдат прикрепени 600 000 растения, за да заприлича прочутият монумент на гигантско дърво, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Айфеловата кула
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нашите *** за 2 недели с каручките и с *** могат да я разфасоват и закарат на пункта и после хайде на хоремака
30
1
 
3
 
! Отговори
д-р Хаус преди 12 години
Интересното е, че през 1925 г. наистина са се канели да я съборят. Провеждали се дебати дали да остане или не и докато дискутирали от цялата работа намазал чешкият измамник Виктор Лустиг, който, представяйки се за зам. министър, успял два пъти да продаде кулата за скрап на наивни търговци, опитващи се да пробият в големия бизнес.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може би е доходоносна,но определено е грозна купчина желязо.Определено не кореспондира с изтънчения френски дух.Отблизо е още по-грозна
28
1
 
14
 
! Отговори
тотю преди 12 години
Трябва спешно да се вдигне една кула от винкел и в Перник. Сакън, че изостанахме от света.
27
0
 
1
 
! Отговори
До 17 преди 12 години
Аааа, не, Рендето са го свалили само за почистване, един пловдивски архитект така каза.. ще го върнат и всеки по живо, по здраво ще може да иде и да се снима с този арт символ на модерен Пловдив.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
16 еврака да се качиш... мани да е безполезна
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
25, явно ти си беден духом щом не можеш да видиш хармонията във винкелите на Айфеловата кула! Всяка епоха си има своите материали. В миналото камъкът е бил основният материал, след това е дошъл реда на желязото, а днешно време стъклото е символа на модернизма!
24
4
 
50
 
! Отговори
wtf преди 12 години
Ето за това няма да преуспеем. Българинът винаги нещо му пречи и винаги си намира причина да оплюе нещо или някой. Ето например Айфеловата кула: със сигурност повечето писачи във форума са я виждали, ама само на снимка, но тя им пречи. Кулата си е на французите, носи доходи на държавата в не малки размери и ще си правят с нея каквтото искат и хич не им дреме какво мислите точно вие по форумите.П.С.: Минусаджиите могат да започнат да слагат минуси.
23
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айфеловата кула е грозна, спор няма.Но точно тя прави революция в архитектурата, като поставя основите на нов вид строителство на високи сгради.Тя трябва да си остане символ на човешкия разум и стремежа му да се подобрява и развива.
22
1
 
28
 
! Отговори
Немазна4ка преди 12 години
"безполезно" ? - само дето носи към 1 милиард евро на година... Де да имахме и ние едно такова "безполезно чудовище" ...
21
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
много е страшно да си беден духом
20
6
 
10
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
Евала, ***, изказа се като див селянин, айде сега ходи да си гледаш животеца и не се излагай като кифладжия
19
4
 
0
 
! Отговори
Tony преди 12 години
Снежни гледки от затрупана Българияami az ne videh drugi snimki, sigurna sa v facebooka, ili twitera
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В НДК има повече железо от Айфеловата кула
17
1
 
11
 
! Отговори
anonimys преди 12 години
ето защо изгониха мангалята от Франция :)
16
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единственното нещо заради което си заслужава да се посети Париж е Лувъра. Пък тая метална ограда само мога да отида да я припи*ая.
15
1
 
18
 
! Отговори
azis преди 12 години
Кулата е символ не само на Париж , но и цяла Франция :)
14
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В България всеки който се опита да построи нещо по различно от сграда кутия ще срещне доста трудности. Най-малкото е, че никой не би издал акт 16 на постройка като Айфеловата кула, защото не отговаря на БДС!
13
2
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
125 и само до арматура го докарали френски пустиняци!
12
2
 
25
 
! Отговори
No more преди 12 години
Коя е основната особеност на френските танкове? - Имат една предавка за напред и три предавки назад :D